ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΈΜΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΠΟΥ ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΝ ΣΕ ΚΑΛΑ ΤΑΜΕΙΑ

«Καταφύγιο» στις πασχαλινές αγορές

* «Ζωντάνεψε» η κεντρική αγορά χθες το απόγευμα, με παιδικά και λαμπάδες στην «πρώτη γραμμή» * Δεν θα μπει δώρο Πάσχα στα κόμιστρα των ταξί – «Κατά το δοκούν» το δώρο στις καφετέριες

Δημοσίευση: 16 Απρ 2011 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:26
michou@eleftheria.gr
«Ζωντάνεψε» χθες το απόγευμα η κεντρική αγορά της Λάρισας, με τους καταναλωτές να κάνουν και αναγνωριστικές βόλτες, αλλά και να προχωρούν σε αγορές, κυρίως πασχαλινών ειδών και δώρων. Ήδη, από την προηγούμενη Παρασκευή και Σάββατο, η κίνηση έδειξε σημάδια ανάκαμψης, με τον κόσμο να κάνει έρευνα αγοράς, προκειμένου να κατασταλάξει στα ποσά που θα διαθέσει για τις πασχαλινές του αγορές. Η αλλαγή ήταν ιδιαίτερα ευχάριστη, ιδίως μετά από τους τελευταίους δύο πολύ δύσκολους μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ο προβληματισμός των εμπόρων είναι στο πόσο θα διαρκέσει η αγοραστική «δύναμη» των καταναλωτών.
Οι αγορές δώρων και οι εκπληρώσεις υποχρεώσεων, στο πλαίσιο των εθίμων της ελληνικής παράδοσης, είναι αυτές που φαίνεται ότι κινούν την αγορά. Τον πρώτο λόγο έχουν λαμπάδες και παιδικά είδη ένδυσης και υπόδησης, ενώ κάπως κινούνται και τα νεανικά είδη ένδυσης και υπόδησης.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι έμποροι εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι, ιδίως από το προηγούμενο διάστημα. Όπως λένε αρκετοί από αυτούς, ο φετινός Μάρτιος ήταν ένας από τους χειρότερους μήνες όλων των εποχών, ενώ ακόμη και ο Φεβρουάριος, μήνας εκπτώσεων, δεν κινήθηκε όπως αναμενόταν, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών εξαντλήθηκε πολύ νωρίς. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε όλη τη διάρκεια, σχεδόν, του Μαρτίου, σε όλες τις βιτρίνες των καταστημάτων υπήρχαν είδη σε προσφορά, χωρίς, ωστόσο να γίνονται αγορές από τους καταναλωτές.
ΕΚΤΟΣ
Σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και το γεγονός ότι μέχρι τα τέλη Μαρτίου, πάρα πολλά καταστήματα εγκατέλειψαν τον «στίβο» της αγοράς, έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια λειτουργίας που είχαν. Παρά τις πολύ συγκρατημένες αγορές, από την πλευρά τους, και παρά την επίσης συγκρατημένη τιμολογιακή πολιτική, δεν κατόρθωσαν να περάσουν στην επόμενη σαιζόν.
Η ίδια συγκρατημένη πολιτική αγορών (προμηθειών) εφαρμόστηκε και για την εαρινή σαιζόν, καθώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις οι προμηθευτές ζητούν πληρωμή εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα τα περιθώρια να είναι πολύ στενά.
ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Οι καταστηματάρχες ελπίζουν να υπάρχει αγοραστική κίνηση, τουλάχιστον σε όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν πιο εύκολα στις υποχρεώσεις τους –που δεν είναι και λίγες. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις επισημαίνουν πως φοβούνται ότι το χρονικό διάστημα που οι καταναλωτές θα μπορούν να ψωνίσουν θα είναι πολύ μικρό. Σημαντικό στοιχείο αποτελούν, επίσης, οι περικοπές που έχουν γίνει στα δώρα του Πάσχα (στο δημόσιο τομέα), αλλά και οι δυσκολίες που έχει ο ιδιωτικός τομέας στην καταβολή του δώρου –υπενθυμίζεται ότι όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα, η μη καταβολή δώρου απειλείται με αυτόφωρη διαδικασία.
ΔΩΡΑ
Σύμφωνα με τη διοίκηση των Ραδιοταξί Λάρισας, δεν θα μπει δώρο στα κόμιστρα των ταξί ούτε και φέτος, όπως έγινε και τα Χριστούγεννα αλλά και πέρυσι το Πάσχα, λόγω της εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής συγκυρίας. «Κατά το δοκούν» θα μπει ή δεν θα μπει το δώρο Πάσχα στις καφετέριες, καθώς όπως έγινε και πέρυσι το Πάσχα και τα περασμένα Χριστούγεννα, σε άλλες καφετέριες υπήρχε και σε άλλες όχι –πάντως απόφαση συλλογική από το Σωματείο δεν υπάρχει. Να σημειωθεί ότι ακόμη και στις περιπτώσεις που δεν θα μπει στην τιμή του καφέ το δώρο Πάσχα, οι ιδιοκτήτες καφέ είναι υποχρεωμένοι να το καταβάλλουν στους εργαζομένους τους.
 
Πασχαλινό ωράριο Εμπορικών Συλλόγων
Στη Λάρισα
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, αποφάσισε και προτείνει στα εμπορικά καταστήματα - μέλη του το παρακάτω ωράριο λειτουργίας, για τις ημέρες του Πάσχα: Μ.Δευτέρα, 18.04 – Μ.Πέμπτη 21.04: 8:30 – 14:00 και 17:00 – 21:00, Μ.Παρασκευή, 22.04: 12:00 – 20:00, Μ.Σάββατο, 23.04: 8:30 – 15:00, Κυριακή του Πάσχα, 24.04 και Δευτέρα, 25.04 αργίες, Τρίτη, 26.04 ως είχε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΛ, η εφαρμογή του εν λόγω ωραρίου είναι προαιρετική.
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Από τον Εμπορικό Σύλλογο Αγιάς ανακοινώθηκε το εορταστικό ωράριο της αγοράς, το οποίο έχει ως εξής: Από Μεγάλη Δευτέρα ως και Μεγάλη Πέμπτη 8:30 – 14:00 και 17:30 – 21:00. Μεγάλη Παρασκευή από 12η μεσημβρινή ως 20:30. Μεγάλο Σάββατο 8:30 ως 16:00. Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα κλειστά.
ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ
Ο Εμπορικός Σύλλογος ανακοίνωσε το εξής ωράριο για τις μέρες των γιορτών του Πάσχα: Σάββατο16/04/2011, 8:30-15:00, Κυριακή 17/04/2011, κλειστά, Μ. Δευτέρα 18/04 ως Μ.Πέμπτη 21/04/2011 8:30-14:30 και 17:00-21:00, Μ. Παρασκευή 22/04/2011,12:00-20:00, Μ. Σάββατο 23/04/2011 8:30-15:00, Κυριακή 24/04/2011 Αργία, Δευτέρα 25/04/2011 Αργία. Προς κάλυψη των ωρών εργασίας τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011 (Αγ. Πνεύματος).
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass