ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑ 25% ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Πανάκριβη η θέρμανση και χωρίς εξίσωση ΕΦΚ

* Αλλάζουν «βάρκα» οι βενζινοπώλες Λάρισας – Στην ΠΟΠΕΚ, από την ΟΒΕ, το τοπικό Σωματείο, με απόφαση γενικής συνέλευσης

Δημοσίευση: 18 Σεπ 2010 2:38 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:20
michou@eleftheria.gr
Πανάκριβα θα κοστίσει στα νοικοκυριά η φετινή θέρμανση με πετρέλαιο, ακόμη και χωρίς την εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης με το πετρέλαιο κίνησης. Οι ex factory τιμές διυλιστηρίων που έχουν αναρτηθεί στους σχετικούς πίνακες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου είναι ήδη αυξημένες κατά 35%-40% σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές πέρυσι. Επιπλέον, η λιανική τιμή πετρελαίου θέρμανσης στη λήξη της περασμένης σαιζόν, τον περασμένο Μάιο δηλαδή, είχε διαμορφωθεί στα 68-70 λεπτά το λίτρο, ενώ τον Οκτώβριο του 2009, στην περσινή έναρξη, η εκκίνηση είχε γίνει για τους καταναλωτές στα 54-56 λεπτά το λίτρο, μια διαφορά της τάξης του 25%.
 
Συνήθως, οι τιμές λιανικής στο πετρέλαιο θέρμανσης, κάθε νέα σεζόν –δηλαδή στα μέσα Οκτωβρίου- γίνεται στα επίπεδα των τιμών λήξης της προηγούμενης περιόδου –δηλαδή στα μέσα Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν δεν εφαρμοστεί η εξίσωση των ΕΦΚ σε θέρμανση-κίνηση για το 2010, αλλά από το 2011, όπως έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, οι καταναλωτές θα κληθούν να καταβάλλουν κατά 25% μεγαλύτερα ποσά απ’ ό,τι πέρυσι για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Κι όλα αυτά ενώ έχουν γίνει ήδη οι οριζόντιες περικοπές στους μισθούς του δημοσίου, η ανεργία καλπάζει, ενώ δεν υπάρχει «καταφύγιο» ούτε στο δώρο Χριστουγέννων των δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, καθότι κι εκεί έχουν γίνει περικοπές. Να σημειωθεί ότι οι λιανικές τιμές πετρελαίου κίνησης, σε τοπικό επίπεδο, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα επίπεδα των 1,25 – 1,3 ευρώ ανά λίτρο –απαγορευτικές για όσους κάνουν σκέψεις να προμηθευτούν το καύσιμο πριν την επίσημη έναρξη της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης.
 ΑΛΛΑΖΟΥΝ «ΒΑΡΚΑ»
Με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία (57 ψήφους υπέρ και δύο λευκά) η γενική συνέλευση των βενζινοπωλών Λάρισας αποφάσισε να αποχωρήσει από την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος (ΟΒΕ) και να ενταχθεί στις τάξεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ). Στην τελευταία συμμετέχουν τα σωματεία πρατηριούχων της Κρήτης, της Θεσσαλονίκης, των Γρεβενών και το νέο Σωματείο Ν.Αττικής –κι από την περασμένη Πέμπτη και ο νομός Λάρισας.
Να σημειωθεί ότι το «ρήγμα» μεταξύ των βενζινοπωλών της χώρας βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, ιδίως μετά τις διαφορετικές κατευθύνσεις που ακολούθησαν οι δύο Ομοσπονδίες στο θέμα της επιβολής του πλαφόν –η μεν ΟΒΕ πρότεινε διαμαρτυρίες στις κατά τόπους νομαρχίες, ενώ η ΠΟΠΕΚ πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις. Τελικά, υπενθυμίζεται ότι έγινε άρση του πλαφόν.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών Λάρισας, Ελισάβετ Παπαδοπούλου, το θέμα προέκυψε καθώς το τελευταίο διάστημα, σε επίπεδο ΟΒΕ δεν εκπροσωπούνταν και δεν εξυπηρετούνταν τα συμφέροντα της περιφέρειας-επαρχίας, την ίδια στιγμή που σειρά ζητημάτων που αφορούν στους βενζινοπώλες όλης της χώρας ήταν ανοιχτά, όπως φορολογικό, ασφαλιστικό, κλπ. «Σαν κλάδος έχουμε στη διάθεσή μας πολύ λίγο χρόνο και πάρα πολλά «μέτωπα» ανοιχτά, με πολλά Υπουργεία. Η απόφαση της γενικής συνέλευσης, μετά από σχετική πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, για να ενταχθούμε στην ΠΟΠΕΚ αφορά στην προσπάθειά μας να εκπροσωπηθούν όσο το δυνατόν καλύτερα τα συμφέροντα των επαγγελματιών της επαρχίας -και όχι μόνον της Αττικής, όπως κατέληξαν τα πράγματα στην ΟΒΕ», ανέφερε στην «Ε» η κ.Παπαδοπούλου.
Με την εξέλιξη αυτή, η κ.Παπαδοπούλου αποχωρεί από το αξίωμα της αντιπροέδρου της ΟΒΕ, χωρίς, ωστόσο να δημιουργείται πρόβλημα στη διοίκηση της Ομοσπονδίας, καθώς σε περίπου δέκα μέρες στον φορέα θα διεξαχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Στη δε ΠΟΠΕΚ έχουν ήδη γίνει εκλογές από πέρυσι.
 
«ΜΕΤΩΠΑ»
Όσο για τα «μέτωπα» που έχουν ανοιχτά οι βενζινοπώλες όλης της χώρας, είναι πολλά και με διάφορα Υπουργεία. Στο Υπουργείο Μεταφορών ανοιχτό (για τους βενζινοπώλες) είναι το θέμα των αποστάσεων, αλλά και της 12ετούς παράτασης για την απομάκρυνση πρατηριούχων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των νέων όρων χωροθέτησης-χωροταξίας, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος ανοιχτό το θέμα περιβαλλοντικών όρων που θα πρέπει να πληρούν τα πρατήρια, παλιά και νέα, στα Υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, ανοιχτά παραμένουν τα θέματα τόσο των αποδείξεων που θα ενέχουν θέση τιμολογίου για συγκεκριμένα ποσά, όσο και το σύστημα εισροών-εκροών, καθώς και το τι θα γίνει με το σύστημα «Ήφαιστος» και τις επιστροφές που εξακολουθούν να οφείλονται σε μερίδα πρατηριούχων. Τέλος, ανοιχτό παραμένει το «μέτωπο» στο Υπουργείο Εργασίας-Ασφαλίσεων με το Ταμείο Βενζινοπωλών (που έχει ενταχθεί στον ΟΑΕΕ) και τα αποθεματικά του.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΗΝΕΙΟΥ 2024
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass