ΛΑΡΙΣΑΙΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ - ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ - ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ - ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΕΦΟΣΟΝ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20.000 ΕΥΡΩ ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ

Στο στόχαστρο 11 επαγγέλματα για φοροδιαφυγή

* Νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ζητούν οι επαγγελματίες που κινδυνεύουν με αυτόφωρο αν δεν τα πληρώσουν - Το Φεβρουάριο η απόφαση για την κατάργηση των Εφοριών του νομού

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2011 2:35 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:02
Του Γιώργου Νούλη
Ένδεκα επαγγέλματα, που θεωρητικά αντιπροσωπεύουν τα υψηλά εισοδήματα των ελευθέρων επαγγελματιών, θέτει στο στόχαστρο το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή. Γιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, δικηγόροι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, τοπογράφοι, οικονομολόγοι, σύμβουλοι επιχειρήσεων, λογιστές και φοροτέχνες θα είναι οι πρώτοι εκ των επαγγελματιών, που θα κληθούν να «λογοδοτήσουν» και να αποκαλύψουν τα κρυφά εισοδήματά τους
Το φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάστηκε χθες και τα βασικά σημεία του οποίου παρουσιάζονται παρακάτω, προβλέπει ότι οι παραπάνω ελεύθεροι επαγγελματίες θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, επειδή δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα... Σύμφωνα με τα ειδικά κριτήρια που θεσπίστηκαν όσοι επαγγελματίες δηλώνουν καθαρό εισόδημα:
α. Μικρότερο των 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 200.000 κατοίκων
β. Μικρότερο των 20.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων και  
γ. Μικρότερο των 15.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό κάτω των 50.000 κατοίκων θα υπόκεινται κατά προτεραιότητα σε έλεγχο. Συνεπώς επαγγελματίες της Λάρισας που θα δηλώσουν εισόδημα μικρότερο των 20.000 ευρώ, είναι υποψήφιοι... για έλεγχο. 
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΑ ΧΡΕΗ
Μια άλλη σημαντική διάταξη του νομοσχεδίου είναι αυτή των ληξιπρόθεσμων χρεών και της άρσης του φορολογικού απορρήτου, που δίνει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Οικονομικών να τα ονόματα μεγαλοοφειλετών και παραβατών πλαστών τιμολογίων. Ειδικότερα με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αίρεται το φορολογικό απόρρητο:
* Όσων έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη και καθυστερούν την πληρωμή τους για χρονικό διάστημα άνω τους έτους και το οφειλόμενο ποσό υπερβαίνει συγκεκριμένο ποσό (π.χ. 150.000 ευρώ) και
* Των παραβατών των διατάξεων του Κ.Β.Σ., εφόσον πρόκειται για παραβάσεις έκδοσης πλαστών στοιχείων ή έκδοσης ή λήψης εικονικών στοιχείων ή νόθευσης στοιχείων ή μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης στοιχείων από τα οποία προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης, καθώς και καταχώρησης στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο.
Σχετικά με τα ληξιπρόθεσμα χρέη, να σημειώσουμε πως διαδικασία είσπραξής της καθίσταται αυστηρότερη καθώς θα μπορεί να κινηθεί σε βάρος του οφειλέτη το αυτόφωρο. «Το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (π.χ. 6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές και κινείται αυτόφωρη διαδικασία» επισημαίνεται στο νομοσχέδιο.
Πάντως το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών είναι ιδιαίτερα σοβαρό και απασχολεί χιλιάδες φορολογουμένους ενώ να σημειώσουμε πως η τακτοποίηση των οφειλών αυτών δεν είχε την αντίστοιχη επιτυχία της περαίωσης στη Λάρισα. Πολλοί φορολογούμενοι επέλεξαν να κλείσουν εκκρεμείς υποθέσεις και να απαλλαγούν από το «ελεγκτικό άγος», παρά να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Νοεμβρίου το υπουργείο Οικονομικών επέκτεινε τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στις προσαυξήσεις για τους ληξιπρόθεσμους οφειλέτες του Δημοσίου και σε όσους κάνουν αίτηση ως τις 31 Δεκεμβρίου. Το πρόγραμμα με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έληγε κανονικά στις 29 Οκτωβρίου. Όσοι εντάχθηκαν σε αυτό εγκαίρως γλίτωσαν τις προσαυξήσεις ως 100%, ανάλογα με τις δόσεις που επέλεξαν να πληρώσουν. Για όσους δεν εντάχθηκαν ως το τέλος Οκτωβρίου αποφασίσθηκε η ένταξη σε αυτό ανά πάσα στιγμή υπό την προϋπόθεση ότι την ημέρα ένταξης σε αυτό θα πληρώσουν εφάπαξ τις δόσεις που έπρεπε να είχαν καταβάλει αν εντάσσονταν στη ρύθμιση ως τέλος Οκτωβρίου. Μέχρι πρότινος υπήρχαν πληροφορίες ότι εξετάζεται η επέκταση της περιόδου υποβολής αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση αλλά το νομοσχέδιο δεν το ξεκαθαρίζει. Επειδή όμως επαγγελματικοί φορεί έχουν υποβάλλει σχετικά αιτήματα δεν αποκλείεται κατά τη συζήτησή του στη Βουλή να δοθεί η δυνατότητα σε όσους οφειλέτες το επιθυμούν να ενταχθούν εκ των υστέρων στη ρύθμιση.
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΦΟΡΙΩΝ
Όσον αφορά στην αναδιάρθρωση των φορολογικών και ελεγκτικών υπηρεσιών, το νομοσχέδιο αναλώνεται στη διαδικασία επιλογής και στελέχωση των κρίσιμων για την είσπραξη των εσόδων οργανικών μονάδων του Υπουργείου. Η απόφαση για τη συγχώνευση και την κατάργηση των μικρών Εφοριών θα αποφασιστεί εντός του Φεβρουαρίου. Το Υπουργείο έδωσε προθεσμία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου στους συνδικαλιστικούς κλάδους των εργαζομένων να ορίσουν από έναν εκπρόσωπο (Εφορικών, Τελωνειακών) προκειμένου να συζητήσουν το θέμα μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης των Υπηρεσιών. Πάντως η απόφαση για κατάργηση των Εφοριών Τυρνάβου και θεωρείται ειλλημμένη. Αυτό που «παίζεται» είναι το πώς θα συγχωνευτούν οι τρεις Εφορίες της Λάρισας.           
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass