ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΡΕΙΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

«Ανάσα» για τους εμπόρους η αύξηση της αγοραστικής κίνησης

* Δεύτερο Σάββατο με άλλα καταστήματα ανοιχτά και άλλα κλειστά – Προβληματισμός στις τάξεις των εμπόρων

Δημοσίευση: 10 Ιουλ 2010 4:12 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 8:52
«Ανάσα», έστω και μικρή, αποτελεί για τον εμπορικό κόσμο της Λάρισας η αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος που καταγράφεται στην τοπική αγορά τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με το προηγούμενο διάστημα. Αν και, σύμφωνα με τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπόρων, τα ταμεία στο τέλος της ημέρας δεν έχουν καμία σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, τουλάχιστον φαίνεται ότι έχει «ανακοπεί» η κατακόρυφη πτώση του τζίρου –κάτι που φάνηκε στα τέλη Ιουνίου, σε σχέση με τα μέσα του ίδιου μήνα. Η αύξηση του ενδιαφέροντος των καταναλωτών για αγορές ήταν αυτή που προβλημάτισε πολύ έντονα τον εμπορικό κόσμο της Λάρισας, αναφορικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τους τα Σάββατα: πάρα πολλοί έμποροι στο κέντρο άνοιξαν και το περασμένο Σάββατο και εκτιμάται ότι το ίδιο θα πράξουν και σήμερα.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των εμπόρων, η αναθέρμανση της αγοράς οφείλεται στο γεγονός των καλών, χαμηλών τιμών που προσφέρονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων, όπως και το γεγονός ότι ούτως ή άλλως πρόκειται για ένα διάστημα που γίνονται αγορές καθώς οι ανάγκες εξακολουθούν να υπάρχουν, ανεξάρτητα από το εύρος της αγοραστικής δύναμης. Επίσης, αρκετοί είναι αυτοί που ετοιμάζονται και οργανώνουν τις φετινές τους διακοπές, με αποτέλεσμα να προβαίνουν –έστω και πολύ συντηρητικά- σε αγορές για τη σαιζόν. Τέλος, μια μερίδα του εμπορικού κόσμου της Λάρισας επισημαίνει, χαριτολογώντας, ότι ο κόσμος κουράστηκε, έχει απογοητευτεί και καταφεύγει στη γνωστή τακτική του… shopping therapy.
ΚΑΛΕΣ ΤΙΜΕΣ
Αυτό αποτυπώνεται στα ταμεία της ημέρας, καθώς εδώ και δύο εβδομάδες και μάλιστα τις πρωινές ώρες παρατηρείται έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον. Επίσης, σημαντικό στοιχείο αποτελεί το ότι είναι γενικότερα αυξημένη η παρουσία των καταναλωτών στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, έστω κι αν δεν καταλήγουν όλοι με σακούλες αγορών στα χέρια. Παράλληλα, σε πάρα πολλές περιπτώσεις το «μότο» των καταστηματαρχών είναι να μην φύγει πελάτης με άδεια χέρια από το κατάστημα. Το αποτέλεσμα είναι οι τιμές να πιέζονται ακόμη πιο κάτω, από τη στιγμή που οι πελάτες καταλήγουν στο ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι επισήμως οι θερινές εκπτώσεις αρχίζουν στις 15 Ιουλίου, ωστόσο η αγορά βρίσκεται εδώ και πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε περίοδο προσφορών και χαμηλότερων τιμών –γεγονός που δημιουργεί προβληματισμό σε σχέση με τη ρευστοποίηση και τον τελικό τζίρο της σαιζόν.
ΑΝΟΙΧΤΑ-ΚΛΕΙΣΤΑ
Σε δηλώσεις του στην «Ε», ο πρώην γενικός γραμματέας του ΕΣΛ, Μιλτιάδης Χατζηπούλιος υποστήριξε πως οι οικονομικές συνθήκες από τον περασμένο Μάρτιο που ελήφθη η απόφαση να προταθεί στα μέλη του Συλλόγου να παραμένουν κλειστά τα Σάββατα του καλοκαιριού μεσολάβησαν πάρα πολλά –με κυριότερη επίπτωση την υποχώρηση του τζίρου. «Μέρος αυτής της χασούρας θέλησαν να καλύψουν οι έμποροι που άνοιξαν τα καταστήματά τους το περασμένο Σάββατο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αυξηθεί η κίνηση στην αγορά. Ίσως επειδή έχει αρχίσει να επέρχεται και μια ψυχολογική ισορροπία. Το προηγούμενο Σάββατο, ήταν ανοιχτά αρκετά καταστήματα, ιδίως στους πιο κεντρικούς εμπορικούς δρόμους. Όσοι άνοιξαν δούλεψαν -δεν ήταν ο τζίρος ενός Σαββάτου (κανονικής, δηλαδή όχι θερινής, περιόδου), αλλά υπήρξε ικανοποιητική κίνηση και δουλειά. Όσοι θα ανοίξουν και αύριο (σ.σ. σήμερα) με μαθηματική ακρίβεια θα ανοίξουν και το πρώτο Σάββατο των εκπτώσεων, την ερχόμενη εβδομάδα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Όντως, η εικόνα της αγοράς είναι καλύτερη, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι φτάνουμε τα περσινά ταμεία», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΕΣΛ, Γιώργος Τσιαπλές, τονίζοντας ότι η αγορά δεν σταματά τελείως να λειτουργεί, ακόμη και υπό αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι οφείλει να σεβαστεί την απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΕΣΛ. «Τα πράγματα είναι απλά: εάν κρίνει κανείς ότι θα έχει αποτελέσματα, θα ανοίξει και τα Σάββατα –εάν όχι, θα κλείσει. Ο καθένας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Αλλά η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο των εμπόρων. Το προηγούμενο Σάββατο ήταν αρκετοί οι έμποροι που άνοιξαν τα καταστήματά τους και ευνοήθηκαν και από τις καιρικές συνθήκες», είπε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass