ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΦΠΑ

Δίμηνο «φοροεισπρακτικό σαφάρι στην αγορά

* Τηλεφωνικές προσκλήσεις σε σους δεν υπέβαλαν δηλώσεις - Με κατασχέσεις απειλούνται όσοι δε ρυθμίσουν τα χρέη

Δημοσίευση: 24 Σεπ 2010 3:17 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:22
 Στην εντατικοποίηση των ελέγχων και... των απειλών προς τους επαγγελματίες και τους οφειλέτες του Δημοσίου προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να τους εξαναγκάσει να πληρώσουν χρέη και ΦΠΑ προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» του προϋπολογισμού.
Η ανάγκη για αύξηση των κρατικών εσόδων είναι τόσο επιτακτική, που φαίνεται και από τη σπουδή της προώθησης του νομοσχεδίου για την περαίωση και τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. 
Σε κάθε περίπτωση όμως, για δύο μήνες σχεδόν όλοι οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες της Λάρισας θα έχουν την εποπτεία των ελεγκτικών οργάνων για το αν καθημερινά αποδίδουν το ΦΠΑ. Σύμφωνα με εγκύκλιο το Υπ. Οικονομικών ζητείται από τις ΔΟΥ και το Ελεγκτικά Κέντρα στο διάστημα των επόμενων δυο μηνών, να ασχοληθούν αποκλειστικά με τη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ.  
Δίνει μάλιστα συγκεκριμένες οδηγίες για την εντατικοποίηση των προσωρινών φορολογικών ελέγχων και την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης αποφάσεων επιβολής προστίμου ΚΒΣ και λοιπών καταλογιστικών πράξεων. Εν ολίγοις όσοι δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ θα καλούνται εντός 5 ημερών στην Εφορία να καταβάλουν το φόρο. Εάν δεν προσέλθουν στην προθεσμία αυτή, θα εκδίδεται άμεσα εντολή προσωρινού ελέγχου.
Ειδικότερα στη ΠΟΛ 1130 (με ημερομηνία 17 Σεπτεμβρίου), το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει, σε ό,τι αφορά τους φοροελέγχους, ότι για τους επόμενους δύο μήνες ολόκληρος ο ελεγκτικός μηχανισμός των ΔΟΥ και των Eλεγκτικών Κέντρων (ΔΕΚ και ΠΕΚ) θα απασχοληθεί αποκλειστικά στη διενέργεια προσωρινών ελέγχων ΦΠΑ που θα αφορούν φορολογικές περιόδους από 1/1/2010 και μετά.
«Προς τούτο», αναφέρεται στην εγκύκλιο, «σε κάθε ΔΟΥ, με ευθύνη του προϊσταμένου αυτής, θα καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση όλου του διαθέσιμου προσωπικού που υπάρχει δυνατότητα να ασχοληθεί με τους εν λόγω ελέγχους, λαμβανομένου υπόψη ότι κατά
τεκμήριο οι έλεγχοι αυτοί δεν απαιτούν προχωρημένες ελεγκτικές γνώσεις, με τον ορισμό συγκεκριμένων υπαλλήλων αποκλειστικής απασχόλησης με το έργο αυτό».
Οι εν λόγω υπάλληλοι, ανάλογα με την περίπτωση, θα διενεργούν και θα ολοκληρώνουν (με τη σύνταξη και της έκθεσης ελέγχου), δύο τουλάχιστον ελέγχους ημερησίως, αν πρόκειται για βιβλία Α΄ ή Β΄ κατηγορίας του ΚΒΣ, και ένα τουλάχιστον έλεγχο ημερησίως αν πρόκειται για βιβλία Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ. Από τις ΔΟΥ θα διενεργείται έρευνα, είτε μέσω των αποτελεσμάτων διενεργούμενων διασταυρώσεων από τη ΓΓΠΣ είτε μέσω των αρχείων της κάθε ΔΟΥ, προκειμένου να διαπιστωθεί ποιες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν ενδεχομένως περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, για μια ή περισσότερες από τις ανωτέρω φορολογικές περιόδους.
Όπως διευκρινίζει το υπουργείο, μη υποβολή συνιστά και η υποβολή δήλωσης μέσω Διαδικτύου, χωρίς όμως παράλληλη άμεση καταβολή του σχετικού ποσού μέσω τραπεζικού λογαριασμού.
Στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις, θα καλείται ο υπόχρεος τηλεφωνικά, όπως εντός προθεσμίας πέντε ημερών προσέλθει στη ΔΟΥ προκειμένου να υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις και καταβάλει τον αναλογούντα φόρο μετά των νομίμων πρόσθετων φόρων ή του επιβληθούν οι λοιπές κυρώσεις, όπου συντρέχει περίπτωση.
Αν ο υπόχρεος που προσκλήθηκε δεν υποβάλει τις κατά περίπτωση δηλώσεις μέσα στην ανωτέρω προθεσμία, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ θα εκδίδει άμεσα σχετική εντολή προσωρινού ελέγχου.
Ήδη, έχουν αποσταλεί από τη ΓΓΠΣ στις ΔΟΥ καταστάσεις ενεργών επιχειρήσεων οι οποίες τηρούν βιβλία Α΄ ή Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ και υπέβαλλαν εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις χρήσεις 2008 ή 2009 ή και για τα δύο αυτά έτη, αλλά δεν υπέβαλλαν έστω και μια περιοδική δήλωση ΦΠΑ, απ' αυτές που όφειλαν να υποβάλλουν για τις φορολογικές περιόδους από 1/1/2010 έως 30/6/2010.
ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ
Όσον αφορά στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών, με δεδομένες τις συνθήκες στην οικονομία και την έλλειψη ρευστότητας, το ΥΠΟΙΚ αναζητεί φόρμουλα ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους οφειλέτες να εξοφλήσουν τα χρέη με τη λήψη τραπεζικών δανείων, ασκώντας πιέσεις στις τράπεζες να προσφέρουν αντίστοιχα προϊόντα.
Πάντως όσοι δεν προσέλθουν να τακτοποιήσουν τα χρέη τους, θα αντιμετωπίσουν τα αυστηρά μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία, όπως κατάσχεση καταθέσεων και πλειστηριασμών ακινήτων.
Να σημειώσουμε πως σε ό,τι αφορά στις καταθέσεις καθιερώθηκε ειδική διαδικασία για τις κατασχέσεις απαιτήσεων «στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων», καθώς η εφορία θα μπορεί, πλέον, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τη συνδρομή δικαστηρίων, να κατάσχει τραπεζικές καταθέσεις στο ύψος των χρεών του οφειλέτη προς το Δημόσιο. Οι τράπεζες υποχρεούνται να αποδώσουν τα κατασχεθέντα στην Εφορία, εντός δέκα ημερών από την υποβολή της αίτησης, χωρίς την τήρηση άλλης διαδικασίας ή άδεια δικαστηρίου που ήταν απαραίτητη μέχρι πρόσφατα.
Για τα ακίνητα των οφειλετών μάλιστα, προβλέπονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τον πλειστηριασμό και την κατάσχεση. Ο προϊστάμενος της Δ.Ο.Υ. μετά την παρέλευση τουλάχιστον σαράντα ημερών και το αργότερο σε τέσσερις μήνες από την κατάσχεση, εκδίδει πρόγραμμα πλειστηριασμού και ορίζει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος. Η υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού εντός των προθεσμιών δεν υφίσταται, εφόσον συντρέχει σπουδαίος λόγος (όπως π.χ. όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του και η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης, η αξία της οποίας δεν απέχει σημαντικά από τα όρια που τίθενται από τις κείμενες διατάξεις για την απαλλαγή Φ.Μ.Α. ως πρώτης κατοικίας), ο οποίος αναφέρεται σε αιτιολογημένη έκθεση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass