«ΒΡΟΧΗ» ΤΑ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΈΧΟΥΝ ΧΡΕΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Απειλούνται με κατασχέσεις οι οφειλέτες

* Κινητικότητα παρατηρείται για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών - Τι πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2010 3:15 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:33
 Tο δέλεαρ της διαγραφής έως και του 100% των προσαυξήσεων, το κίνητρο των διευκολύνσεων αποπληρωμής μέχρι και 45 μηνιαίες δόσεις αλλά και οι απειλές για κατασχέσεις ακινήτων και τραπεζικών καταθέσεων, φαίνεται πως κινητοποίησαν αρκετούς Λαρισαίους φορολογουμένους που άρχισαν να προσέρχονται μαζικά στις Εφορίες για το διακανονισμό των χρεών τους. 
Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι οφειλέτες του Δημοσίου, έχοντας ανά χείρας τα ειδοποιητήρια της Εφορίας, που επιδόθηκαν στους υπόχρεους με διαδικασίες εξπρές, προσέρχονται στα δικαστικά τμήματα των ΔΥΟ, για να ενημερωθούν αλλά και να ενταχθούν στην πρόσφατη ευέλικτη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Η προθεσμία για τον ευνοϊκό διακανονισμό των οφειλών λήγει στις 29 Οκτωβρίου και το μικρό χρονικό περιθώριο αλλά πολύ περισσότερο η αιωρούμενη απειλή για λήψη αναγκαστικών μέτρων, δεν τους έχει αφήσει πολλά περιθώρια για αναβλητικότητα....
Για υπενθύμιση και πολύ περισσότερο για να αναδείξουμε κάποια σημαντικά σημεία της νέας ρύθμισης, να επισημάνουμε τα εξής:
* Κατ αρχήν οι οφειλέτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση (αφορά χρέη βεβαιωμένα ή ληξιπρόθεσμα μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2010) θα πρέπει έως την ερχόμενη Παρασκευή 29 Οκτωβρίου να προσέλθουν στην αρμόδια Εφορία (ή το Τελωνείο) όπου είναι βεβαιωμένα τα χρέη και να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση.   
* Όσοι έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν εφάπαξ το χρέος τους θα απαλλαγούν 100% από τις προσαυξήσεις και θα έχουν έκπτωση από τυχόν πρόσθετους φόρους ή πρόσθετα τέλη που συμβεβαιώθηκαν με την κύρια οφειλή από το έτος 2007 και μετά, σε ποσοστό από 10% ως 40%. Οι υπόλοιποι μπορούν να εξοφλήσουν έως και 45 δόσεις με διαγραφή από 50% έως και το 95% των προσαυξήσεων. Εάν ο οφειλέτης έχει ενταχθεί σε ρύθμιση με πολλές μηνιαίες δόσεις και αποκτήσει κατά τη διάρκειά της ταμειακή ευχέρεια μπορεί με αίτησή του να ζητήσει την υπαγωγή του σε ρύθμιση με λιγότερες μηνιαίες δόσεις, οπότε θα «απολαύσει» μεγαλύτερη έκπτωση στις προσαυξήσεις.
Βέβαια μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση και μετά τις 29 Οκτωβρίου εφόσον πληρωθούν οι δόσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τότε, με έκπτωση μόνο για το ποσόν που απομένει. Στην περίπτωση αυτή είναι αυτονόητο ότι τα ποσά που θα καταβληθούν θα είναι μεγαλύτερα.
ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΙΣ
Σε κάθε περίπτωση η απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από τον τρόπο πληρωμής των οφειλών. Έτσι:
α) Για όσα ποσά καταβάλλονται εφάπαξ, ορίζεται πλήρης απαλλαγή από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής. Ειδικότερα, προβλέπεται έκπτωση από πρόσθετους φόρους και τέλη που έχουν επιβληθεί από το 2007 και μετά ως εξής:
* όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2007 κατά 10%
* όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2008 κατά 20%
* όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2009 κατά 30%
* όσα βεβαιώθηκαν εντός του 2010 κατά 40%
Κάθε δόση από τις υπόλοιπες όμως θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 1% μηνιαίως.
β) Για καταβολή σε μηνιαίες δόσεις:
* πληρωμή σε δύο έως τρεις μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 95% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 300 ευρώ.
* πληρωμή σε 4 - 12 μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 500 ευρώ.
* πληρωμή σε 13 - 24 μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης πεντακόσια 500 ευρώ.
* πληρωμή σε 25 - 36 μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 70% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 1.000 ευρώ.
* Πληρωμή σε 37 - 45 μηνιαίες δόσεις, απαλλαγή 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής με ελάχιστο ποσό μηνιαίας δόσης 1.000 ευρώ.
ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΟΣΕΩΝ
Η πρώτη δόση καταβάλλεται την ημέρα υποβολής της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση, η δεύτερη δόση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Νοεμβρίου και οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα των επόμενων μηνών. Η εφάπαξ εξόφληση θα γίνεται είτε την ημέρα υποβολής της αίτησης είτε μέσα σε πέντε εργάσιμες.
Επίσης να σημειωθεί ότι σε περίπτωση καθυστέρησης πληρωμής μίας δόσης της ρύθμισης, η δόση επιβαρύνεται κατά 5% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης.
ΠΟΤΕ ΧΑΝΕΤΑΙ Η ΡΥΘΜΙΣΗ
* Ο οφειλέτης χάνει τη ρύθμιση αν δεν πληρώσει 1 δόση όταν έχει επιλέξει να εξοφλήσει το χρέος σε 2-3 δόσεις, 2 δόσεις αν έχει επιλέξει εξόφληση σε 4-12 δόσεις και 3 δόσεις αν επέλεξε εξόφληση πλέον των 12 δόσεων.
Ο οφειλέτης επίσης χάνει τη ρύθμιση αν κατά τη διάρκειά της δεν υποβάλει εμπρόθεσμα δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ ή δημιουργήσει νέο χρέος και απολέσει κι αυτή τη ρύθμιση, οπότε δεν θα είναι ενήμερος για πάνω από δυο μήνες. Πάντως αν χάσει τη ρύθμιση εντάσσεται, όπως προαναφέραμε, σε νέα με αίτηση πληρώνοντας τις δόσεις που έχουν μεσολαβήσει μέχρι τότε.
Ωστόσο αν ο οφειλέτης χάσει τη ρύθμιση δε θα μπορεί για δύο χρόνια να ρυθμίσει το χρέος ενώ θα ενεργοποιηθούν και όλα τα αναγκαστικά μέτρα  σε βάρος του, δηλαδή ποινική δίωξη, αναστολή λειτουργίας καταστήματος ή επιχείρησης, πλειστηριασμός κινητών ή ακινήτων κ.ά. Για όσους βέβαια υπαχθούν στη ρύθμιση αυτή αναστέλλονται.
* Οσοι εξοφλούν κανονικά την οφειλή θα τους χορηγείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, εφόσον είναι ενήμεροι και για άλλα χρέη, μηνιαίας διάρκειας. Απαραίτητη προϋπόθεση να έχουν πληρώσει 1 δόση αν το ρύθμισαν μέχρι 3 δόσεις, 1-3 δόσεις για ρύθμιση εξόφλησης σε 4-12 δόσεις, 2-4 δόσεις για εξόφληση σε 13-24 δόσεις και 3-6 δόσεις για ρύθμιση 25-45 δόσεις.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass