ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΜΕΤΡΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΘΩΡΑΚΙΣΗΣ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Εκπτώσεις σε τοποθέτηση κουφωμάτων και ηλιακών

* Τι προβλέπει το «χτίζοντας για το μέλλον» και ποιες οι διαφορές με το «εξοικονόμηση κατ΄οίκον» - Πρόσκληση απευθύνει το Υπ. Περιβάλλοντος σε επιχειρήσεις για συμμετοχή

Δημοσίευση: 05 Απρ 2011 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:23
Του Γιώργου Νούλη
 Ένα νέο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας που θα εξασφαλίζει εκπτώσεις 25 -30 % στις τιμές υλικών και εργασιών για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων αναμένεται να τεθεί τον ερχόμενο μήνα 
σε εφαρμογή από το Υπουργείο Περιβάλλοντος σε όλη τη χώρα. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Χτίζοντας το Μέλλον» το οποίο θα στηρίζεται σε εθελοντικές συμφωνίες μεταξύ των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο και το χώρο της οικοδομής και του Υπουργείου, ώστε με εκπτώσεις σε εργασίες και υλικά να πειστούν χιλιάδες ιδιοκτήτες να ανακαινίσουν τα ενεργειακά σπάταλα σπίτια τους, και να εξοικονομήσουν χρήματα. 
Το πρόγραμμα σύμφωνα με τις αρχικές εξαγγελίες ήταν προγραμματισμένο να εφαρμοστεί εντός του μήνα αλλά μόλις χθες ανακοινώθηκε από το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) η πρόσκληση προς τις εταιρίες υλικών και κατασκευών να εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Με δεδομένο ότι ήδη δόθηκε παράταση μέχρι τις 16 Μαρτίου για το «Εξοικονόμηση κατ΄οίκον», το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα ξεκινήσει μετά.
Καταρχήν να σημειώσουμε πως στόχος του προγράμματος, που θα διαρκέσει μέχρι το 2010, είναι να γίνουν «πράσινες» παρεμβάσεις σε κτήρια (μονοκατοικίες, διαμερίσματα και επαγγελματικά κτήρια) και η βασική διαφορά με το «Εξοικονομώ κατ' οίκον», που προβλέπει αντίστοιχες παρεμβάσεις σε σπίτια προ του 1980, είναι ότι δεν υπάρχουν επιδοτήσεις, αλλά ούτε και κριτήρια ένταξης, ώστε να μπορούν να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ιδιοκτήτες και κυρίως νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος.
Η χρηματοδότηση των παρεμβάσεων γίνεται εξ ολοκλήρου από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, οι οποίοι στόχος είναι να επωφεληθούν εκπτώσεων τουλάχιστον 25% σε προκαθορισμένο αριθμό προϊόντων και υπηρεσιών, μέσω συγκεκριμένων εθελοντικών συμφωνιών που θα γίνουν με τους φορείς και τις εταιρίες οικοδομικών υλικών. Η συνεισφορά του Δημοσίου έχει να κάνει με το κλείσιμο των εθελοντικών συμφωνιών, την «εγγύηση» ότι οι εκπτώσεις θα είναι πραγματικές και για πιστοποιημένα υλικά, με τη διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας, καθώς και τις δωρεάν ενεργειακές επιθεωρήσεις.
 Το ΚΑΠΕ με χθεσινή του ανακοίνωσή του κάλεσε 9 κλάδους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στη διαδικασία κατάρτισης εθελοντικών συμφωνιών συμμετοχής στο πρόγραμμα. Οι εταιρίες που καλούνται δραστηριοποιούνται σε:
* Κατασκευή/ εισαγωγή/ εγκατάσταση κουφωμάτων,
* Κατασκευή /εισαγωγή/ εγκατάσταση μονωτικών υλικών,
* Κατασκευή/ εισαγωγή/ εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης υψηλής απόδοσης,
* Κατασκευή /εισαγωγή/ εγκατάσταση υψηλής απόδοσης συστημάτων ψύξης - θέρμανσης - αερισμού σε επαγγελματικά κτήρια,
* Κατασκευή/ εισαγωγή/ εγκατάσταση κεντρικών κλιματιστικών μονάδων σε επαγγελματικά κτήρια,
* Κατασκευή/ εισαγωγή υλικών ψυχρών οροφών,
* Κατασκευή /εισαγωγή/ εγκατάσταση κεντρικών θερμικών ηλιακών συστημάτων,
* Κατασκευή/ εισαγωγή/ εγκατάσταση συστημάτων Τεχνητού Φωτισμού σε επαγγελματικά κτήρια,
* Εγκατάσταση προηγμένων συστημάτων ενεργειακού ελέγχου BEMS σε επαγγελματικά κτήρια.
Να επισημάνουμε πως το πρόγραμμα εξασφαλίζει προβολή των προϊόντων μέσα από ευρεία ενημερωτική καμπάνια, καθώς και τεχνική υποστήριξη για τα προϊόντα, που δεν διαθέτουν την απαραίτητη πιστοποίηση, λόγω τεχνικής ή οικονομικής αδυναμίας, προκειμένου να την αποκτήσουν και να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΑΠΕ, κ Α. Λιανού, τηλ: 210 6603271, e-mail :alianou@cres.gr.
Οι πρώτες προκηρύξεις πάντως, που θα γίνουν από το Μάιο, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, αποσκοπούν σε 150.000 παρεμβάσεις ώς το τέλος του 2012 σε κατοικίες και σε επαγγελματικά κτίρια.
Για τον τομέα κατοικίας προβλέπεται αντικατάσταση κουφωμάτων σε 20.000 σπίτια, διπλά τζάμια σε 25.000, ηλιακοί συλλέκτες σε 5.000, «ψυχρές» οροφές σε 20.000 σπίτια, μόνωση της οροφής σε 20.000, μόνωση της πρόσοψης σε 20.000 σπίτια και αντικατάστση 20.000 συμβατικών συστημάτων θέρμανσης με νέα υψηλής απόδοσης.
Για τον εμπορικό τομέα το πρόγραμμα προβλέπει αντικατάσταση προσόψεων σε 3.000 κτίρια, μόνωση σε 5.000, εγκατάσταση συστημάτων ψύξης - θέρμανσης - αερισμού σε 5.000, αντικατάσταση συστημάτων φωτισμού σε 10.000 κτίρια και προηγμένα συστήματα ενεργειακού ελέγχου σε 1.000 εμπορικά κτίρια.*
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass