ΑΦΗΝΟΥΝ ΓΙΑ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΤΗΝ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ ΑΡΚΕΤΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΤΟ «ΚΑΠΕΛΟ» 1%

Με το δώρο... η πληρωμή της έκτακτης εισφοράς

* Μόνο στο Πρωτοδικείο η αμφισβήτηση του σημειώματος, λέει το υπ. Οικονομικών - Δεν εξαιρούνται του φόρου όσοι έκαναν έστω και ένα μεροκάματο εντός του 2011

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2011 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 15:43
Του Γιώργου Νούλη
Άχρηστες είναι για το υπουργείο Οικονομικών οι ενστάσεις, οι δηλώσεις επιφύλαξης, ακύρωσης ή διαγραφής που υποβάλλουν φορολογούμενοι κατά την πληρωμή της έκτακτης εισφοράς, καθώς δεν παράγουν κανένα έννομο αποτέλεσμα. Σε σχετική εγκύκλιο που έστειλε στις Εφορίες χθες ο γ.γ. του υπ. Οικονομικών κ. Γ. Καπελέρης, τονίζεται ότι σε «περίπτωση αμφισβήτησης του Εκκαθαριστικού Σημειώματος Εισφορών και Τέλους Επιτηδεύματος ν. 3986/2011, ο φορολογούμενος μπορεί να ασκήσει κατά του σημειώματος αυτού, μόνο προσφυγή ενώπιον του αρμόδιου Διοικητικού Πρωτοδικείου. 
 Αυτό όμως δεν συνεπάγεται και αναστολή του ποσού της έκτακτης εισφοράς. Όπως σημειώνει το υπουργείο η προθεσμία άσκησης της προσφυγής ή υποβολής αίτησης για διοικητική επίλυση της διαφοράς, καθώς και η άσκηση της προσφυγής ενώπιον του αρμόδιου διοικητικού πρωτοδικείου, δεν αναστέλλει τη βεβαίωση και την είσπραξη της οφειλής.
Επίσης στην εγκύκλιο παρατίθεται μια σειρά επιχειρημάτων για ότι η εισφορά δεν προσκρούει στις διατάξεις του Συντάγματος καθώς δε συνιστά φόρο αλλά έκτακτη και με προσωρινό χαρακτήρα οικονομική επιβάρυνση (από το 2010-2014), που κλιμακώνεται ανάλογα με την οικονομική φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων ενώ αποσκοπεί σε συγκεκριμένο σκοπό, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Ουσιαστικά με την εγκύκλιο αυτή το Υπουργείο προσπαθεί να αποτρέψει κάθε σκέψη αποφυγής πληρωμής του τέλους από φορολογούμενους, πολλοί από τους οποίους αδυνατούν να καταβάλλουν το ποσό που τους αντιστοιχεί. Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα αρκετοί Λαρισαίοι δεν κατέβαλαν τη δόση του πολυεκκαθαριστικού, περιμένοντας να εισπράξουν πρώτα το δώρο των Χριστουγέννων. Εννοείται ότι για κάθε μήνα καθυστέρησης η προσαύξηση είναι 1%.
ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΦΟΡΟ
Στο μεταξύ αξίζει να αναφερθεί ότι πολλοί άνεργοι που ζητήσει να εξαιρεθούν από το φόρο, θα πρέπει να τον πληρώσουν αν έκαναν έστω κι ένα μεροκάματο φέτος. Για να εξαιρεθεί κάποιος από την έκτακτη εισφορά πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ. Η εξαίρεση αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στο μητρώο ή όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό και όχι από άλλα Ταμεία.
Η ερμηνευτική εγκύκλιος, που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο ήταν σαφής:
* Για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά πρέπει μέσα στο 2011 να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή έστω και μικρού ποσού. Συνεπώς αν κάποιος εργάστηκε μέσα στο έτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εισφορά.
* Το γεγονός γίνεται ακόμα δυσμενέστερο, αφού για το ποσό της εισφοράς λογίζεται και προσαύξηση 1% ανά μήνα για το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης μέχρι την έκδοση της αρνητικής απάντησης. Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει εισφορά με καπέλο.
Σύμφωνα με τον νόμο, για να εξαιρεθεί κάποιος από την έκτακτη εισφορά έπρεπε να είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2011 στην Εφορία ζητώντας τη διαγραφή της εισφοράς που είχε βεβαιωθεί μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κι εφόσον προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή είχε αρχίσει τουλάχιστον από 31.8.2011.
Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010. Το γεγονός ότι ο φορολογούμενος δεν έχει σήμερα εισόδημα λόγω ανεργίας για να πληρώσει την εισφορά αυτή ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση, η οποία του καταλογίζει τον πρόσθετο φόρο αγνοώντας πως έχει απέναντί της έναν άνεργο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Τέλος να σημειώσουμε πως εντός του Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθεί στην Εφορία η τέταρτη δόση του πολυεκκαθαριστικού σημειώματος για όσους το έλαβαν το Σεπτέμβριο ή η πρώτη δόση για όσους το πήραν πρόσφατα. Να θυμίσουμε επίσης ότι του χρόνου θα πληρώσουμε μέσα σε ένα χρόνο δύο φορές την εισφορά αλληλεγγύης. Από την 1-1-2012 θα γίνεται μηνιαία παρακράτηση της εισφοράς στους μισθούς και τις συντάξεις του 2012, ενώ το φθινόπωρο του 2012 θα πληρωθεί η εισφορά για τη φετινή χρονιά. Για να μας «διευκολύνουν» μάλιστα, την εισφορά θα την εντάξουν στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass