«ΔΕΝ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΟΥΤΕ ΤΟ 2013» ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΣ

Yποβάθμιση της Eλλάδας και από την S&P

* Υπ. Οικονομικών: Λανθασμένη κίνηση που δεν δίνει βαρύτητα στις κυβερνητικές δράσεις

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2011 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:21
Η Standard & Poor's υποβάθμισε την αξιολόγησή της για την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες, σε 'BB-' από 'BB+', και διατηρώντας αρνητικές προοπτικές, εκτιμώντας ότι η χώρα θα αναγκαστεί να προσφύγει στο μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης και μετά το 2013.
Θεωρεί μάλιστα, ερμηνεύοντας τις αποφάσεις τις πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, ότι η αναδιάρθρωση χρέους αποτελεί πιθανή προϋπόθεση για υπαγωγή στον μόνιμο μηχανισμό (ESM). Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στην χρηματοδότηση του μόνιμου μηχανισμού σταθερότητας (ESM) που θα ξεκινήσει την λειτουργία του στα μέσα του 2013, αλλά μετέθεσαν τις αποφάσεις για τον προσωρινό μηχανισμό (EFSF) για τον Ιούνιο.
Ο ξένος οίκος προειδοποιεί δε ότι ενδέχεται να προχωρήσει σε νέα υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας κατά μια ή δυο βαθμίδες εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η δημοσιονομική θέση της χώρας.
Ο οίκος προχώρησε σε υποβάθμιση και της Πορτογαλίας, απόφαση που επίσης συνδέει με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Οι εξελίξεις προκάλεσαν νέα άνοδο των spreads Ελλάδας και Πορτογαλίας, με την απόδοση του ελληνικού διετούς να ενισχύεται κατά 10 μονάδες βάσης, στο 15,46%, ενώ του πορτογαλικού 2ετούς τίτλου να κινείται σε νέα ιστορικά υψηλά για τη χώρα, στο 7,699%.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Η υποβάθμιση δεν αντανακλά τις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης που καταβάλλει η χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας την κίνηση της S&P.
Επίσης σε λανθασμένη και μονομερή αξιολόγηση των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, καθώς και των δημοσιονομικών κινδύνων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, απέδωσε το υπουργείο Οικονομικών την υποβάθμιση. Παράλληλα, υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, αυτή η κίνηση του οίκου δεν δίνει τη δέουσα βαρύτητα στις δράσεις που παίρνει η κυβέρνηση και δεν αντανακλά την προσπάθεια, αλλά και την επιτυχία έως σήμερα στην υλοποίηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, ούτε τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Στην ανακοίνωση του υπουργείου επισημαίνεται ότι η εκτίμηση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης είναι λανθασμένη για μια σειρά από λόγους, και ειδικότερα:
«Πρώτον, με βάση το πρόγραμμα στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ, η Ελλάδα θα επανέλθει στις ιδιωτικές αγορές από το 2012. Άλλωστε, οι πρόσφατες αξιολογήσεις από την τρόικα επιβεβαιώνουν ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται όπως έχει σχεδιαστεί και φέρνει αποτελέσματα.
Δεύτερον, η S&P αγνοεί περιέργως τις υπόλοιπες κρίσιμες αποφάσεις που επιβεβαιώθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής, οι οποίες μειώνουν περαιτέρω την πιθανότητα ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί να έχει πρόσβαση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Συγκεκριμένα, τα μέλη της ευρωζώνης συμφώνησαν να διπλασιάσουν την περίοδο αποπληρωμής του δανείου έως 7 έτη και να περικόψουν το επιτόκιο κατά 100 μονάδες βάσης, μειώνοντας τις αποπληρωμές της χώρας.
Επιπλέον, η S&P αγνοεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα για να αντιμετωπίσει τον όποιο κίνδυνο δημοσιονομικών αποκλίσεων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μιας συνολικής και φιλόδοξης μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2012-2015, η οποία θα φέρει το έλλειμμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα έχει, επίσης, δεσμευτεί να ολοκληρώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με στόχο την εξοικονόμηση 50 δισ. ευρώ έως το 2015, με τα έσοδα να χρησιμοποιούνται για την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους της».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass