ΜΕΧΡΙ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΣΕ 45 ΔΟΣΕΙΣ Η ΕΞΟΦΛΗΣΗ

Πώς ρυθμίζονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές

* Από 300 έως 1.000 ευρώ τα ποσά και ανάλογα με το χρόνο αποπληρωμής των χρεών η έκπτωση στις προσαυξήσεις

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2010 3:16 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:25
Του Γιώργου Νούλη
Περίπου τρεις εβδομάδες σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, θα είναι η προθεσμία, που θα έχουν οι ενδιαφερόμενοι για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να ενταχθούν στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής χθες και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ψηφιστεί και στο σύνολό του. Αμέσως μόλις δημοσιευτεί στο ΦΕΚ θα ξεκινήσει και τυπικά η ενεργοποίηση της διαδικασίας.
Προς το παρόν, η καταληκτική ημερομηνία για υποβολή των αιτήσεων στις Εφορίες θα είναι η 29η Οκτωβρίου αλλά όπως συμβαίνει συνήθως θα υπάρξει επιμήκυνση των προθεσμιών. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο  
ότι όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση θα τύχουν απαλλαγής κατά 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής. Η πληρωμή της πρώτης δόσης θα πρέπει να έχει γίνει με την υποβολή της αίτησης ενώ θα αφορά οφειλές βεβαιωμένες από την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.
Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορά σε όσους έχουν βεβαιωμένα χρέη στις Εφορίες και τα Τελωνεία, καθώς και χρέη υπέρ τρίτων που εισπράττονται μέσω των Δ.Ο.Υ.
Να θυμίσουμε πως η τελευταία ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, έληξε τον Δεκέμβριο του 2008 και στη Λάρισα, όπως και πανελλαδικά δεν απέδωσε. Ενδεικτικά στις Εφορίες της Λάρισας μόνον το 20% των οφειλετών προσήλθαν για διακανονισμό, που σε αριθμό δεν ξεπέρασαν τους 1.200. Το σημαντικότερο όμως είναι πως ακόμη και αυτοί που έκαναν χρήση της ρύθμισης ήταν μικροοφειλέτες των 10.000 -15.000 ευρώ. Η τότε ρύθμιση προέβλεπε αποπληρωμή των χρεών σε 24 μηνιαίες δόσεις (ενώ η τωρινή 45) και έκπτωση ως και 100% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής και 50% των πρόσθετων φόρων και των πάσης φύσεως προσαυξήσεων.
Πάντως για να έχετε προς το παρόν μια γενική εικόνα για τη ρύθμιση να επισημάνουμε τα εξής. 
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ
Η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τον τρόπο πληρωμής των οφειλών. Έτσι
α) Για όσα ποσά καταβάλλονται εφάπαξ, ορίζεται πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ειδικότερα, προβλέπεται έκπτωση από πρόσθετους φόρους και τέλη που έχουν επιβληθεί από το 2007 και μετά ως εξής:
* όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2007 κατά ποσοστό 10%
* όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2008 κατά ποσοστό 20%
* όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2009 κατά ποσοστό 30%
* όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2010 κατά ποσοστό 40%
Κάθε δόση από τις υπόλοιπες όμως θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 1% μηνιαίως.
β) Για καταβολή σε μηνιαίες δόσεις:
* πληρωμή σε δύο έως τρεις μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 300 ευρώ.
* πληρωμή σε 4 - 12 μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 500 ευρώ.
* πληρωμή σε 13 - 24 μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πεντακόσια 500 ευρώ.
* πληρωμή σε 25 - 36 μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 1.000 ευρώ.
* Πληρωμή σε 37 - 45 μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 1.000 ευρώ.
Η πρώτη δόση καταβάλλεται την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου και οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η εφάπαξ εξόφληση θα γίνεται είτε την ημέρα υποβολής της αίτησης είτε μέσα σε πέντε εργάσιμες.
ΕΚΤΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ
Πάντως να σημειώσουμε πως ο οφειλέτης χάνει τις ευνοϊκές ρυθμίσεις σε περίπτωση που:
* δεν καταβάλει εμπρόθεσμα δόσεις
* δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τις φορολογικές δηλώσεις του φόρου εισοδήματος, περιουσίας καθώς και παρακρατούμενων ή επιρριπτόμενων φόρων στη διάρκεια της ρύθμισης
* δεν είναι ενήμερος στα χρέη του που βεβαιώνονται από την ημερομηνία ισχύος του νόμου και μετά, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών
Εφόσον χάσει διευκόλυνση τμηματικής καταβολής που του έχει χορηγηθεί για προηγούμενα χρέη ή που θα του χορηγηθεί για χρέη που θα βεβαιωθούν μετά την ψήφιση του νόμου και εφόσον δεν είναι ενήμερος για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο μηνών, για χρέη του που βεβαιώθηκαν μέχρι την έναρξη ισχύος του νόμου.
ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ
Επίσης να σημειωθεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μίας δόσης της ρύθμισης, η δόση επιβαρύνεται κατά 5% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης.
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΕΤΡΩΝ
Τέλος, να σημειώσουμε πως αναστέλλονται τα μέτρα τις αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών ή ακινήτων για τα χρέη που έχουν ρυθμιστεί εκτός και εάν έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass