TONIZEI Ο ΠΡΌΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΘΕΒ ΑΠ. ΔΟΝΤΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

«Πρέπει όλοι μας να σφίξουμε τα δόντια»

* «Άδικο το μέτρο της περαίωσης, για τους συνεπείς φορολογούμενους»

Δημοσίευση: 30 Σεπ 2010 3:26 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:25
Την αναγκαιότητα να αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία την κρισιμότητα της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία και γενικότερα η χώρα, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Απόστολος Δοντάς, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε χθες πλαισιωμένος από μέλη της διοίκησης. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ότι εάν όλοι «σφίξουμε τα δόντια», μπορεί η χώρα να αντιμετωπίσει αυτή τη δύσκολη περίοδο και να βγει από την κρίση, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα έχοντας θέσει παράλληλα και τις βάσεις για μια νέα αναπτυξιακή πορεία.
Ο κ. Δοντάς, υποστήριξε ότι «σήμερα η κοινωνία μας βιώνει τον φόβο, την ανασφάλεια, την αγωνία μιας πρωτόγνωρης κρίσης. Μια κρίση που τα ίδια της τα χαρακτηριστικά υπαγορεύουν την ανάγκη για αλλαγή, με μοναδική κατεύθυνση την ανάπτυξη.
Όπως έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν οι παραγωγικές δυνάμεις ενός τόπου είναι αυτές που μπορούν να δημιουργήσουν ανάπτυξη και πλούτο προσφέροντας προοπτική και προκοπή σε όλους. Το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρα μας χρειάζεται τώρα, περισσότερο από ποτέ, ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα, στηριζόμενο στην κατάλυση του πελατειακού κράτους, την υλοποίηση ριζικών θεσμικών αλλαγών και την άρση όλων εκείνων των εμποδίων που συντηρούν έναν επιχειρηματικό μεσαίωνα.
Οι κύριοι άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθεί ένα ολοκληρωμένο και πολύπλευρο πρόγραμμα ανάπτυξης είναι το άνοιγμα των αγορών, το φορολογικό πλαίσιο και τα χρηματοδοτικά επενδυτικά εργαλεία.
Παράλληλα, τόνισε ότι καίριας σημασίας είναι:
Η υποστήριξη της έρευνας και της καινοτομίας, τομείς που, ειδικά το τελευταίο χρονικό διάστημα, η χώρα μας υστερεί σημαντικά, ως βασική συνιστώσα αναπτυξιακής πολιτικής
Η ανάδειξη της ποιότητας και της εξωστρέφειας ως βασικών προτεραιοτήτων της επενδυτικής πολιτικής
Η προώθηση των δράσεων του ΕΣΠΑ
Η άρση δυσλειτουργιών στην υλοποίηση των ΣΔΙΤ
Η απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης της μεταποίησης ως προς την εγκατάσταση και λειτουργία και η εξειδίκευση των διαδικασιών ταχείας διεκπεραίωσης
Η εφαρμογή του συνοδευτικού υποστηρικτικού πλαισίου για το Ειδικό Χωροταξικό της Βιομηχανίας.
Σημαντική απόδειξη της αναγκαιότητας των παραπάνω προτάσεων αποτελούν τα ευρήματα της διεθνής έρευνας 2010 – 2011 για την ανταγωνιστικότητα του World Economic Forum, σύμφωνα με τα οποία ο διεθνής δείκτης ανταγωνιστικότητας μάς κατατάσσει στη θέση 83 από 139 χώρες, με κυριότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την επιχειρηματικότητα τη γραφειοκρατία, τη διαφθορά, τους περιορισμούς στις εργασιακές σχέσεις και τους φορολογικούς κανονισμούς, την πρόσβαση στη χρηματοδότηση και την ανεπάρκεια σε υποδομές.
Αναφερόμενος στα κυριότερα προβλήματα που δυσχεραίνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα στη Θεσσαλία στην παρούσα συγκυρία, ο κ. Δοντάς επικαλούμενος στοιχεία από την 5η ετήσια έρευνα για την τοπική οικονομία και επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλία που εκπονήθηκε φέτος από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας και το ΙΝΕ ΓΣΕΕ, με την υποστήριξη του Δικτύου «Συνεργασία», αλλά και παράλληλη έρευνα που έκανε ο ΣΘΕΒ, επεσήμανε ότι τα κυριότερα προβλήματα είναι τα εξής: 
Η μεγάλη πτώση στον κύκλο παραγωγής των επιχειρήσεων από τη ραγδαία επιδείνωση της ζήτησης
Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η έκταση του φαινομένου των ακάλυπτων επιταγών
Η υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων σε όλες τις εκφάνσεις της (φορολογία κερδών και μερισμάτων, ΕΤΑΚ και ΦΠΑ)
Οι καθυστερήσεις πληρωμών από το Δημόσιο προς τις επιχειρήσεις (εξόφληση επενδυτικών προγραμμάτων, αποπληρωμή έργων και επιστροφή του ΦΠΑ, κυρίως στις εξαγωγικές επιχειρήσεις)  Πάγια διαρθρωτικά προβλήματα, όπως η γραφειοκρατία, η πολυνομία, ο αθέμιτος ανταγωνισμός και ο κρατικός παρεμβατισμός. Με αφορμή τις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου και τα προβλήματα της Θεσσαλίας υποστήριξε ότι απαιτείται η λήψη αποφάσεων για να δώσουν μια νέα δυναμική στην ανάπτυξη της Θεσσαλίας.  Σύμφωνα με τον κ. Δοντά, ο στόχος της νέας δυναμικής θα επιτευχθεί με: την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας και τη μεγαλύτερη δυνατή σύνδεση του πρωτογενή με τον δευτερογενή τομέα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας, της ποιότητας και του καινοτόμου χαρακτήρα στις επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση του τουρισμού και του πολιτισμού  τη μεγαλύτερη δυνατή βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού  την επέκταση και αναβάθμιση των ενδοπεριφερειακών υποδομών την ενίσχυση της ενδοπεριφερειακής οικονομικής συνοχής την περιβαλλοντική προστασία και τον εξορθολογισμό στη διαχείριση των φυσικών πόρων. Κληθείς να σχολιάσει τν απόφαση της κυβέρνησης για τη περαίωση, ο πρόεδρος του, χαρακτήρισε άδικο το μέτρο, αφού όπως είπε στην ουσία επιβραβεύει τους φοροφυγάδες και τιμωρεί τους συνεπείς φορολογούμενους, είτε πρόκειται για επιχειρήσεις είτε για φυσικά πρόσωπα.  Παρόντες στην χθεσινή συνέντευξη ήταν και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ. Ν. Νταναβάρας, ο Γενικός Γραμματέας κ. Ευαγ. Κούρτης και ο Γενικός Διευθυντής κ. Β. Κωσταγιάννης
Α.Ψ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass