ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΕΥΡΥΤΑΤΕΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΕΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΕΡΟ

Ανατροπές στη λειτουργία του Χρηματιστηρίου

* Σε διαβούλευση προτάσεις για τη δημιουργία μιας και μόνο ενιαίας αγοράς όλων των κατηγοριών

Δημοσίευση: 09 Απρ 2011 3:28 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:24
Ευρύτατες θεσμικές αλλαγές ετοιμάζονται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Την ίδια ημέρα που τέθηκαν σε καθεστώς επιστήρησης αρκετές εταιρίες, το Δ.Σ. του Χ.Α. άνοιξε το θέμα και για την αλλαγή του Κανονισμού Λειτουργίας του.
Ειδικότερα το Δ.Σ. του Χ.Α. ξεκινά άμεσα διαβούλευση μηνός για την τροποποίηση του κανονισμού με στόχο αλλαγές οι οποίες προωθούνται ώστε το Ελληνικό Χρηματιστήριο να καταστεί ανταγωνιστικότερο.
Σημειώνεται πως ορισμένες αλλαγές θα παίξουν άμεσα ρόλο και στην αξιολόγηση του Χ.Α. από τους FTSE το αποτέλεσμα της οποίας θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο. Η οριστική πρόταση για τις τροποποιήσεις του Κανονισμού θα υποβληθεί προς το Δ.Σ. το Μάιο του 2011.
Από την επισκόπηση της Ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς τα τελευταία έτη, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ημερήσιων συναλλαγών του ΧΑ, συγκεντρώνεται στις εταιρίες της Κατηγορίας Μεγάλης Κεφαλαιοποίησης. Επιπλέον, οι τελευταίες αναθεωρήσεις κατηγοριών καταδεικνύουν τάση μείωσης των εταιριών που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής στη Μεγάλη Κεφαλαιοποίηση.
Κατόπιν αυτού και με στόχο τον επαναπροσδιορισμό της αγοράς και την αύξηση της ρευστότητάς της, μελετάται η υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου αγοράς, με τη δημιουργία μίας ενιαίας, γενικής κατηγορίας εισαγωγής μετοχών, για την οποία θα ισχύουν κοινές προϋποθέσεις εισαγωγής.
Στις προτάσεις για διαβούλευση περιλαμβάνονται η κατάργηση των κατηγοριών Μεγάλης, Μεσαίας και Μικρής Κεφαλαιοποίησης ενώ οι κατηγορίες Ειδικών Χρηματιστηριακών Χαρακτηριστικών και Επιτήρησης θα μείνουν ως έχουν. Κριτήριο θα αποτελεί η διασπορά. Για την ενιαία αγορά η απαιτούμενη διασπορά προτείνεται να είναι 20% Προτείνεται κλιμάκωση των χρεώσεων παραμονής στην νέα ενιαία διασπορά που θα είναι χαμηλότερες όσο η διασπορά αυξάνεται.
Στη διαβούλευση προτείνεται η μετατροπή των δεικτών FTSE σε FTSE/ASE Βιg Cap -o oποίος θα απαρτίζεται από 25 τίτλους, FTSE/ASE Medium Cap - ο οποίος θα απαρτίζεται από 20 τίτλους και FTSE/ASE Small Cap - ο οποίος θα απαρτίζεται από 15 τίτλους.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass