ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΑΛΛΟ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΛΕΕΙ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΛ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Όχι σε αύξηση ΦΠΑ και εξίσωση φόρου στο πετρέλαιο

* Περιστολή δαπανών στο δημόσιο και ενίσχυση ρευστότητας, τα ζητούμενα * Σε εξέλιξη διεργασίες για μεγαλύτερη ευελιξία σε ΤΕΜΠΜΕ και προγράμματα ενίσχυσης των μικρομεσαίων

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2010 3:06 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:17
michou@eleftheria.gr
Την πλήρη αντίθεσή του τόσο στο ενδεχόμενο επιβολής νέων αυξήσεων ΦΠΑ ή μετάταξης προϊόντων σε αυξημένο συντελεστή, όσο και στην εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΛ, Σωτήρης Γιαννακόπουλος –«η αγορά και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλο», είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος σημείωσε πως μπορούν να βρεθούν πόροι από αλλού, όπως για παράδειγμα από ακόμη μεγαλύτερη και πιο ουσιαστική περιστολή των δαπανών στο δημόσιο τομέα, ενώ τόνισε πως υπάρχει σημαντικό πρόβλημα με τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθώς οι τράπεζες μεταθέτουν στις πλάτες των πολιτών-καταναλωτών το πρόβλημα της δικής τους ρευστότητας.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης για το πρόγραμμα «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες», ο κ.Γιαννακόπουλος υπογράμμισε πως υπάρχει μεγάλη υστέρηση στην ενίσχυση της μεταποίησης, έχει ήδη δημιουργηθεί πρόβλημα στο κομμάτι της απασχόλησης, με την αύξηση της ανεργίας, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να γίνουν πιο ανταγωνιστικές οι ελληνικές επιχειρήσεις. «Το δημόσιο, που λειτουργούσε ως ο μεγάλος “εργολάβος” δεν υπάρχει πια. Και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό και από τους ίδιους τους επιχειρηματίες, που καλούνται να αναλάβουν κυρίαρχο και θεσμικό ρόλο στο κομμάτι της ανάπτυξης», είπε.
Το κυριότερο πρόβλημα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του ΕΒΕΛ είναι όντως η έλλειψη αξιοπιστίας προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του κλονίζει ολόκληρη την επιχειρηματική δραστηριότητα, κυρίως με τον περιορισμό της διοχέτευσης δανειακών κεφαλαίων στην αγορά –οι τράπεζες δεν θέλουν να ρισκάρουν ούτε το 20% που δεν καλύπτεται από τις εγγυήσεις τουΤΕΜΠΜΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφέροντας παράλληλα ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες προκειμένου να συγκροτηθεί ένα πιο ευέλικτο εργαλείο για την παροχή ρευστότητας προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Ο κ.Γιαννακόπουλος εξέφρασε, ωστόσο, την εκτίμηση ότι τα δύσκολα, αναφορικά με το θέμα της ρευστότητας, θα διαρκέσουν το πολύ έναν-δύο μήνες και πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εξομαλυνθεί η κατάσταση, τουλάχιστον από το τραπεζικό «μέτωπο». Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη περιστολή δαπανών στο δημόσιο τομέα, αλλά και εντατικοποίηση των ελέγχων για προσπόριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών –και όχι να αυξάνεται διαρκώς η φορολόγηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τόνισε.
ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Μεταποίηση στις Νέες Συνθήκες», που παρουσιάστηκε χθες στο Επιμελητήριο, έχει προκηρυχθεί από το Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ 2007-2013. Η παρουσίαση έγινε από την ΑΕΔΕΠ, που είναι εταίρος του Ενδιάμεσου Φορέα του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» 2007-2013 (ΕΠΑΝ ΙΙ) Ε.Φ.Ε.Π.Α.Ε. και αρμόδια για τη Θεσσαλία.
Το πρόγραμμα επιδιώκει τον μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας προς νέα ή διαφοροποιημένα προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες καθώς και την ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και ενισχύει υφιστάμενες (ίδρυση πριν την 31/12/2007) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο, νέες όμοιες (ίδρυση μετά την 1/1/2008) και υπό σύσταση, στους τομείς της μεταποίησης (με περιορισμούς στο τομέα των τροφίμων και ποτών) και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές. Στις υπό σύσταση συμπεριλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σ’ άλλους τομείς ή και σε μη επιλέξιμους κλάδους της μεταποίησης και επιθυμούν να επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους στο τομέα της μεταποίησης. Οι παραπάνω ενισχύονται για ενέργειες όπως, παραγωγή νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων/υπηρεσιών, αύξηση της εξωστρέφειας και του εξαγωγικού προσανατολισμού, εισαγωγή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών στη παραγωγική διαδικασία, ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων/ προϊόντων/ υπηρεσιών και ανάπτυξη δραστηριοτήτων πράσινης επιχειρηματικότητας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού από 50.000 έως 400.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης (επιχορήγηση) στη Θεσσαλία ανέρχεται σε 40%.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
MPOFILIOU 8-9-22
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass