ΣΤΟ 11,4% ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΟ Β΄ ΤΡΙΜΗΝΟ ΕΝΑΝΤΙ 8,2% ΠΕΡΥΣΙ - ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΦΤΑΝΕΙ ΣΤΟ 11,8%

Η ανεργία «καλπάζει» και ο ΟΑΕΔ... σημειωτόν

* Οι μισοί από τους 600.000 συνολικά άνεργους στη χώρα ψάχνουν δουλειά πάνω από ένα χρόνο

Δημοσίευση: 17 Σεπ 2010 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:20
Στο 11,4% από 8,2% εκτοξεύτηκε το ποσοστό ανεργίας στην περιφέρεια της Θεσσαλίας το δύετρο τρίμηνο του 2010 έναντι του αντίστοιχου περσινού. Πανελλαδικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιούσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή το ποσοστό ανήλθε στο 11,8% έναντι 8,9%. Στο εξάμηνο Ιανουαρίου - Ιουνίου, η ανεργία διαμορφώθηκε στο 11,75%.
Την ίδια στιγμή ο ΟΑΕΔ ακόμη περιμένει το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Οικονομικών για να προκηρύξει τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που ήδη σχεδίασε.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία στο β' τρίμηνο του 2010 ο αριθμός των απασχολούμενων ανήλθε σε 4.426.992 άτομα και ο αριθμός των ανέργων σε 594.032. Η απασχόληση αυξήθηκε κατά 0,03% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και μειώθηκε κατά 2,3% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 1,2% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 34,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2009.
ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Το ποσοστό ανεργίας των γυναικών διαμορφώθηκε στο 15,3% είναι σημαντικά υψηλότερο από των ανδρών (9,4%). Από την κατά ομάδες ηλικιών διάρθρωση της ανεργίας προκύπτει ότι το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στους νέους ηλικίας 15-29 ετών, ήτοι 22,8%.  
Ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται σε όσους δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο (19,7%), στους απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικής επαγγελματικής εκπαίδευσης (14,2%) και σε όσους έχουν ολοκληρώσει μερικές τάξεις δημοτικού (14,0%). Το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται σε όσους έχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό (7,4%) και στους πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (8,1%). Ένα σημαντικό ποσοστό ανέργων (8,2%) απέρριψε, κατά τη διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του 2010, κάποια πρόταση ανάληψης εργασίας για διάφορους λόγους, κυρίως επειδή: α) δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας (24,7%), β) δεν ήταν ικανοποιητικές οι αποδοχές (19,4%), γ) δεν εξυπηρετούσε το ωράριο (16,8%).
Το ποσοστό των «νέων ανέργων», δηλαδή όσων εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας αναζητώντας απασχόληση, ανέρχεται στο 23,8% του συνόλου των ανέργων ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι (αυτοί που αναζητούν από 12 μήνες και άνω εργασία, ανεξάρτητα αν είναι «νέοι» ή «παλαιοί» άνεργοι), αποτελούν αντίστοιχα το 47,7%.  Σε επίπεδο Περιφέρειας, το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στη Δυτική Μακεδονία με 14,6% και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με 13,9%. Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό ανεργίας παρατηρείται στο Βόρειο Αιγαίο με 8,5% και στην Πελοπόννησο με 9,9%.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΕΔ
Στο μεταξύ το «πράσινο φως» από το Υπουργείο Οικονομικών για να προκηρύξει πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης που ετοίμασε αναμένει ο ΟΑΕΔ. Πρόκειται ουσιαστικά για προγράμματα που αποτρέπουν τις απολύσεις μέσω κινήτρων σε επιχειρηματίες. Πρόκειται ειδικά για τα εξής:
* Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας 10.000 ανέργων ηλικίας 16-64 ετών, νεοεισερχομένων στην αγορά εργασίας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Διάρκεια ορίζεται στο ένα έτος, η αμοιβή στο 80% της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ενώ προβλέπεται δικαίωμα επιχορήγησης από τον ΟΑΕΔ και για τις ασφαλιστικές εισφορές. Η επιχορήγηση είναι δυνατή για επιπλέον 12 μήνες εάν η σύμβαση απόκτησης εργασιακής εμπειρίας μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας. Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα οφείλουν να διατηρήσουν τις παλαιές και νέες θέσεις εργασίας όσο διαρκεί η σύμβαση απόκτησης εμπειρίας και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότερο των 6 μηνών. Ανάλογη δέσμευση προβλέπεται και για το δεύτερο στάδιο του προγράμματος (12 μήνες επιχορήγηση και 6 μήνες δέσμευση).
* Επαναπρόσληψη 50.000 ανέργων σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας με επιδότηση του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους που αντιστοιχεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών. Η διάρκεια της επιχορήγησης που αντιστοιχεί στο 100% των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών ορίζεται για ένα μήνα.
 * Διαρθρωτική Προσαρμογή εργαζομένων και επιχειρήσεων με προσωπικό 50 ατόμων και άνω. Το πρόγραμμα αυτό παραπέμπει στις εξαγγελίες και της υπουργού Εργασίας για τη χορήγηση μικρών δανείων στο πλαίσιο του Ταμείου κοινωνικής οικονομίας. Η ενίσχυση που θα λάβει η επιχείρηση δεν μπορεί να είναι υψηλότερη των 500.000 ευρώ. Δικαιούχοι θα είναι οι επιχειρήσεις που απασχολούν 50 και άνω εργαζόμενους και έχουν έναρξη δραστηριότητας πριν από την 1.1.2008.
* Επιχορήγηση επιχειρήσεων και εργοδοτών για κατάρτιση 10.000 δικαιούχων της «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Δικαιούχοι είναι οι εργοδότες που προσλαμβάνουν δικαιούχους της «επιταγής» ανεξαρτήτως αριθμού απασχολουμένων. Προϋπόθεση, η υποβολή αίτησης εντός των πρώτων 9 μηνών από την πρόσληψη. Το εκπαιδευτικό επίδομα για κάθε καταρτιζόμενο ανέρχεται σε 5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass