Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΙΛΙΚΟΥ ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΠΡΩΗΝ ΝΟΜΑΡΧΙΩΝ

Νέο «αγκάθι» στο νόμο για τους δανειολήπτες

* Εκατοντάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που είχαν καταθέσει τις αιτήσεις στην Επιτροπή μένουν ανυπεράσπιστα...

Δημοσίευση: 27 Ιαν 2011 2:17 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:02
Τέσσερις μήνες ζωής είχε τελικά η Επιτροπή Φιλικού Διακανονισμού των Νομαρχίας Λάρισας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Η Επιτροπή, που με την γραμματειακή της υποστήριξη και τις συμβουλές της, διευκόλυνε τους δανειολήπτες στην προσπάθεια τους να ρυθμίσουν τα χρέη τους χωρίς να καταφεύγουν στην πολυέξοδη διαδικασία της δικαστικής διένεξης, έπαψε να υπάρχει από την 1η Ιανουαρίου, καθώς το Υπουργείο Εσωτερικών, θεώρησε... αδύνατη την άσκηση της αρμοδιότητάς της από τους νέους Καλλικρατικούς Δήμους.
 Αντιπαρερχόμενοι το μη πειστικό σκεπτικό της απόφασης του Υπουργείου, που ανακοινώθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας, μετά από παρέμβαση του γραμματέα του και προέδρου της καταναλωτικής οργάνωσης «Κίνησης Δανειοληπτών» κ. Γιώργου Μπαρτζώκη, η κατάργηση της συγκεκριμένης Επιτροπής αποτελεί πλήγμα για εκατοντάδες Λαρισαίους πολίτες, που ήδη είχαν καταθέσει αιτήσεις και φακέλους για να προχωρήσει η διαδικασία με τις τράπεζες και να τύχουν των ευεργετικών διατάξεων του Ν. 3869/2010.  
Ο κ. Μπαρτζώκης στη συνεδρίαση του Δ.Σ., προκειμένου να καταστεί εφικτή η ανασύσταση της Επιτροπής πρότεινε την ένταξή της στη Διεύθυνση Κοινωνικών Πολιτικών του δήμου, αλλά η εγκύκλιος του Υπ. Εσωτερικών (αριθμ. 61 και αναρτητέα στο διαδίκτυο με αριθμό πρωτ. 74894), που παρουσιάστηκε, χαρακτηρίζει την αρμοδιότητα εξειδικευμένη και ανέφικτη να ασκηθεί από τους Δήμους!   
 Σε κάθε περίπτωση και επειδή το θέμα είναι σοβαρό, η μόνη διέξοδος που έχουν αυτή τη στιγμή οι δανειολήπτες, που ανέμεναν από την Επιτροπή Νομαρχίας την προώθηση των διαδικασιών και τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων με τις τράπεζες, να αποταθούν ή στις κατά τόπους καταναλωτικές οργανώσεις ή σε δικηγόρους. 
ΣΕ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Ο ΝΟΜΟΣ
Να θυμίσουμε πως ο νόμος έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή από τις 4 Ιανουαρίου και ήδη το Ειρηνοδικείο Λάρισας έχει ορίσει για το καλοκαίρι την πρώτη δικάσιμο. Να επισημάνουμε επίσης πως ο νόμος για τη ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων προβλέπει ότι οι υπερχρεωμένοι πολίτες, καταναλωτές και επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, μπορούν πλέον να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη και να επιτύχουν τη ρύθμιση, με βάση τις πραγματικές τους δυνατότητες, ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα έτη και, εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση, να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.
Η σχετική αίτηση για ρύθμιση των οφειλών κατατίθεται στο Ειρηνοδικείο και σε ρύθμιση υπάγονται τόσο οι οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, όσο και αυτές που ακόμη εξυπηρετούνται.
Πιο συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση για την προσφυγή στο δικαστήριο είναι να έχει πραγματοποιηθεί κατά το τελευταίο εξάμηνο πριν από την υποβολή της αίτησης στο δικαστήριο προσπάθεια επίτευξης εξωδικαστικού συμβιβασμού με τους πιστωτές και να έχει αυτή αποτύχει. Όπως είναι γνωστό, οι διατάξεις του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό έχουν τεθεί σε εφαρμογή ήδη από την 1η Σεπτεμβρίου 2010.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, σε αυτή τη φάση, η ρύθμιση των οφειλών των φυσικών προσώπων που έχουν περιέλθει σε μόνιμη αδυναμία πληρωμής δεν εξαρτάται από την προθυμία ή τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών ή πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι υπερχρεωμένοι αυτοί πολίτες αποκτούν διαπραγματευτική δύναμη, καθώς μπορούν να επιτύχουν με τη δικαστική διαδικασία τη ρύθμιση των οφειλών τους και την απαλλαγή μέρους αυτών. Η εφαρμογή του νόμου δημιουργεί μία νέα δυναμική στη φάση του εξώδικου συμβιβασμού, καθώς είναι πλέον προς το συμφέρον όλων - και ιδίως των ίδιων των πιστωτών - να αξιοποιηθεί η δυνατότητα συναινετικής ρύθμισης των οφειλών.
Η αίτηση που υποβάλλει ο οφειλέτης ενώπιον του Ειρηνοδικείου πρέπει να περιέχει:
α) έκθεση της μόνιμης αδυναμίας του οφειλέτη να πληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές,
β) κατάσταση της περιουσίας του και των πάσης φύσεως εισοδημάτων του ίδιου και της συζύγου του,
γ) κατάσταση των πιστωτών και των απαιτήσεών τους κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα και
δ) σχέδιο διευθέτησης οφειλών, που να λαμβάνει υπόψη με εύλογο τρόπο και σε συσχέτιση τα συμφέροντα των πιστωτών και την περιουσία, τα εισοδήματα και την οικογενειακή κατάσταση του οφειλέτη.
Με την αίτηση ή το αργότερο εντός μηνός από την υποβολή της, ο οφειλέτης πρέπει να προσκομίσει τη βεβαίωση για την αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού, υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που δηλώνει και τα πάσης φύσεως έγγραφα που αποδεικνύουν τις οφειλές του.
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της www.efpolis.gr υποδείγματα σχεδίων διευθέτησης των οφειλών, αιτήσεων, πιστοποιητικών, δηλώσεων, καταστάσεων πιστωτών, καθώς και χρήσιμες οδηγίες και διευκρινίσεις, προκειμένου να διευκολυνθούν οι οφειλέτες και οι φορείς που συνδράμουν στη συμπλήρωση των σχετικών εγγράφων. Για την ενημέρωση σχετικά με τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νόμο και τις προβλεπόμενες διαδικασίες λειτουργεί η ειδική τηλεφωνική γραμμή 8011197367.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass