ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝΕΙ ΤΙΣ ΦΟΡΟΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

Προσλήψεις στις Εφορίες φέρνουν οι έλεγχοι

* Εντός του Νοεμβρίου το ν/σ για την αναδιάρθρωση των Δ.Ο.Υ. - Σε φορολογικό κλοιό όσοι δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΠΑ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2010 3:22 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:33
Με 170 άτομα που θα προσληφθούν πριν από το τέλος του έτους και με τη ριζική αναδιάρθρωση των Εφοριών, το Υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της συστηματικής φοροδιαφυγής. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχοντας κατανοήσει ότι οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι τους οποίους καλούνται να διενεργήσουν οι Εφοριακοί, παράλληλα με τις άλλες ρυθμίσεις που «τρέχουν» (ληξιπρόθεσμα, περαίωση), δημιουργούν υπέρμετρο φόρτο εργασίας και δεν μπορούν να βγουν χωρίς την ενίσχυση του προσωπικού, έχει δρομολογήσει την πρόσληψη των πρώτων 100 από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2008 και άλλων 70 προηγούμενων διαγωνισμών που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις.
Από τους 170, τουλάχιστον 10 άτομα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα στελεχώσουν τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Λάρισας προκειμένου να συνδράμουν στη βελτίωση της φορολογικής δράσης. Τα άτομα βέβαια σε καμιά περίπτωση δεν είναι αρκετά για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των Εφοριών του νομού, αλλά οι συνδικαλιστές του κλάδου ευελπιστούν ότι η πλήρωση των κενών θέσεων θα γίνει με ταχύτερους ρυθμούς.
ΕΛΕΓΧΟΙ ΓΙΑ ΦΠΑ
Στο μεταξύ τις τελευταίες ημέρες έχουν ενταθεί από τις Εφορίες της Λάρισας οι έλεγχοι σε επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από τις αρχές του έτους. Το ελεγκτικό σαφάρι έρχεται μετά από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ που έδειξαν ότι χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις ΦΠΑ. Με βάση τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε προθεσμία πέντε ημερών για την υποβολή των δηλώσεων. Όμως, και πάλι η συντριπτική πλειονότητα των επιτηδευματιών δεν συμμορφώθηκε. Έτσι, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με προσωρινούς ελέγχους οι οποίοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.
ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Εξάλλου στο δεύτερο 15νθήμερο του Νοεμβρίου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διοίκησης. To σχέδιο της ριζικής αναδιοργάνωσης του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού θα ξεκινήσει από την κεντρική υπηρεσία του υπ. Οικονομικών και στις αρχές του 2011 θα πραγματοποιηθούν οι αλλαγές στις Εφορίες και τα Τελωνεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δημόσιων οικονομικών υπηρεσιών προβλέπει ένα αποτελεσματικό σχήμα διαχείρισης έργου που περιλαμβάνει την αυστηρή επίβλεψη του υπουργείου, αλλά και την σύσταση ειδικών ομάδων δράσης.
Ακόμη, προβλέπει μόνιμο πρόγραμμα ελέγχων για την καταπολέμηση της συστηματικής φοροδιαφυγής από άτομα με μεγάλη περιουσία και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, προβλέπει ειδικές διαδικασίες για την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες και εισαγάγει ειδικές πρόνοιες για την συνεργασία των ΔΟΥ με τα ασφαλιστικά ταμεία, τις Περιφέρειες και εποπτικές αρχές.
Θα προβλέπεται επίσης η δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων που θα λειτουργούν στις ισάριθμες περιφέρειες της χώρας και θα αναλάβουν τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους. Η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα μετατραπεί σε επιτελική και ευέλικτη μονάδα, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τη παρακολούθηση των ελεγκτών μέσω Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου.
Επίσης το οικονομικό επιτελείο με τις αλλαγές που θα επιφέρει και που ουσιαστικά θα αποτελούν τον φορολογικό «Καλλικράτη», θα επιδιώξει να βελτιώσει την απόδοση των υπηρεσιών με κατάργηση διευθύνσεων, συγχώνευση τμημάτων και αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους. Η φιλοσοφία της αναδιάρθρωσης του ελεγκτικού μηχανισμού είναι η εξ αποστάσεως εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, η δημιουργία Εφοριών τύπου ΚΕΠ, για άμεση διεκπεραίωση υποθέσεων του πολίτη, ενώ η ουσιαστική ελεγκτική δουλειά θα γίνεται από κέντρα που θα ασχολούνται κατ' αποκλειστικότητα με τον έλεγχο. Τα τελευταία θα εστιάζουν σε ομάδες-στόχους υπόπτων φοροδιαφυγής, έναντι των οποίων θα διενεργούν εξονυχιστικούς ελέγχους. Τομή στην αναδιάρθρωση των Εφοριών θα αποτελέσει η κατάργηση της διεύθυνσης του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και της διεύθυνσης Μητρώου. Η μεν πρώτη θα ενταχθεί, κατά πάσα πιθανότητα, ως τμήμα στην αναβαθμισμένη διεύθυνση ελέγχων, η δε δεύτερη, στη διεύθυνση ΦΠΑ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass