ΠΡΟΣ ΤΟ 9,3% ΤΟΥ ΑΕΠ ΕΝΑΝΤΙ 7,8% ΤΗΣ ΠΡΟΒΛΕΨΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΤΟΥ 2010

Αναπόφευκτα τα νέα σκληρά μέτρα

* Εκτός στόχων ο προϋπολογισμός - Σημαντική υστέρηση στα έσοδα στο δεκάμηνο

Δημοσίευση: 11 Νοε 2010 2:52 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:41
Τo δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά στα επίπεδα του 9,2% με 9,3% του ΑΕΠ, λόγω της υστέρησης που σημειώνεται στα έσοδα και της επίπτωσης από την ανοδική μεταβολή του περυσινού ελλείμματος, όπως φέρεται να δήλωσε χθες κυβερνητικό στέλεχος στο Reuters, ζητώντας να παραμείνει ανώνυμος. Βάσει του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2011, το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλεπόταν να ανέλθει στο 7,8% του ΑΕΠ φέτος από 13,8% πέρυσι.
«Το έλλειμμα για το 2010 θα αναθεωρηθεί ανοδικά. Θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 9,2 με 9,3% του ΑΕΠ. Τα νούμερα δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμα και ίσως υπάρξουν κάποιες μικρές αποκλίσεις», φέρεται να είπε ο κυβερνητικός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 εκτιμούμε ότι θα ανέλθει στα επίπεδα του 15,5% του ΑΕΠ μετά την αναθεώρηση της Eurostat με μια απόκλιση της τάξεως του 0,1-0,2 (ποσοστιαίων μονάδων)», προσέθεσε. Σημειώνεται ότι από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν έχει γίνει κάποια δήλωση στο Reuters.
Αναλυτές σχολίασαν ότι η επικείμενη αναθεώρηση των περσινών στοιχειών ήταν γνωστή, αλλά οι μεγαλύτερες των αναμενόμενων επιπτώσεις της στο φετινό έλλειμμα, αναμένεται να οδηγήσουν σε νέα μέτρα λιτότητας, καθιστώντας τελικά επίφοβη την εκπλήρωση των στόχων. Οι επιπτώσεις στην οικονομία αν ληφθούν και νέα μέτρα λιτότητας θα είναι καταστροφικές, εκτίμησε αναλυτής.
ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΑ ΕΣΟΔΑ
Στο μεταξύ διεύρυνση της υστέρησης των εσόδων, αλλά και επιβράδυνση του ρυθμού μείωσης του ελλείμματος δείχνουν τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για το δεκάμηνο. Το έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 17.405 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας μείωση 30%, έναντι στόχου για μείωση 32%. Αυξημένα κατά 3,7% εμφανίζονται τα έσοδα έναντι στόχου για αύξηση 8,7%.
Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομίας εκτιμά ότι τους δύο τελευταίους μήνες τους έτους θα σημειωθεί μεγαλύτερη εισροή εσόδων περιορίζοντας την σ' ένα βαθμό τη «μαύρη τρύπα».
 'Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στην αύξηση των εσόδων συντελεί κυρίως η μεγάλη ανάκαμψη των εσόδων από ΦΠΑ, ως αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών και της προσπάθειας για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ενώ αρνητική επίπτωση έχουν οι μειωμένες εισπράξεις από άλλους φόρους, που σχετίζονται με την οικονομική συγκυρία.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2010, σε δημοσιονομική βάση το έλλειμμα περιορίστηκε στα 17.405 εκατ. ευρώ, από 24.833 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009 σημειώνοντας μείωση περίπου 30% έναντι στόχου μείωσης στο δεκάμηνο με βάση το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής κατά 32% (επικαιροποιημένος στόχος Αυγούστου) και ετήσιας εκτίμησης για μείωση - όπως αποτυπώνεται στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού - κατά 36,9%.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass