ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΟΠΤΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ

Στο πλευρό των υπερχρεωμένων οι Νομαρχίες

* Παρουσία δημοσίου λειτουργού θα πιστοποιείται η άρνηση της τράπεζας για ένταξη στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Δημοσίευση: 16 Σεπ 2010 3:32 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:20
Του Γιώργου Νούλη
Στη συνδρομή των κατά τόπους Νομαρχιών για την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση και εποπτεία της εφαρμογής του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά προσβλέπει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Για να μην υποχρεώνεται ο πολίτης στην κατάθεση εξωδίκου που θα πιστοποιεί ότι η τράπεζα αρνείται να κάνει δεκτό το αίτημά του για ένταξη στο πρόγραμμα εξωδικαστικού συμβιβασμού, εκπρόσωπος της Επιτροπής Φιλικού Διακανονισμού που λειτουργεί σε κάθε νομαρχία θα παρίσταται επί τόπου και παρουσία του θα συμπληρώνεται η αίτηση.
Προς αυτή τη λύση φαίνεται να προσανατολίζεται και να προτείνει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή για να αποφεύγουν οι πολίτες τα έξοδα και την ταλαιπωρία σε περίπτωση που αντιμετωπίσουν την απροθυμία της τράπεζας να κάνει δεκτή την αίτηση.
Πάντως να επισημάνουμε πως στη συνάντηση που είχε χθες ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή κ. Δ. Σπυράκος με τη συμμετοχή οργανώσεων των καταναλωτών και εκπροσώπων των τραπεζών με αφορμή τις καταγγελίες που υπάρχουν ότι οι τράπεζες δεν δέχονται αιτήσεις πελατών τους για ένταξη στο συμβιβασμό, επισημάνθηκε από όλες τις πλευρές ότι τέτοιες συμπεριφορές εκλείπουν όσο περνάει ο καιρός αλλά εντούτοις υπάρχουν ακόμα κάποιες δυσλειτουργίες.
Όπως ισχυρίζονται οι τραπεζικοί, τέτοια περιστατικά, παρουσιάστηκαν μόνο τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής του Νόμου καθώς δεν είχε ολοκληρωθεί η ενημέρωση όλου του προσωπικού που εργάζεται στις τράπεζες. Η κατάσταση όμως ομαλοποιείται...
Σε κάθε περίπτωση επειδή το ενδιαφέρον των Λαρισαίων για τη ρύθμιση είναι μεγάλη να επισημάνουμε ορισμένα σημεία:
* Οσοι ενδιαφέρονται να υπαχθούν στο νόμο, πριν καταλήξουν στο δικαστήριο που θα αποφασίσει εάν και πόσα από τα χρέη τους θα διαγραφούν, οφείλουν να καταβάλουν μια προσπάθεια εξωδικαστικού συμβιβασμού. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, της διαδικασίας αυτής προβλέπει ότι η τράπεζα πρέπει να δώσει αναλυτικά στοιχεία για τα δάνεια, προκειμένου στη συνέχεια ο πελάτης να καταθέσει την πρότασή του, βάσει των εισοδημάτων του και της οικογενειακής και επαγγελματικής του κατάστασης.
* Η επιδίωξη του συμβιβασμού ξεκινάει με μία αίτηση του δανειολήπτη προς την τράπεζα με την οποία ζητά να του χορηγηθεί εντός πέντε εργάσιμων ημερών, χωρίς καμία επιβάρυνση, αναλυτική κατάσταση των οφειλών κατά κεφάλαιο, τόκους και έξοδα που προκύπτουν από τα δάνειά του (σχέδιο της αίτησης υπάρχει στο www.efpolis.gr). Η τράπεζα έχει υποχρέωση, σύμφωνα με το νόμο, να του απαντήσει γραπτά σε πέντε εργάσιμες. Σε αντίθετη περίπτωση αντιμετωπίζει τον κίνδυνο επιβολής προστίμου 10.000 ευρώ. Οι τράπεζες δεν δικαιούνται να ζητούν χρήματα για να χορηγήσουν αναλυτική κατάσταση των χρεών. Αυτό απαγορεύεται ρητά από το νόμο.
* Έχοντας αυτά τα στοιχεία στα χέρια του και με τη βοήθεια είτε του Συνήγορου του Καταναλωτή, του Μεσολαβητή Τραπεζικών - Επενδυτικών Υπηρεσιών, μιας καταναλωτικής οργάνωσης ή ενός δικηγόρου, συντάσσει μία πρόταση συμβιβασμού. Εκεί παρουσιάζει προς την τράπεζα (ή τις τράπεζες) που χρωστάει την προσωπική, οικογενειακή και οικονομική κατάσταση (εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία), καθώς και αναλυτική κατάσταση των υποχρεώσεών του προς τις τράπεζες. Με απλά λόγια, καταθέτει μία πρόταση λέγοντας «τόσα έχω, τόσα χρωστάω και τόσα μπορώ να δίνω». Να σημειώσουμε ότι στην ιστοσελίδα της ΓΓΚ υπάρχει υπόδειγμα της πρότασης προκειμένου να διευκολυνθούν οι ενδιαφερόμενοι.
Η αίτηση με την πρόταση συμβιβασμού μπορεί να υποβληθεί ή να αποσταλεί με οποιοδήποτε μέσο (φαξ, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο κ.ά.), ενώ η ΓΓΚ επισημαίνει ότι δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί καμία τυπική διαδικασία όπως εξώδικο ή συστημένη επιστολή. Μάλιστα, σε έγγραφό της σημειώνει ότι «δεν αποκλείεται από τις περιστάσεις και η προφορική μόνο προσέγγιση ενός πιστωτή, ιδίως εάν αυτός εμφανίζεται απρόθυμος για τη συζήτηση οποιασδήποτε συμβιβαστικής πρότασης».
* Επίσης, κατά την υποβολή της αίτησης δεν χρειάζεται να προσκομιστούν απαραίτητα αναλυτικά στοιχεία ή έγγραφα που αποδεικνύουν το περιεχόμενο των δηλώσεων του οφειλέτη ή άλλες υπεύθυνες δηλώσεις. Ωστόσο, εάν εκδηλωθεί ενδιαφέρον από την πλευρά των πιστωτών για την αποδοχή της πρότασης ή τη βελτίωσή της, η ΓΓΚ «συστήνει» στους δανειολήπτες να προσκομίσουν αναλυτικά στοιχεία εάν τους ζητηθούν.
* Εάν οι δύο πλευρές έρθουν σε συμφωνία για διαγραφή μέρους των χρεών, τότε συντάσσεται σχετικό έγγραφο με το περιεχόμενο της συμφωνίας από τον φορέα ή το δικηγόρο που συνέδραμε τον δανειολήπτη και αυτό επικυρώνεται ως τίτλος εκτελεστός από το Ειρηνοδικείο.
* Εάν όχι, τότε ο φορέας ή ο δικηγόρος χορηγεί βεβαίωση στον δανειολήπτη ότι έγινε η διαδικασία, προκειμένου αυτός να την προσκομίσει στο δικαστήριο, όταν θα πρόκειται να καταθέσει την αίτηση για υπαγωγή στο νόμο, η οποία θα επιφέρει απαλλαγή από τα χρέη ανάλογα με το πώς θα κρίνουν οι δικαστές (ειρηνοδίκες) σχετικά με την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
* Σύμφωνα με το νόμο, στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν όλες οι οφειλές φυσικών προσώπων που δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα. Για παράδειγμα, δεν υπάγονται οι οφειλές εμπόρων, ακόμη και αν τα χρέη σχετίζονται με καταναλωτικά ή στεγαστικά δάνεια.
 
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass