ΣΤΟ ΠΑΡΑ ΠΕΝΤΕ ΚΑΙ ΕΝΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟ

Συνωστισμός για το «ξεκλείδωμα» του Taxis

* Τι πρέπει να προσέξουν επαγγελματίες και αγρότες υποβάλλοντας τη φορολογική τους δήλωση

Δημοσίευση: 20 Απρ 2011 3:00 | Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπ 2015 16:27
Του Γιώργου Νούλη
Στα τμήματα Μητρώου των Εφοριών Λάρισας συνωστίζονται το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες φορολογούμενοι, προκειμένου να αποκτήσουν το κλειδάριθμό που θα τους επιτρέψει να κάνουν χρήση των εφαρμογών του νέου taxisnet. Αν και η διαδικασία χορήγησης του ειδικού αριθμητικού κωδικού που ενεργοποιεί τον προσωπικό λογαριασμό του φορολογουμένου ξεκίνησε από πέρυσι και ενώ ήδη άρχισαν να τρέχουν οι καταληκτικές ημερομηνίες για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων επαγγελματικών, ατομικών επιχειρήσεων, εισοδηματιών και αγροτών, οι «ουρές» και η αναμονή είναι καθημερινό φαινόμενο...
Είτε πάντως από υποχρέωση, επειδή πρέπει να υποβάλλουν άμεσα τις δηλώσεις ηλεκτρονικά είτε γιατί θέλουν να είναι χρήστες του TaxisNet, και να τύχουν των ευεργετημάτων των νέων εφαρμογών, αρκετοί φορολογούμενοι προσέρχονται στις Δ.Ο.Υ. για να ολοκληρώσουν τη διαδικασία εγγραφής στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του. Παρενθετικά να θυμίσουμε πως τα μόνα στοιχεία που απαιτούνται για τη διαδικασία αυτή είναι ο Α.Φ.Μ. και το αποδεικτικό της ταυτοποίησης (αστυνομική ταυτότητα, διαβατήριο κ.λπ.).
Στο μεταξύ λίγες είναι οι δηλώσεις που υποβάλλονται για την ώρα εντύπως στις Εφορίες και αυτές είναι κυρίως των αγροτών. Μισθωτοί και συνταξιούχοι επειδή οι καταληκτικές ημερομηνίες θα ξεκινήσουν από τις 2 Μαΐου, φαίνεται να τις αφήνουν για μετά το Πάσχα.  
Σχετικά με την υποβολή των δηλώσεων των επαγγελματιών, να επισημάνουμε ότι είναι υποχρεωτική η υπογραφή της φορολογικής δήλωσης από λογιστή για επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα πάνω από 150.000 ευρώ και ελεύθερους επαγγελματίες με αμοιβές πάνω από 50.000 ευρώ. Όπως επίσης υποχρεωτική η υπογραφή λογιστή στις δηλώσεις επιτηδευματιών που εντάσσονται στον «αυτοέλεγχο».
Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων, που γίνεται ηλεκτρονικά λήγει στις 5 Μαΐου αλλά σε περιπτώσεις που καθίσταται αδύνατη η επικοινωνία με το Taxisnet, παρέχεται η ευχέρεια υποβολής στις ΔΟΥ, μέχρι και τις 12 Μαΐου.
Επίσης, επειδή φέτος έχουν υπάρξει αλλαγές λόγω του νέου φορολογικού νόμου, φοροτεχνικοί επισημαίνουν κάποια ενδιαφέρονται στοιχεία:   
* Οι φόροι θα υπολογιστούν με νέα ενιαία φορολογική κλίμακα, στην οποία το βασικό αφορολόγητο ανέρχεται σε 12.000 ευρώ και οι συντελεστές φόρου κυμαίνονται από 18% έως 45%.
* Απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρδη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος μέχρι 30.000 ετησίως, όσων υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας του.
* Κατά 20% μειώνονται τα καθαρά κέρδη και τα καθαρά εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων που ασκούν ελευθέριο επάγγελμα, όταν ο κύκλος εργασιών μειώνεται για 2 συνεχόμενες διαχειριστικές περιόδους χωρίς μείωση του αριθμού των εργαζομένων.
* Το νέο σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης «αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» υποχρεώνει τους επαγγελματίες να εμφανίζουν στην εφορία, αν όχι τα πραγματικά, τουλάχιστον υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που δήλωναν τα τελευταία χρόνια. Στην αντίθετη περίπτωση, θα πιαστούν στην απόχη των τεκμηρίων και θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμαρτά εισοδήματά τους. Τεκμήρια διαβίωσης αποτελούν κατοικίες (ιδιοκατοικούμενες ή μισθωμένες ή δωρεάν παραχωρηθείσες κύριες και δευτερεύουσες κατοικίες), αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής, πισίνες, δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, δαπάνη για οικιακούς βοηθούς, αεροσκάφη.
ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ 
* Για όσους έχουν εισόδημα από γεωργικές επιχειρήσεις να προσέξουν τους νέους κωδικούς που προστέθηκαν:
- 921-922 με τίτλο «Καθαρό εισόδημα μόνο από αλιευτική δραστηριότητα».
- 479-480 με τίτλο «Καθαρά κέρδη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι 100 kw». Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται τα καθαρά κέρδη της ατομικής επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος μέχρι 100KW, της ημεδαπής, τα οποία μεταφέρονται από το έντυπο Ε3, το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση.
- 481-482 με τίτλο «Καθαρά κέρδη από αγροτουριστική μονάδα μέχρι 10 δωμάτια». Στους κωδικούς αυτούς αναγράφονται τα καθαρά κέρδη της ατομικής σας αγροτουριστικής επιχείρησης δυναμικότητας μέχρι 10 δωματίων, της ημεδαπής, τα οποία μεταφέρονται από το έντυπο Ε3, το οποίο συνυποβάλλεται με τη δήλωση.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ
* Για όσους έχουν εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα, η σημαντικότερη αλλαγή που έγινε αφορά στη μεταφορά ζημίας των ελευθέρων επαγγελματιών. Πιο συγκεκριμένα, λόγω της καθιέρωσης του λογιστικού προσδιορισμού του καθαρού εισοδήματος για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, και η ζημία που προκύπτει από επαρκή και ακριβή βιβλία και στοιχεία που τηρούν να μεταφέρεται, όπως και στις εμπορικές και γεωργικές επιχειρήσεις, στα επόμενα πέντε έτη για συμψηφισμό με κέρδη, κατά το μέρος που δεν καλύπτεται με θετικά στοιχεία άλλων εισοδημάτων της χρήσης μέσα στην οποία προέκυψε η ζημία, με την προϋπόθεση βεβαίως ότι κατά τα έτη αυτά τα βιβλία του υπόχρεου θα εξακολουθήσουν να τηρούνται επαρκώς και ακριβώς. Κατά συνέπεια η ζημία από την άσκηση του ελευθέριου επαγγέλματος της χρήσης 2010 (οικονομικό έτος 2011), αν δεν καλύπτεται από θετικά εισοδήματα άλλων πηγών, θα μεταφερθεί για συμψηφισμό στο οικονομικό έτος 2012 και στα επόμενα έτη.
ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΣ Ο ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ
* Φέτος είναι ακριβότερος ο «αυτοέλεγχος». Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κάνουν «αυτοέλεγχο» όταν υποβάλλουν τις δηλώσεις τους αναγκάζονται πια να δηλώνουν όχι μόνο μεγαλύτερα καθαρά κέρδη, αλλά και μεγαλύτερο μεικτό εισόδημα από αυτό που πραγματικά είχαν, ώστε να φορολογηθούν με βάση τα «αναμορφωμένα» καθαρά κέρδη τους. Οι αμιγώς ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει με τη διαδικασία που προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αμιγώς παροχής υπηρεσιών. Δηλαδή πρέπει να δηλώνουν ποσό ακαθάριστων εσόδων τουλάχιστον ίσο ή μεγαλύτερο αυτού που προκύπτει από τον πολλαπλασιασμό «του αθροίσματος των εξόδων και δαπανών», με τον συντελεστή αναγωγής αυτού σε ακαθάριστα έσοδα. Ως συντελεστής αναγωγής λαμβάνεται ο συντελεστής που προκύπτει από τη σχέση του κλάσματος που αριθμητή έχει τον αριθμό 100 και παρονομαστή τον αριθμό 100, μείον τον προβλεπόμενο συντελεστή καθαρών αμοιβών.
* Για πρώτη φορά φέτος συμπληρώνεται και η κατάσταση φορολογικής αναμόρφωσης, η οποία περιλαμβάνει πίνακα με τα ποσά της φορολογικής αναμόρφωσης κατά κατηγορία δαπανών, πίνακα με τα ποσά των φόρων που έχουν αποδοθεί, πίνακα στον οποίο θα αναγράφονται ο αριθμός των κινητών τηλεφώνων και ο αριθμός των απασχολουμένων στην επιχείρηση και πίνακα στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα αυτοκίνητα της επιχείρησης με τα κυβικά τους.
* Χάνουν το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και φορολογούνται με 10% από το πρώτο ευρώ του εισοδήματός τους και μέχρι το ποσό των 12.000 ευρώ, επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υποπέσει σε φορολογικές παραβάσεις (μη έκδοση στοιχείων του Κ.Β.Σ., μη καταχώριση ή ανακριβής καταχώριση των στοιχείων που προσδιορίζουν το ύψος της συναλλαγής στα πρόσθετα βιβλία, μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση των στοιχείων, και έχει ως αποτέλεσμα την απόκρυψη της συναλλαγής ή μέρους αυτής, η δε αποκρυβείσα αξία είναι μεγαλύτερη των 1.200 ευρώ, έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων και η λήψη εικονικών, η νόθευση αυτών, καθώς και η καταχώριση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο). Οσοι έχουν εντοπιστεί με φοροπαραβάσεις συμπληρώνουν τους νέους κωδικούς 021-022 στο έντυπο Ε1.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass