ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Εξειδικευμένους τεχνίτες ζητούν οι θεσσαλικές επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 19 Απρ 2011 3:11 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:27
Σημαντικές ελλείψεις σε τεχνίτες εξειδικευμένους σε αντικείμενα όπως εγκαταστάτες φυσικού αερίου (σε κατοικίες και αυτοκίνητα), τεχνικοί για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτοβολταϊκά-γεωθερμία), τεχνίτες επεξεργασίας αλουμινίου, κεραμικών βιομηχανιών και κλωστοϋφαντουργίας καταγράφονται από τις επιχειρήσεις της Λάρισας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ημερίδας που διοργάνωσε η διοίκηση της ΕΠΑΣ Σχολής Μαθητείας του ΟΑΕΔ Λάρισας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιχειρηματικών και παραγωγικών φορέων. Στο πλαίσιο της συνάντησης ζητήθηκε από τους φορείς να πουν ποιες ειδικότητες τεχνιτών θέλουν –δηλαδή έγινε το αυτονόητο: μια απόπειρα σύνδεσης ενός εκπαιδευτικού θεσμού με την αγορά εργασίας.
Το «μάθε τέχνη…» φαίνεται ότι παραμένει επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε, ιδίως με τα πολύ υψηλά επίπεδα ανεργίας που σημειώνονται τον τελευταίο χρόνο. Ειδικότητες τεχνιτών ειδικά για φυσικό αέριο –εκτός από σεμιναριακά μαθήματα- και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φαίνεται ότι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή ζήτησης. Διαχρονικό φαίνεται ότι παραμένει το αίτημα των τοπικών βιομηχανιών για εξειδικευμένους εργάτες σε κατεργασία αλουμινίου, κεραμικών και κλωστοϋφαντουργίας, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που υποβάλλεται σχετική πρόταση. Τέλος, σημαντικό έδαφος φαίνεται ότι κερδίζουν οι ειδικότητες μαγείρων και αρτοποιών-ζαχαροπλαστών.
ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ
Η σημαντικότερη εξέλιξη αφορά στο ύψος της επιδότησης για τις επιχειρήσεις που θα απασχολήσουν τους εκπαιδευόμενους της ΕΠΑΣ του ΟΑΕΔ. Πιο συγκεκριμένα, η αμοιβή των πρωτοετών μαθητών από το 2011 και μετά τροποποιείται για όλα τα εξάμηνα και ανέρχεται στο 70% του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, κι έτσι μειώνεται η γραφειοκρατική διαδικασία που απαιτούνταν για κάθε εξάμηνο. Επίσης, η επιδότηση της ημερησίας απασχόλησης των πρακτικά ασκούμενων μαθητών διπλασιάζεται, καθώς αυξάνεται από τα 6 ευρώ στα 12 ευρώ και οι εργοδότες έχουν επιπλέον κίνητρο να επιλέξουν τους αυριανούς συνεργάτες τους.
ΗΜΕΡΙΔΑ
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, στο αμφιθέατρο της Σχολής Μαθητείας (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ, με πρωτοβουλία της διεύθυνσης του φορέα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν να συνδιαμορφωθεί το πρόγραμμα των ειδικοτήτων που θα λειτουργήσει από το νέο σχολικό έτος, 2011-2012. Στην εκδήλωση συμμετείχαν από την πλευρά του ΟΑΕΔ, ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Οργανισμού, Κωνσταντίνος Σταμούλος, ο συντονιστής και υποδιευθυντής των σχολών μαθητείας, Δημήτρης Γουργιώτης, ο εκπαιδευτικός (οικονομολόγος) Δημήτριος Γεράσης, ο Δημήτριος Κουτσιαρίδας, σπουδαστής της Β΄ τάξης Ειδικότητας Τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και πρόεδρος 7μελούς συλλόγου μαθητών ΟΑΕΔ Λάρισας, καθώς και ο διευθυντής της Σχολής Λάρισας, Ελευθέριος Ποσονίδης.
Στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν: ο α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΛ, Δημήτριος Συγγούνας, η υπεύθυνη προγραμμάτων του ΣΘΕΒ, Τζένη Γιβροπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών-Κομμωτριών, Θώμη Μαργαριτοπούλου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων, Δημήτριος Κατσιάβας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Υδραυλικών, Κωνσταντίνος Σαγώνας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φυσικού Αερίου, Γεώργιος Δανίκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Αυτ/των, Δημήτριος Παληογιάννης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοποιών Λάρισας και πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν.Λάρισας, Φαίδων Ζαμπούρας, ο πρόεδρος του Σωματείου Επιπλοποιών – Ξυλουργών Λάρισας, Ευάγγελος Τίκας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεταλλοτεχνουργών, Ευθύμιος Αγγελής και ο επιχειρηματίας επαγγελματικού εξοπλισμού, Λάμπρος Γκουνέλας.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ
Να σημειωθεί ότι στην ΕΠΑΣ Λάρισας του ΟΑΕΔ λειτουργούν τμήματα τεχνιτών Θερμικών & Υδραυλικών Εγκαταστάσεων, Μηχανών & Συστημάτων Αυτοκινήτου, Ηλεκτρολογικών Εργασιών, Μεταλλικών Κατασκευών, Κομμωτικής Τέχνης, Ξυλουργών-Επιπλοποιών, Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων. Ζητήθηκε, από τους φορείς, μεγαλύτερη εξειδίκευση ειδικά στον τομέα του φυσικού αερίου (και γενικότερα αερίων καυσίμων, ειδικά για οχήματα) και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Παράλληλα, αποφασίστηκε να προωθηθεί η ειδικότητα της Μαγειρικής Τέχνης, αλλά και των αρτοποιών. Το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Μαϊου, περίπου.
Μ. Μίχου
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass