ΠΡΟΣΤΙΜΑ 315,2 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε.Ε. ΓΙΑ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΤΙΜΩΝ

Ευρω-καμπάνα στο καρτέλ των απορρυπαντικών

Δημοσίευση: 14 Απρ 2011 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:26
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πρόστιμα συνολικού ύψους 315,2 εκατ. ευρώ συμφώνησαν να πληρώσουν η Unilever και η Procter & Gamble για να «κλείσουν» τη διαφορά τους με την ΕΕ, η οποία κατηγόρησε τους δύο πολυσχιδείς ομίλους για τη συγκρότηση καρτέλ με στόχο τη χειραγώγηση των τιμών απορρυπαντικών ρούχων.
Όπως διευκρίνισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το «καρτέλ των απορρυπαντικών» έδρασε σε αρκετές χώρες-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.
Ειδικότερα, η αμερικανική P&G, η οποία παρασκευάζει το απορρυπαντικό Ariel, συμφώνησε να καταβάλει 211,2 εκατ. ευρώ, ενώ η ολλανδοβρετανική Unilever θα καταβάλει 104 εκατ. ευρώ για τη συμφωνία της με τη γερμανική Henkel στη διαμόρφωση των τιμών των απορρυπαντικών σε οκτώ χώρες της ΕΕ για χρονικό διάστημα τριών ετών.
Στη Henkel δεν επιβλήθηκε πρόστιμο επειδή εκείνη κατήγγειλε το καρτέλ.
«Η Henkel, η Procter & Gamble και η Unilever με δική τους πρωτοβουλία και με δικό τους ρίσκο ενεπλάκησαν σε πρακτικές που παραβιάζουν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού», δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ανταγωνισμού επίτροπος της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.
Οι οκτώ χώρες-μέλη της ΕΕ στις οποίες έδρασε το καρτέλ είναι εκτός από την Ελλάδα το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ολλανδία.
Πέρυσι οι αρμόδιες αντιμονοπωλιακές αρχές της Ιταλίας είχαν επιβάλει πρόστιμα στην Unilever, στην P&G και σε 13 ακόμη εταιρίες για συνεργασία στη διαμόρφωση των τιμών καλλυντικών.
Η Henkel δεν τιμωρήθηκε επίσης διότι εκείνη αποκάλυψε το καρτέλ. Αντίθετα, οι Henkel, Sara Lee και Unilever είχαν τιμωρηθεί το Φεβρουάριο του 2008 με πρόστιμο 37 εκατ. ευρώ από τις γερμανικές αντιμονοπωλιακές αρχές για τη συγκρότηση καρτέλ που ήλεγχε τις τιμές σε οδοντόπαστες και απορρυπαντικά.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass