ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ Φ.Α.Π. ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΑΚΙΝΗΤΑ ΕΝΩ ΕΠΙΚΕΙΝΤΑΙ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ Φ.Μ.Α.Π.

Στο στόχαστρο οι μεγαλοϊδιοκτήτες ακινήτων

* Μέχρι 31 Μαΐου η τακτοποίηση των φορολογικών οφειλών

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2011 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:21
Εντατικούς ελέγχους σε φορολογούμενους μεγάλης ακίνητης περιουσίας εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών την ώρα που εξυφαίνει σχέδια επέκτασης του Φ.Α.Π. και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, σε μια  απέπλπιδα προσπάθεια ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων. Στο μεταξύ από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να έρθουν σε αρκετούς Λαρισαίους τα καθυστερημένα εκκαθαριστικά σημειώματα του Ε.Τ.ΑΚ του 2009 και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2010 , που θα έχει σαν αποτέλεσμα αρκετοί φορολογούμενοι να πληρώσουν διπλούς και τριπλούς φόρους ακινήτων.  
Ειδικότερα εντατικούς ελέγχους σε όσους κατόχους μεγάλης ακίνητης περιουσίας δεν πλήρωσαν φόρους της περιόδου 1997-2007, εξήγγειλε το Υπουργείο Οικονομικών, δίνοντας ταυτόχρονα προθεσμία δύο μηνών για να τακτοποιήσουν τις φορολογικές εκκρεμότητες. 
Πρόκειται για τους φορολογούµενους, 14.000 σε αριθμό, με ακίνητα αντικειμενικής αξίας του ενός εκατοµµυρίου ευρώ, που εντοπίστηκαν τον περασμένο Δεκέµβριο από το σύστηµα Taxis έπειτα από διασταυρώσεις ανάµεσα στα έντυπα Ε9 που υπέβαλαν µε το Ε.Τ.ΑΚ του 2008 και τις δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας του 2007, τις οποίες δεν είχαν καταθέσει ποτέ. Βέβαια αρκετοί εξ αυτών, αµέσως µόλις το υπουργείο δηµοσιοποίησε τα σχετικά στοιχεία στις 11 Ιανουαρίου και προκειµένου να αποφύγουν επιπλέον κυρώσεις, προσήλθαν στην Εφορία για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.
Οι φορολογούμενοι που εμπίπτουν σε αυτή τη κατηγορία, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, καλούνται να τακτοποιήσουν την φορολογική τους υποχρέωση, υποβάλλοντας τις αντίστοιχες δηλώσεις μέχρι την 31η Μαΐου 2011, κάνοντας χρήση των ευεργετημάτων που παρέχονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.
Το υπουργείο μάλιστα επισημαίνει ότι αμέσως μετά τη λήξη της παραπάνω προθεσμίας, θα ακολουθήσει σ΄αυτούς που δεν ανταποκριθούν, ενδελεχής έλεγχος από εξειδικευμένο ελεγκτικό μηχανισμό, ειδικά οργανωμένο για τον έλεγχο αυτόν.
ΦΑΠ ΚΑΙ ΣΕ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ
Στο μεταξύ όλο και πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι το Υπ. Οικονομικών σχεδιάζει την ένταξη στο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας και στα εκτός σχεδίου εκτάσεων μεγάλης επιφάνειας. Και αυτό γιατί όπως λέγεται πλήθος μεγαλοϊδιοκτητών που διαθέτουν εκτάσεις μεγάλης επιφάνειας σε εκτός σχεδίου περιοχές ανά τη χώρα δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ Φ.Α.Π. όταν την ίδια στιγμή ιδιοκτήτες μικρότερου μεγέθους υποχρεούνται στην καταβολή φόρων καθώς τα ακίνητά τους είναι εντός σχεδίου.
Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, ο Φ.Α.Π. για τα φυσικά πρόσωπα επιβάλλεται μετά το αφορολόγητο των 400.000 ευρώ, με συντελεστές που κυμαίνονται από 0,1% έως 1% ανάλογα με το συνολικό ύψος της περιουσίας. Προβλέπεται ελάχιστο ποσό φόρου 1 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Στο Φ.Α.Π. υπάγονται ακίνητα, θέσεις στάθμευσης, βοηθητικοί χώροι, πισίνες σε υπόγεια, πιλοτές, δώματα ή ακάλυπτοι χώροι.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΕΤΑΚ
Εξάλλου από τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των εκκαθαριστικών για το Ε.Τ.ΑΚ 2009 και το Φ.Α.Π. 2010. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου αναφορικά με το Ε.Τ.ΑΚ, για το 2009 απομένουν προς εκκαθάριση 1.280.000 δηλώσεις περίπου, ο οποίες αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους μεταβολές περιουσιακής κατάστασης. Επίσης απομένουν προς εκκαθάριση άλλες 400.000 δηλώσεις περίπου, οι οποίες όμως είναι μηδενικές. Τα στοιχεία των δηλώσεων που απομένουν προς εκκαθάριση έχουν ήδη εισαχθεί προς επεξεργασία και έλεγχο. Η διαδικασία της τελικής εκκαθάρισης έχει ξεκινήσει και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στους ερχόμενους τρεις μήνες. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων περίμενε να υποβληθούν οι τροποποιητικές δηλώσεις Ενιαίου Τέλους Ακινήτων 2008, αλλά και όλες οι δηλώσεις Ε9 που έχουν μεταβολές, προκειμένου να εκκαθαριστούν οι εν λόγω δηλώσεις. Η διαδικασία αυτή καθυστέρησε για περίπου 10 μήνες.
ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΛΟΓΙΟ
Στο μεταξύ είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως σε φάση ολοκλήρωσης είναι το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο γεγονός που θα καταργήσει την υποβολή του Ε9 που συνυποβάλλεται με την ετήσια φορολογική δήλωση. Οι μεταβολές στα περιουσιακά δικαιώματα θα γίνονται αυτόματα μέσω του Taxis, ενώ θα μειωθούν και τα αναγκαία δικαιολογητικά. Κατά τις μεταβιβάσεις, ο μοναδικός κωδικός που θα έχει κάθε ακίνητο θα συσχετίζεται με τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του πωλητή και του αγοραστή, προκειμένου να γίνεται αυτόματα η ενημέρωση του ηλεκτρονικού αρχείου. Το πλέον σημαντικό είναι ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν άμεση πρόσβαση στο προσωπικό τους ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο καταγράφεται η περιουσιακή τους κατάσταση.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass