ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ECOFIN ΓΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Διχασμένη η ΕΕ για τον φόρο στις τράπεζες

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2010 3:23 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:25
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Το θέμα του εκτροχιασμού της ιρλανδικής οικονομίας, λόγω του υψηλού κόστους διάσωσης των τραπεζών της χώρας και ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, απασχόλησαν το άτυπο Συμβούλιο Ecofin, χθες στις Βρυξέλλες.
«Είναι απολύτως αναγκαίο η Ιρλανδία να μειώσει το έλλειμμά της στο όριο του 3% του ΑΕΠ, έως το 2014», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, λίγο μετά τη λήξη του άτυπου συμβουλίου.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς κατά πόσο είναι εφικτό η Ιρλανδία να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 32% του ΑΕΠ στο 3% μέσα σε τέσσερα χρόνια, ο πρόεδρος της ΕΚΤ απάντησε ότι η κατάσταση απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, τονίζοντας, ωστόσο, πως είναι απολύτως αναγκαίο το έλλειμμα της Ιρλανδίας να μειωθεί ως το 2014.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Φινλανδός επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι η ιρλανδική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει ως τις αρχές Οκτωβρίου το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ιρλανδικής οικονομίας, με συγκεκριμένους στόχους για κάθε χρόνο.
Σημείωσε, ακόμη, ότι τα μέτρα προσαρμογής που έχει λάβει έως σήμερα η Ιρλανδία είναι αποτελεσματικά και δήλωσε πεπεισμένος ότι η ιρλανδική κυβέρνηση θα πράξει τα δέοντα για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα -στο ίδιο μήκος κύματος με τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, που ανέφερε την Πέμπτη ότι δεν θεωρεί πιθανό η Ιρλανδία να καταφύγει στον ευρωπαίκό μηχανισμό στήριξης 750 δισ. ευρώ.
Το Δουβλίνο ετοιμάζεται να παρουσιάσει σκληρό δημοσιονομικό πρόγραμμα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια με στόχο τη μείωση του ελλείμματος. Από την πλευρά του, ο Όλι Ρεν υπογράμμισε ότι η Ιρλανδία -η οικονομική ανάπτυξη της οποίας τα τελευταία χρόνια βασίστηκε και στους χαμηλούς φόρους σε επιχειρήσεις- δεν έχει άλλη επιλογή από το να αυξήσει τους φόρους σε ευρωπαϊκά επίπεδα: «Η Ιρλανδία δεν θα συνεχίσει ως χώρα χαμηλής φορολογίας».
Ο επίτροπος αρνήθηκε να απαντήσει εάν εννοούσε συγκεκριμένα την αύξηση της φορολογίας νομικών προσώπων, που έχει φέρει περίπου 1.000 ξένες επιχειρήσεις (κυρίως από τις ΗΠΑ) στη χώρα. Οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, και ιδιαίτερα η Γαλλία και η Γερμανία, έχουν διαμαρτυρηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για το θέμα και τον «αθέμιτο ανταγωνισμό» της Ιρλανδίας στην προσέλκυση επιχειρήσεων.
Φόρος στις τράπεζες
Εξάλλου, το Συμβούλιο Ecofin απασχόλησε και το θέμα της φορολόγησης των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Οι 27 υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για το θέμα, ωστόσο, όπως δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα Φορολογίας, Α. Σεμέτα, «οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη για το θέμα αυτό παραμένουν αισθητές».
Τα κράτη εμφανίζονται διχασμένα, κυρίως ως προς το πού θα πρέπει να διοχετευθούν τα έσοδα από την φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών (για παράδειγμα να αναδιανέμονται στους εθνικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, στον κοινοτικό προϋπολογισμό, ή να διατίθενται για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών).
Ο κ. Τρισέ είπε ότι το θέμα παρουσιάζει ορισμένα τεχνικά μειονεκτήματα όσον αφορά στην εφαρμογή του και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών να εφαρμοστεί σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην ΕΕ.
O πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι το μέτρο θα γυρίσει «μπούμερανγκ» εάν υιοθετηθεί μόνο από την ΕΕ, λέγοντας πως οι τράπεζες απλώς θα μεταφέρουν αλλού τις δραστηριότητές τους.
Από την πλευρά του, ο Βέλγος υπουργός, Ντιντιέ Ρέιντερς, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό ζήτημα το οποίο θα συζητηθεί επί μακρόν και συνεπώς, δεν αναμένει συγκεκριμένη πολιτική απόφαση μέσα στο 2010.
Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της υιοθέτησης του μέτρου, δεσμευόμενος ότι θα το προωθήσει στην ερχόμενη G20 το Νοέμβριο αλλά οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τουλάχιστον χλιαρά το ζήτημα.
Τέλος, από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Όλι Ρεν τόνισε την ανάγκη τα κράτη μέλη να συνεργαστούν για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ και κυρίως για τον εντοπισμό τυχόν μακροοικονομικών ανισορροπιών.
Προς το σκοπό αυτό, ανέφερε ότι ο πίνακας επιδόσεων με τον οποία θα αξιολογείται η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κρατών μελών, θα πρέπει να εφαρμοστεί στις αρχές του 2011.
 
 
Έτοιμο να βοηθήσει το ΔΝΤ
 ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντομινίκ Στρος-Καν, δεν περιμένει να ενεργοποιηθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την Ιρλανδία, όπως φέρεται να δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα χθες. Ωστόσο, ο κ. Στρος-Καν πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να βοηθήσει ως εταίρος στον μηχανισμό που συστήθηκε τον Μάιο, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο. «Είμαστε εταίροι σε αυτή τη διαδικασία και έτοιμοι, εάν μας χρειαστούν», δήλωσε, σε συνέντευξή του, στην Handelsblatt, σύμφωνα με το Reuters.
Αναφορικά με την Ιρλανδία, που ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα χρειαστεί 50 δισ. ευρώ για να διασώσει τις προβληματικές ιρλανδικές τράπεζες και δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε πιο δραστικές περικοπές δαπανών, ο κ. Στρος-Καν δήλωσε πως η κατάσταση στη χώρα είναι «πολύ διαφορετική απ' αυτή στην Ελλάδα».
«Η οικονομική ύφεση στην Ιρλανδία συνεχίζεται, αλλά η ιρλανδική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σειρά δυναμικών δημοσιονομικών μέτρων», πρόσθεσε.
Για την ευρωπαϊκή οικονομία, είπε ότι συνεχίζει να υφίσταται τις επώδυνες επιπτώσεις της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ η αδυναμία του ευρώ θα περιορίσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Γερμανίας, δεδομένης της εξάρτησης της χώρας από τις εξαγωγές.
«Το δεύτερο τρίμηνο ήταν σίγουρα πολύ καλό. Αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη αν αυτό σημαίνει την απαρχή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για την Γερμανία -που αμφιβάλλω- ή είναι απλώς ένα είδος "εποχικής επίδρασης"», σημείωσε.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass