ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ, ΜΕΤΑΞΥ ΆΛΛΩΝ, ΣΤΗ ΧΘΕΣΙΝΟΒΡΑΔΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΘΕΒ

Στη «δίνη» 101 νέων φορολογικών διατάξεων οι επιχειρήσεις

* «Τριαδική» η πίεση που ασκείται στην ελληνική οικονομία – Ανάκαμψη από τα τέλη του έτους * Κατάργηση ΚΒΣ και συμψηφισμό οφειλών ζήτησε για ακόμη μία φορά η διοίκηση του ΣΘΕΒ

Δημοσίευση: 13 Απρ 2011 3:40 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:26
michou@eleftheria.gr
Ούτε με πέντε, ούτε με δέκα αλλά με 101 νέες φορολογικές διατάξεις έχει έρθει αντιμέτωπος ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας μέσα σε διάστημα περίπου 15 μηνών, σύμφωνα με τις επισημάνσεις που έγιναν κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση των ΣΘΕΒ-ΕΕΔΕ με θέμα τη φορολογική μεταρρύθμιση. Στην εκδήλωση επισημάνθηκε και το νέο καθεστώς «συνυπευθυνότητας» των λογιστών-φοροτεχνικών που υπογράφουν τις δηλώσεις των εταιρειών, καθώς και το θέμα των ενδοομιλικών συναλλαγών. Κατάργηση του ΚΒΣ, συμψηφισμό οφειλών και μείωση της υψηλής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων ζήτησε ο αντιπρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Νταναβάρας. Για «τριαδική» πίεση που ασκείται στην αγορά και έχει δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΙΟΔ της ΕΕΔΕ, Αναστάσιος Ροδόπουλος, που εντόπισε σημαντικό εξισορροπητικό «έλλειμμα» στο σκέλος των αναπτυξιακών μέτρων.
Όπως επεσήμανε ο κ. Νταναβάρας, η αποδοτικότητα ενός φορολογικού συστήματος εξαρτάται από τη σταθερότητά του, την απλότητά του, τη σαφήνεια των στόχων του και την αντικειμενικότητά του. «Δυστυχώς, το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια αλλά εν μέρει και τώρα, δεν ικανοποιεί κανένα από τα βασικά αυτά και παγκοσμίως αποδεκτά κριτήρια. Πάγια αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου συνεχίζουν να ζητούν ανταπόκριση, όπως η κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, η μείωση της υψηλής φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων, ο συμψηφισμός των οφειλών μεταξύ δημοσίου και επιχειρήσεων ακόμα και για οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, η ριζική απλοποίηση της δαιδαλώδους νομοθεσίας και η εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων πληροφορικής», είπε.
ΠΙΕΣΗ
Σύμφωνα με τον κ. Ροδόπουλο, βασικός στόχος του «ορυμαγδού» της φορολογικής νομοθεσίας είναι να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα στο πλαίσιο του Μνημονίου, ωστόσο ο ίδιος εκτίμησε ότι ως προς την υλοποίηση αυτού του στόχου, η μεγαλύτερη «αστοχία» ήταν στο ότι δεν δόθηκε η ίδια προτεραιότητα στο σκέλος της ανάπτυξης. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας από τις τράπεζες προς την αγορά, εξαιτίας των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χέρια τους, δημιουργεί ασφυκτικές πιέσεις. Ο κ.Ροδόπουλος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα αρχίσουν να φαίνονται προς το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Έκανε επίσης λόγο για «σφαλιάρα», που μάλλον ήταν απαραίτητη για την ελληνική οικονομία, εν γένει και είπε ότι «πρέπει όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και το τι θα παραδώσουμε στα παιδιά μας».
ΛΟΓΙΣΤΕΣ
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε αναφορά για φορολογικά ζητήματα όπως όπως φορολόγηση μερισμάτων, φορολόγηση αδιανέμητων κερδών, φορολόγηση αποζημιώσεων, ενδο-ομιλικές συναλλαγές (Transfer pricing-Dealing at arm's length, thin Capitalization), φορολογικό πιστοποιητικό ορκωτών ελεγκτών, ευθύνη λογιστών - φοροτεχνικών. Ειδικά για το τελευταίο θέμα επισημάνθηκαν τα «προβλήματα» που ενδεχομένως να δημιουργηθούν, καθώς πλέον θα είναι υπόλογοι προς τις φορολογικές αρχές και οι λογιστές-φοροτεχνικοί που υπογράφουν τις δηλώσεις των εταιρειών για τυχόν «λάθη» και «παραλείψεις» που θα εντοπίζονται. Κρίσιμο στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι από τη «συνυπευθυνότητα» εξαιρούνται οι μισθωτοί λογιστές, κάτι που δημιουργεί άλλες συνθήκες για όσες εταιρείες έχουν λογιστές-υπαλλήλους και σε όσες χρησιμοποιούν κάποιο λογιστικό γραφείο. Πάντως, η παραίνεση των ομιλητών ήταν να συντάσσονται οι λογιστικές καταστάσεις και οι δηλώσεις «σαν να βρίσκονται στην Εφορία». Τέλος, από τους προβληματισμούς των επιχειρηματιών δεν έλειψε και το θέμα του συμψηφισμού οφειλών (του επιχειρηματία προς το κράτος με αυτές του κράτους προς τον επιχειρηματία), καθώς δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι ακριβώς θα μπορεί να συμψηφιστεί.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass