ΕΞΑΝΤΛΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΤΟΧΩΝ ΤΟΥΣ ΟΙ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Κ. Καγκελάρης: «Εκτός» το 40% από κάθε κλάδο

* Και στα έσοδα από τον ΦΠΑ αποτυπώνεται η κατάσταση – Προσπαθούν να κερδίσουν όσο χρόνο μπορούν οι επιχειρήσεις

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2010 3:03 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:51
Την εκτίμηση ότι ένα ποσοστό περίπου 40% των επιχειρήσεων σε όλους τους κλάδους δεν θα καταφέρει να επιβιώσει από την παρούσα οικονομική συγκυρία εξέφρασε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν.Λάρισας, Κωνσταντίνος Καγκελάρης, υπογραμμίζοντας πως αν δεν γίνουν επενδύσεις στη μεταποίηση και στον πρωτογενή τομέα δεν θα είναι εφικτή η ανάκαμψη της οικονομίας, σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Συμπαράσταση, αλλά χωρίς δική τους κινητοποίηση, θα κάνουν τα μέλη της διοίκησης των ΕΒΕ Λάρισας στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων.
Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά χθες το βράδυ η έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΟΕΒΕ Ν.Λάρισας, καθώς δεν επιτεύχθηκε η απαιτούμενη απαρτία. Υπενθυμίζεται ότι η ΓΣΕΒΕΕ είχε βγάλει ανακοίνωση «συμπαράστασης» στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, καλώντας τις κατά τόπους Ομοσπονδίες να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν, κατά το δοκούν, για τις κινητοποιήσεις τους. Σύμφωνα με τον κ.Καγκελάρη, τα μέλη της διοίκησης και όποιος από τους ΕΒΕ το επιθυμεί θα δώσουν το «παρών» στις συγκεντρώσεις των εργαζομένων αύριο, Πέμπτη –χωρίς, φυσικά, να υπάρχει κινητοποίηση ΕΒΕ με κλείσιμο καταστημάτων. «Δεν είναι καιρός για κινητοποιήσεις με κλεισίματα», είπε ο κ.Καγκελάρης.
ΕΚΤΟΣ
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση που επικρατεί στις τάξεις όλων των επαγγελματιών, βιοτεχνών και εμπόρων επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο μέρα με την ημέρα. «Η κατάσταση οδηγείται στο να φύγει εντελώς, να βγει εκτός αγοράς το 40% των επιχειρήσεων από όλους τους κλάδους, προκειμένου να μπορέσουν αυτές που θα μείνουν να επιβιώσουν», είπε. Αυτή είναι η τάση και σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο, ενώ οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο αυτή τη στιγμή, διότι προσπαθούν να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, με αποτέλεσμα να είναι πολύ λιγότερο συνεπείς στις άλλες –ιδίως τις φορολογικές- υποχρεώσεις τους.
«Αν δεν γίνουν επενδύσεις στη μεταποίηση και στον πρωτογενή τομέα, δεν θα είναι καθόλου εύκολη η ανάπτυξη», σημείωσε ο κ.Καγκελάρης.
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν.Λάρισας τονίζει ότι σε γενικό επίπεδο οι αυξήσεις του ΦΠΑ απορροφήθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων. «Κανείς δεν μπορεί να βάλει αυξήσεις», ήταν το σχόλιό του, αναφορικά με την κίνηση.
ΦΡΕΝΟ
Η εικόνα της δραστικής μείωσης της κατανάλωσης αποτυπώνεται και στα στοιχεία εσόδων από ΦΠΑ στις τοπικές ΔΟΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάρα πολλές επιχειρήσεις εξαντλούν ό,τι περιθώριο υπάρχει, αναφορικά με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Στην καταβολή των τριμηνιαίων ΦΠΑ, ενώ η καθυστέρηση πέρυσι ήταν περίπου στους δύο-τρεις μήνες, τώρα φτάνει στους πέντε. Παράλληλα, αρκετές επιχειρήσεις προχωρούν σε ρύθμιση σε δόσεις των φορολογικών τους υποχρεώσεων, αλλά δεν μπορούν ούτε εκεί να φανούν συνεπείς, καθώς δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν το 1/5 που ζητείται, ως προκαταβολή –και προτιμούν να προσφύγουν στη φορολογική δικαιοσύνη. «Προσπαθούν με κάθε τρόπο να κερδίσουν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται», είναι το σχόλιο που κυκλοφορεί στις οικονομικές υπηρεσίες.
ΠΑΣΕΒΕ
Κάλεσμα στις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία, κάθε Αυτοαπασχολούμενο, κάθε Επαγγελματία, Βιοτέχνη, Έμπορο, να συμμετέχει μαζί με τους εργαζόμενους και το ΠΑΜΕ, στην αυριανή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία απευθύνει η ΠΑΣΕΒΕ. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Κατεδαφίζουν την Κοινωνική Ασφάλιση που κατακτήθηκε με Αγώνες και θυσίες και μειώνουν τις συντάξεις σχεδόν στο μισό, καταργούν την σύνταξη στα 65 με 35 χρόνια ασφάλιση, η σύνταξη, γίνεται άπιαστο όνειρο για τις νεότερες ηλικίες, που δεν πρόκειται ποτέ να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να πάρουν μια στοιχειώδη σύνταξη, μειώνουν δραστικά την κρατική χρηματοδότηση, συνειδητά καταδικάζουν τον ΟΑΕΕ στην χρεοκοπία, φορτώνουν με νέα βάρη τους ασφαλισμένους που ασφυκτιούν κάτω από το βάρος της μονοπώλησης και της οικονομικής κρίσης. Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι αρνούμαστε να πληρώσουμε τα χρέη και τα ελλείμματα που δημιούργησαν οι πολιτικές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Τα μέτρα για το ασφαλιστικό σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας, τη μείωση μισθών και συντάξεων καταδικάζουν σε εξαθλίωση και χρεοκοπία τα λαϊκά στρώματα, εργαζόμενους και μικρούς ΕΒΕ. Δεν κινδυνεύει ο τζίρος των καταστημάτων από τις απεργίες, συρρικνώνεται από την επέκταση των πολυκαταστημάτων και των σουπερμάρκετ. Καταγγέλλουμε την συμβιβαστική πολιτική της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ. Όπως τα προηγούμενα χρόνια ανακάλυπταν «επιχειρηματικές ευκαιρίες» για τους αυτοαπασχολούμενους στην πολιτική της ΕΕ, έτσι και σήμερα βρίσκουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα «αναγκαία».
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass