ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥΣ – ΜΕΤ’ ΕΜΠΟΔΙΩΝ Η ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΈΡΓΟΥ

Σε παράταξη και αναμονή τα φορτηγά ΔΧ

* Σήμερα αναμένονται αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις των επαγγελματιών του κλάδου * Αντιμετωπίσιμα τα προβλήματα στην τροφοδοσία καυσίμων στο νομό Λάρισας

Δημοσίευση: 01 Οκτ 2010 3:18 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:25
michou@eleftheria.gr
Στις θέσεις τους παραμένουν οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ, περιμένοντας τα αποτελέσματα από τις επαφές των εκπροσώπων τους στην Αθήνα, παρά το γεγονός ότι πέρασε το νομοσχέδιο απελευθέρωσης των οδικών μεταφορών στη Βουλή. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κεντρικής Ελλάδας, Βασίλη Τζιμουράγκα, οι αυτοκινητιστές θα συνεδριάσουν εκ νέου σήμερα, προκειμένου να αποφασίσουν την περαιτέρω στάση τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, παραμένουν στον κόμβο της Γυρτώνης περί τα 80 φορτηγά, ενώ οχήματα βρίσκονται και στην παλαιά εθνική (περίπου στο ύψος του Travel Stop), στα ΚΤΕΛ Ελασσόνας και στα Φάρσαλα, ενώ αρκετά οχήματα παραμένουν «αγκυροβολημένα», σε στάση εργασίας, στους χώρους των μεταφορικών εταιρειών, προκειμένου να αποφεύγονται εντάσεις και επεισόδια –που καταδικάζονται από το σύνολο των συνδικαλιστών του κλάδου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, που υποχρεώθηκαν αυτοκινητιστές στην εκτέλεση μεταφορικού έργου, άρχισαν να δημιουργούνται νέα ζητήματα, αναφορικά με το ύψος των κομίστρων.
Ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που ανακύπτει για τον κλάδο των αυτοκινητιστών είναι η φορολογική τους αντιμετώπιση, καθώς πλέον υπόκεινται στο καθεστώς βιβλίων εσόδων-εξόδων (όπως τα ταξί, τα περίπτερα, κλπ), κάτι που σημαίνει ότι θα κληθούν να καταβάλλουν τους φόρους με βιβλία β’ κατηγορίας, για μια χρονική περίοδο διαδοχικών κινητοποιήσεων και χαμηλής ζήτησης μεταφορικών υπηρεσιών.
ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Οι ιδιοκτήτες φορτηγών ΔΧ επιμένουν στο αίτημά τους για την δημιουργία ειδικού προγράμματος ενίσχυσης μόνον του κλάδου τους, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου –δηλαδή για τις οδικές μεταφορές, υποστηρίζοντας πως όπως προχωρούν οι επενδύσεις που εντάσσονται αφορούν σε διαμεταφορικές υπηρεσίες (συνδυασμένες, logistics). Ουσιαστικά, αυτό που επιδιώκουν είναι να διασφαλιστεί ένα κονδύλι επιδότησης μόνον για τους επαγγελματίες μεταφορείς.
Σύμφωνα με τον κ.Τζιμουργάγκα, το μόνο σημείο στο οποίο κυβέρνηση και μεταφορείς βρίσκονται πάρα πολύ κοντά είναι το ζήτημα της επίλυσης του ασφαλιστικού (πρώην ΤΣΑ, ύψος συντάξιμων αποδοχών σε σχέση με το ύψος των εισφορών που έχουν πραγματοποιηθεί).
Ιδιαίτερα ακανθώδες παραμένει το θέμα του τρόπου της απομείωσης της αξίας της άδειας φορτηγού ΔΧ. Υπενθυμίζεται ότι η κυριότερη διαφωνία του κλάδου ήταν ο μηδενισμός της αξίας της άδειας σε διάστημα της επόμενης τριετίας και η δυνατότητα απόκτησής της με την καταβολή ενός παραβόλου, θέμα που άλλωστε ήταν και ο πυρήνας του σχετικού νομοσχεδίου (πλέον νόμου), σε σχέση και με τις επιταγές της Κομισιόν για την απελευθέρωση του εν λόγω επαγγέλματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οξύτατο πρόβλημα αντιμετωπίζει περίπου ένα 20% των επαγγελματιών του κλάδου που έχουν αποκτήσει άδεια/άδειες μέχρι πριν από πέντε χρόνια, ιδίως στις περιπτώσεις που έχουν υποθηκεύσει προσωπικά ή οικογενειακά περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να λάβουν δάνειο για την απόκτηση αυτής της άδειας –για αυτή την κατηγορία των αυτοκινητιστών, όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές του κλάδου, δεν έχει υπάρξει μέριμνα ή πρόβλεψη.
ΚΑΥΣΙΜΑ
Με προβλήματα συνεχίζεται η τροφοδοσία και της Λάρισας σε καύσιμα, καθώς χθες το πρωί δεν έγινε καμία φόρτωση από τη Θεσσαλονίκη, ενώ είναι ελάχιστες οι ποσότητες που φτάνουν από τη Μαγνησία. Ωστόσο, η δραματικά μειωμένη κατανάλωση έχουν σαν αποτέλεσμα να μην έχουν εξαντληθεί οι ποσότητες καυσίμων που προμηθεύονται τα πρατήρια του νομού. Σύμφωνα με την πρόεδρο των βενζινοπωλών Λάρισας, Ελισάβετ Παπαδοπούλου δεν συντρέχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Ωστόσο, αγορά και καταναλωτές παραμένουν σε επιφυλακή.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass