Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΚΡΕΜΕΙΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΕΛΗΦΘΗ ΤΕΛΙΚΑ ΣΤΟ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ Ν/Σ

Έρχονται «ραβασάκια» σε μεγαλοϊδιοκτήτες

* Παραμένει η αδικία σε σχέση με τους επιχειρηματίες που ήδη εντάχθηκαν στη ρύθμιση

Δημοσίευση: 28 Ιαν 2011 2:03 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:02
 Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις με μεγάλη ακίνητη περιουσία περίμεναν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο να ενταχθούν σε ρύθμιση ανάλογης της περαίωσης ανέλεγκτων φορολογικών χρήσεων, απογοητεύτηκαν... Το Υπουργείο Οικονομικών παρά τη φημολογία που τα ίδια στελέχη της συντηρούσαν και ήθελαν να συμπεριλάβει στην ευνοϊκή ρύθμιση της περαίωσης τους επιτηδευματίες και τα νομικά πρόσωπα, με ακίνητη περιουσία άνω των 40.000 ευρώ, προκειμένου να αυξήσει τα δημόσια έσοδα, έκανε πίσω και δεν συμπεριέλαβε την επέκταση της ρύθμισης στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, καθώς έκρινε πως αυτό θα ήταν πρόωρο. Όπως μάλιστα λέγεται τώρα το μέτρο δεν εγκαταλείπεται και θα επανεξετασθεί όταν προκύψει ανάγκη!
 Ως γνωστόν, οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω των 243.600 ευρώ -οι άγαμοι- και 487.200 ευρώ -οι έγγαμοι, με προσαύξηση 61.650 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 73.400 ευρώ για καθένα από το τρίτο παιδί και μετά- είναι υποκείμενοι σε Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Και μπορεί ο Φ.Μ.Α.Π. να αποτελεί πλέον παρελθόν -αφού αντικαταστάθηκε από το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, με διαφορετικά αφορολόγητα- οι εκκρεμότητες πολλών ιδιοκτητών ακινήτων παραμένουν ανοιχτές και μάλιστα με σημαντικά υψηλά ποσά οφειλών προς το Δημόσιο.
«ΞΕΧΑΣΑΝ» ΤΟ ΦΜΑΠ
Τι ακριβώς έχει συμβεί; Μέσω της διαδικασίας υποβολής διορθωτικών Ε9 για τον υπολογισμό του Ε.Τ.Α.Κ. και την επεξεργασία των σχετικών εκκαθαριστικών σημειωμάτων, εντοπίστηκαν χιλιάδες μεγαλοϊδιοκτήτες οι οποίοι το 2006 και το 2007 είχαν... «ξεχάσει» να υποβάλουν δήλωση για το ΦΜΑΠ και να πληρώσουν τα ποσά που τους αναλογούν. Αντί λοιπόν της προφανούς λύσης, να τους καλέσουν για να πληρώσουν, με τα σχετικά πρόστιμα και τις προσαυξήσεις το φόρο, διέρρεαν ότι θα προχωρήσουν σε μια δεύτερη περαίωση. Θα έστελναν δηλαδή «σημειώματα» για να καταβάλουν το φόρο που ουδέποτε πλήρωσαν τις χρονιές αυτές΄(με μια επιπλέον επιβάρυνση). Σε περίπτωση, βέβαια, που δεν θα ανταποκρίνονταν θα κινούνταν εναντίον τους οι διαδικασίες κατάσχεσης ακίνητης περιουσίας. Αυτό ήταν περίπου το σχέδιο που είχε καταστρωθεί από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, που για την ώρα παραμένει στον αέρα. Το ζητούμενο βέβαια είναι τι θα γίνει με όλους αυτούς τους μεγαλοϊδιοκτήτες που δεν πλήρωσαν;  
Να σημειωθεί πάντως ότι οι συγκεκριμένοι επιτηδευματίες ήταν οι «ριγμένοι» της περαίωσης και δεν ίσχυσε ότι για τους λοιπούς επιχειρηματίες καθώς αποφασίστηκε να φορολογηθούν βάσει της ακίνητης περιουσίας τους. Έτσι, επιτηδευματίες (έμποροι, βιοτέχνες, ελεύθεροι επαγγελματίες κ.λπ.), των οποίων η προσωπική ακίνητη περιουσία σύμφωνα με το εκκαθαριστικό του ΕΤΑΚ 2008 υπερέβαινε τις 400.000 ευρώ, δεν είχαν το δικαίωμα να προβούν σε περαίωση των εκκρεμών επαγγελματικών φορολογικών τους υποθέσεων. Η συγκεκριμένη διάταξη είχε επικριθεί ως άδικη και αντισυνταγματική, καθώς συσχέτιζε θέματα όπως την επαγγελματική δραστηριότητα με την προσωπική περιουσιακή κατάσταση του επιτηδευματία.
Σε κάθε περίπτωση, η περαίωση φαίνεται πως μένει σε εφεδρεία και με δεδομένη την απόφαση της ΓΓΠΣ να προχωρήσει σε διασταυρώσεις για να εντοπιστούν όσοι μεγαλοϊδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλλει το ΦΜΑΠ, τις επόμενες ημέρες θα ταχυδρομηθούν τα πρώτα «ραβασάκια» της Εφορίας
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass