«ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ» ΤΟΥ ΙΚΑ ΚΑΙ ΟΑΕΕ ΣΕ ΛΑΡΙΣΑΙΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΧΡΕΗ

Πώς οι οφειλέτες θα αποφύγουν πλειστηριασμούς

* Από την ερχόμενη εβδομάδα η υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στο νέο διακανονισμό οφειλών

Δημοσίευση: 08 Απρ 2011 3:11 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:24
Του Γιώργου Νούλη
Μια τελευταία ευκαιρία, από τις... πολλές των τελευταίων χρόνων, δίνουν και πάλι τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε οφειλέτες καθυστερούμενων εισφορών. Με δέλεαρ, την αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης ( π.χ. κατασχέσεις και πλειστηριασμοί περιουσιακών στοιχείων) μέχρι τα τέλη του 2012 που ταυτόχρονα αποτελεί και προειδοποίηση, ΙΚΑ και ΟΑΕΕ Λάρισας περιμένουν από την ερχόμενη εβδομάδα (καθώς δεν έχει μπει ακόμη στο ηλεκτρονικό σύστημα των υπηρεσιών τους η σχετική ρύθμιση και τα έντυπα των αιτήσεων) τους οφειλέτες να ενταχθούν σε καθεστώς διακανονισμού των οφειλών τους.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο μεγαλύτερων ασφαλιστικών φορέων του νομού, έχοντας διαπιστώσει τη προσφιλή τακτική εργοδοτών και επαγγελματιών να εγκαταλείπουν την εκάστοτε ρύθμιση μόλις εξασφαλίσουν την ασφαλιστική ενημερότητακαι εκτιμώντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελαστικότητας απέναντι στους οφειλέτες, λόγω της τραγικής οικονοµικής κατάστασης των Ταµείων, είναι αποφασισμένες να εφαρμόσουν με αυστηρότητα τα προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα, σε όσους δεν ενταχθούν αυτή τη φορά στη νέα ευνοϊκή ρύθμιση...    
Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργείται με τις αλλεπάλληλες ρυθμίσεις είναι ότι στην προηγούμενη ρύθμιση χρεών, σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ είχαν ενταχθεί περίπου 2.000 εργοδότες και επαγγελματίες, εκ των οποίων αρκετοί την έχουν χάσει καθώς δεν συνέχισαν την πληρωμή των μηνιαίων δόσεων. Σε βάρος αυτών είχαν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες αναγκαστικών μέτρων είσπραξης , οι οποίες θα αρθούν υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στο νέο διακανονισμό. Μόνο σ΄αυτή την περίπτωση τα Ταμεία
προβούν σε :
 - Ανάκληση παραγγελιών κατάσχεσης κατόπιν συνεννόησης με τους δικαστικούς επιμελητές.
 - Αναστολή εκτέλεσης όλων των περιλήψεων εγγραφών υποθηκών.
 - Επιστροφή μη επιδοθέντων κατασχετηρίων εις χείρας τρίτων.
 - Αναστολή εκδοθέντων προγραμμάτων πλειστηριασμού.
Αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, τότε οι διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα προχωρήσουν...  
ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ
Αναφερόμενος στη νέα ρύθμιση ο προϊστάμενος εσόδων του ΙΚΑ Λάρισας κ. Αλέξανδρος Τζιούρης εξηγεί πως « βάσει του νέου νόμου 3943/2011 (ΦΕΚ. 66 /τ.Α΄/ 31-03-2011) όλοι οι οφειλέτες των Ταμείων πλην ΟΓΑ, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και να αναστείλουν μέχρι τις 31.12/2012 τη λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, υπο τρεις προϋποθέσεις:
α) υποβάλλουν αίτηση στις αρμόδιες υπηρεσίες των Ταμείων
β) καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από 1/1/2011 και
γ) καταβάλλουν ανά μήνα παράλληλα ποσό που αντιστοιχεί στο 20% των τρεχουσών εισφορών έναντι της μέχρι 31/12/2010 κεφαλαιοποιημένης οφειλής.
Διευκρινίζεται ότι τη συγκεκριμένης διάταξη μπορούν να την αξιοποιήσουν και όσοι από τους οφειλέτες δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, αλλά και όσοι έχουν εκπέσει λόγω καθυστέρησης των δόσεων.
Το σημαντικότερο όμως της ρύθμισης είναι ότι ο νέος διακανονισμός χρεών είναι ιδιαίτερα ευνοϊκός καθώς αυξάνονται επί της ουσίας ο χρόνος και οι δόσεις για την αποπληρωμή των παλαιών οφειλών.
ενώ στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και όσοι χρωστούν εισφορές του 2011, αρκεί να τις πληρώσουν ή να τις ρυθμίσουν ή όσοι έχουν ενταχθεί σε προηγούμενες ρυθμίσεις καθώς και οφειλέτες του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ που θα απασχολήσουν προσωπικό μέχρι το 2012».
ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΙΚΑ
Ειδικότερα για τους οφειλέτες του ΙΚΑ, η μηνιαία καταβολή του οφειλόμενου ποσού, θα αντιστοιχεί σε ποσοστό 20% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του έτους 2010. Το ποσό δεν μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% των συνολικών οφειλών ή κάτω από 150 ευρώ. Σε περίπτωση που το τελευταίο τρίμηνο του 2010 δεν υπήρχε υποχρέωση καταβολής εισφορών λόγω μη απασχόλησης προσωπικού), το ποσό θα αντιστοιχεί στο 1,25% της συνολικής οφειλής χωρίς πάλι να είναι μικρότερο των 150 ευρώ.
ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΟΑΕΕ
Για τους οφειλέτες του ΟΑΕΕ, που πληρώνουν δόση ανά δίμηνο το ποσό της διμηνιαίας καταβολής υπολογίζεται με βάση την εισφορά που ισχύει κατά την ημερομηνία της υποβολής του αιτήματος υπαγωγής στον διακανονισμό, αλλά δεν μπορεί επίσης να είναι μικρότερο των 150 ευρώ.
Σε περίπτωση που οι οφειλέτες έχουν διακόψει την ασφάλισή τους στον Οργανισμό, ως εισφορά θεωρείται αυτή που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία που βρίσκονταν κατά το χρόνο διακοπής της ασφάλισης τους. Διευκρινίζεται επίσης ότι οι ασφαλισμένοι που θα προσέλθουν στις υπηρεσίες και θα υποβάλουν αίτηση υπαγωγής στον νέο διακανονισμό θα πρέπει να έχουν πληρώσει το 1ο δίμηνο του 2011. Επισημαίνεται ότι εφόσον οι ασφαλισμένοι επιθυμούν, μπορούν να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν3863/2010, καθόσον αυτές εξακολουθούν και ισχύουν.
Για προκαταβολή εισφορών στον ΟΑΕΕ, η έκπτωση για τον πρώτο μήνα προπληρωμής ορίζεται σε 1%, προσαυξανόμενο κατά 1% για κάθε επόμενο μήνα προπληρωμής και μέχρι 12 συνεχείς μήνες. Να σημειώσουμε πως 800 περίπου ήταν οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Λάρισας που εντάχθηκαν στη ρύθμιση του ν. 3863/2010.
ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Για τους οφειλέτες όλων των Ταμείων ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων, ισχύουν ότι και για τους ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ με εξαίρεση όσους πληρώνουν μηνιαίες εισφορές και η δόση τους έχει κατώτατο ποσό τα 100 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι στους αυτοτελώς απασχολούμενους ασφαλισμένους του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών, που οφείλουν ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές 600 ευρώ και άνω, παρέχεται, η ευχέρεια εξόφλησης σε δόσεις των καθυστερούμενων οφειλών τους, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης καταβολής των τρεχουσών εισφορών τους. Οι ασφαλισμένοι αυτοί μπορούν να εξοφλήσουν με έως 20 τριμηνιαίες δόσεις, και ελάχιστο ποσό δόσης τα 150 ευρώ. Ωστόσο η μη εμπρόθεσμη καταβολή δύο συνεχόμενων δόσεων, καθώς και η μη καταβολή των τρεχουσών εισφορών, συνεπάγεται την έκπτωση από τη ρύθμιση και καθιστά άμεσα απαιτητό το σύνολο του οφειλόμενου ποσού.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass