ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΑ 60 – 80 ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΑΤΖΟΛΑ ΕΥΡΕΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

Σταθερές οι τιμές ψωμιού μέχρι τα τέλη του έτους

Δημοσίευση: 13 Νοε 2010 2:27 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:41
 Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι τιμές του ψωμιού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιο, παρά τις φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και τις αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα. Το εύρος των τιμών, κατά μέσο όρο, για το μισό κιλό (350 γρ.) της φρατζόλας ευρείας κατανάλωσης, δηλαδή χωριάτικο και σιμιγδάλι κυμαίνεται στα 60 με 80 λεπτά, ενώ το λευκό των 500 γρ βρίσκεται περίπου στα 70 λεπτά. Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο δεν έχει μειωθεί η κατανάλωση στο ψωμί, ωστόσο έχει μειωθεί η κατανάλωση σε πάρα πολλά από τα άλλα είδη αρτοποιίας.
 
«Τα στοιχεία της Eurostat επιβεβαιώνουν αυτό που λέγαμε εδώ και τόσο καιρό, ότι δηλαδή το ψωμί που παράγουν οι Έλληνες αρτοποιοί, στο φούρνο της γειτονιάς, είναι το φθηνότερο. Αισθανόμαστε ότι δικαιωνόμαστε», ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΑΕ, Μιχάλης Μούσιος. Να σημειωθεί ότι μετά την Ελλάδα, τις χαμηλότερες τιμές εμφανίζει η Ιταλία.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ψωμί κατατάσσεται μαζί με τα δημητριακά, τα κρέατα καθώς και τα φρούτα και λαχανικά ως από τα φθηνότερα είδη της καθημερινής μας διατροφής, και μάλιστα χαρακτηρίζονται από τα ποιοτικότερα σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Η Ομοσπονδία υπενθυμίζει ακόμη ότι κάνει τιμοληψίες για το ψωμί δύο φορές τον χρόνο σε συνεργασία με όλες τις Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες και ακολούθως, ενημερώνει τους καταναλωτές και ταυτόχρονα τα αρμόδια υπουργεία και σε όλες τις ανακοινώσεις της ομοσπονδίας του κλάδου σημειώνεται με έμφαση ότι «οι Έλληνες- βιοτέχνες αρτοποιοί παράγουν από τα καλύτερα, ποιοτικότερα και φθηνότερα είδη ανά την Ευρώπη και η επιβεβαίωση αυτού του ισχυρισμού ήρθε από την Εurostat».
 
ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Σύμφωνα με τον κ. Μούσιο, οι τιμές αλεύρων αυξήθηκαν κατά 15%-30% από τα μέσα Αυγούστου, αύξηση που ήταν αναμενόμενη από τον κλάδο, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν αυξήσεις στις τελικές τιμές προς τους καταναλωτές. «Απορροφήσαμε και τις δύο αυξήσεις ΦΠΑ, και όλες τις επιβαρύνσεις στα λειτουργικά μας έξοδα», είπε ο πρόεδρος της ΟΑΕ, εκτιμώντας ότι οι τιμές θα διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα μέχρι και το τέλος του έτους. Ο κ. Μούσιος ανέφερε ακόμη ότι από τις αρχές του 2011 αναμένεται μια υποχώρηση και στις τιμές των αλεύρων, καθώς έχει «ηρεμήσει» η διεθνής αγορά.
Να σημειωθεί ότι με βάση σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη, η μείωση της καθημερινής κατανάλωσης ψωμιού είναι ελάχιστη, σε διάστημα πενταετίας –δηλαδή από 53,3% το 2005 (καθημερινή αγορά ψωμιού) το ποσοστό έπεσε στο 48,1%. Στην ίδια έρευνα, επίσης, σχεδόν 8 στους 10 καταναλωτές δηλώνουν ότι αγοράζουν ψωμί από το φούρνο της γειτονιάς. Τέσσερις στους δέκα καταναλωτές βρίσκουν την τιμή του ψωμιού, σε σχέση με τα άλλα τρόφιμα, υψηλή και επίσης τέσσερις στους δέκα κανονική.
Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν στους αρτοποιούς, καθώς επτά στους δέκα δηλώνουν μείωση τζίρου, με τη μεγαλύτερη υποχώρηση να οφείλεται στη μείωση της κατανάλωσης στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής (τσουρέκια, κέικ, κριτσίνια, πτι-φουρ), σε ποσοστό περίπου 46%, ενώ ακολουθεί η μείωση στα λοιπά αρτοσκευάσματα (κουλούρια, σάντουιτς, σταφιδόψωμα) κατά 26% -μείωση στο τζίρο του ψωμιού είναι περίπου της τάξης του 10%. Επίσης, ένας στους δέκα αρτοποιούς σκέφτεται στους επόμενους μήνες να προχωρήσει σε απολύσεις προσωπικού, εξέλιξη που σύμφωνα με τον κ. Μούσιο είναι ιδιαίτερα αρνητική και απαιτεί μεγάλη προσοχή. Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει αντίστοιχη έρευνα στην Αθήνα, αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να καταγραφεί η κατάσταση του κλάδου σε όλη την Ελλάδα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass