ΞΕΚΙΝΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ Η ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ»

Ευκαιρία για «πράσινη ανακαίνιση»

* Τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, οι προϋποθέσεις υπαγωγής και τα ωφελήματα που προκύπτουν

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2011 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:03
Του Γιώργου Νούλη
 Από σήμερα μέχρι τις 31 Μαρτίου θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν στις τράπεζες Άλφα, Εθνική, Πειραιώς και Eurobank αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ' Οίκον, που παρέχει επιδοτήσεις, άτοκα και χαμηλότοκα δάνεια για βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών.
Nα σημειώσουμε πως με το πρόγραμμα επιδοτούνται μόνο η κύρια κατοικία (όχι η εξοχική), οι μονοκατοικίες και οι πολυκατοικίες ως ενιαία κτίρια, υπό την προϋπόθεση να έχουν οικοδομική άδεια πριν από την 1/1/1980 και να βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης έως 1.750 ευρώ το τ.μ. (η αρχική εξαγγελία ήταν έως 1.500 ευρώ). Βεβαίως επιδοτούνται και μεμονωμένα διαμερίσματα, αρκεί οι δαπάνες που θα γίνουν να αφορούν και το σύστημα θέρμανσής τους. Αν και πολλά σημεία του προγράμματος θα αποσαφηνιστούν κατά την πορεία εφαρμογής του, σήμερα, μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων θα προσπαθήσουμε να σας εξηγήσουμε τα βασικά στοιχεία της διαδικασίας, τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα.
Για το ποιες  περιοχές της Λάρισας πληρούν το κριτήριο της τιμής ζώνης έως 1.750 ευρώ το τ.μ. να σημειώσουμε πως όλες, πλην από το εμπορικό της κέντρο, δηλαδή την Α΄ Ζώνη, όπου η αντικειμενική είναι 1.950 ευρώ. Η Α΄ ζώνη Λάρισας περικλείεται από τους δρόμους Βενιζέλου, Ολύμπου, Κύπρου, Παναγούλη, Κούμα, 28ης Οκτωβρίου, Παπακυριαζή, Παναγούλη, Πατρόκλου, Ασκληπιού, Μανδηλαρά και Παπαναστασίου. Βέβαια κάποια σημεία των δρόμων αυτών ανήκουν και στη Β΄ Ζώνη, όπου η αντικειμενική είναι 1.750 ευρώ/ τ.μ. και συνεπώς οι ιδιοκτήτες των ακινήτων μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Στη φορολογική δήλωση αποτυπώνεται η αντικειμενική αξία του ακινήτου σας, οπότε μπορείτε να διαπιστώσετε αν μπορείτε να ενταχθείτε στο πρόγραμμα. Εννοείται ότι όλες οι υπόλοιπες περιοχές του νομού καλύπτουν το κριτήριο της τιμής ζώνης.    
 Με βάση το ενημερωτικό υλικό που έχει ετοιμάσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, σας παρουσιάζουμε τα βασικά χαρακτηριστικά του προγράμματος, τις προϋποθέσεις υπαγωγής και τα ωφελήματα που προκύπτουν για όσους υπαχθούν σε αυτό.
Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν κατοικίες που:
- Χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία.
- Βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης έως 1750 ευρώ ανά τετραγωνικό.
- Χτίστηκαν με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε πριν τις 31 Δεκεμβρίου 1979, δηλαδή χωρίς μελέτη θερμομόνωσης.
- Έχουν ελεγχθεί από ενεργειακό επιθεωρητή και έχουν καταταχθεί, με βάση το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης, σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.
Πρόσθετη προϋπόθεση για τα διαμερίσματα είναι να έχουν αυτονομία θέρμανσης ενώ για να ενταχθεί μια πολυκατοικία θα πρέπει:
- Τουλάχιστον το 50 % των ιδιοκτησιών να χρησιμοποιούνται ως κύρια ή πρώτη δευτερεύουσα κατοικία. Στην περίπτωση αυτή θεωρούνται ως επιλέξιμα και τα λοιπά διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως εξοχική ή άλλη δευτερεύουσα κατοικία.
- Να υποβληθούν αιτήσεις από τους ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων αλλά και τον διαχειριστή ή άλλο εκπρόσωπό τους.
- Να εκδοθεί πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για το σύνολο του κτιρίου.
 ΠΩΣ ΕΠΙΔΟΤΟΥΝΤΑΙ
Οι επενδύσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα και μπορούν να επιδοτηθούν είναι:
- Η τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος, της στέγης και της πιλοτής.
- Αντικατάσταση κουφωμάτων.
- Τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
- Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.
Ο μέγιστος επιλέξιμος προϋπολογισμός είναι 15.000 ευρώ ανά ιδιοκτησία. Αυτό σημαίνει ότι αν ο ιδιοκτήτης κάνει μεγαλύτερες δαπάνες, οι επιδοτήσεις ή άλλου είδους ενισχύσεις θα υπολογίζονται με πλαφόν τις 15.000 ευρώ. Οι πολίτες που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακρίνονται σε τρεις κατηγορίες, με βάση τα εισοδήματά τους (προσωπικό ή οικογενειακό) και ανάλογα κλιμακώνονται οι ενισχύσεις.
ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ
 Αναλυτικά οι κατηγορίες έχουν ως εξής:
- Κατηγορία Α: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, των οποίων το ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 22.000 € ή τις 40.000 € αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν επιδότηση επιτοκίου 100% (άτοκο δάνειο) σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 30% επί του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Για παράδειγμα, ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει άτοκο δάνειο 7.000 € και επιχορήγηση 3.000€.
- Κατηγορία Β: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό εισόδημα μεταξύ 22.000 και 40.000 € ή 40.000 και 60.000 € αντίστοιχα. Τα κίνητρα περιλαμβάνουν χαμηλότοκο δάνειο με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη σε συνδυασμό με επιχορήγηση ύψους 15% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης για επιλέξιμο προϋπολογισμό 10.000€ θα λάβει χαμηλότοκο δάνειο 8.500 € και επιχορήγηση 1.500€.
- Κατηγορία Γ: Ιδιοκτήτες επιλέξιμων κατοικιών, με ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα υπερβαίνει τα όρια της Κατηγορίας Β και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 60.000 € ή οικογενειακού εισοδήματος 75.000 €.
Το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου το οποίο ανέρχεται στο 100% του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού, με σταθερό επιτόκιο 4,93% για 4 έτη.
Στην περίπτωση αίτησης πολυκατοικίας δίνεται η δυνατότητα ένταξης των ιδιοκτητών διαμερισμάτων της κατηγορίας Β στην κατηγορία κινήτρων Α και αντίστοιχα της κατηγορίας Γ στην κατηγορία Β, εφόσον το 50 % του συνόλου των ιδιοκτητών επιλέξιμων κατοικιών ανήκει στην κατηγορία Α. Στην περίπτωση αυτή οι ιδιοκτήτες με εισοδήματα υψηλότερα της κατηγορίας Γ εντάσσονται στην κατηγορία κινήτρων Γ.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Τα βήματα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κωδικοποιούνται ως εξής:
1. Έλεγχος κριτηρίων επιλεξιμότητας κατοικίας από τον ενδιαφερόμενο και εξέταση πιστοληπτικής ικανότητας σε συνεργασία με τράπεζα που συμμετέχει στο πρόγραμμα.
2. Πρώτη ενεργειακή επιθεώρηση για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης-επιλογή παρεμβάσεων.
3. Υποβολή αίτησης και δικαιολογητικών στο υποκατάστημα της τράπεζας.
4. Έγκριση αίτησης.
5. Υλοποίηση παρεμβάσεων.
6. Δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση και έκδοση δεύτερου Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης.
7. Προσκόμιση δικαιολογητικών για την καταβολή των ενισχύσεων (μεταξύ αυτών έντυπο ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, παραστατικά επί πιστώσει για τις δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν, δεύτερο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης).
Το ΥΠΕΚΑ έχει δημιουργήσει ειδική ιστοσελίδα με πληροφοριακό υλικό για το πρόγραμμα (http://exoikonomisi.ypeka.gr). Λειτουργεί επίσης help desk στο τηλέφωνο 210-9797400.
ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
Να σημειώσουμε πως η ΠΟΜΙΔΑ έχει υποστηρίξει ότι, παρά τις καλές προθέσεις των ιθυνόντων, το όλο πρόγραμμα είναι τραπεζοκεντρικό, τα ποσά επιδότησης και "φοροαπαλλαγής", είναι τόσο ισχνά και ανεπαρκή για το τεράστιο μέγεθος των αναγκών, ώστε δυστυχώς δεν είναι ικανά να δώσουν πνοή σε ένα τόσο σημαντικό και αναγκαίο εγχείρημα, όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων της χώρας μας, που για εμάς θα έπρεπε να είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα για την "πράσινη ανάπτυξη". Μια ανεπανάληπτη ευκαιρία για εξοικονόμηση ενέργειας, βελτίωση του περιβάλλοντος, αύξησης της απασχόλησης και βελτίωσης της οικονομίας, φαίνεται να χάνεται μέσα στη δίνη της οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης...
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass