ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΥΦΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. ΔΗΜ. ΚΟΥΣΕΛΑΣ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΕΛΕΓΧΩΝ

Σε φορολογικό κλοιό οι φορολογούμενοι

* Νέο αλαλούμ για την περαίωση καθώς το Υπουργείο στέλενει στις Εφορίες και όσους δεν πήραν ακόμη το εκκαθαριστικό

Δημοσίευση: 17 Νοε 2010 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 9:43
Η ανάγκη άντλησης επιπλέον εσόδων, λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος από τη Eurostat θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντηση που θα έχει σήμερα στη Λάρισα με τους επικεφαλείς των Εφοριών της Θεσσαλίας και Στ Ελλάδας ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Κουσελάς. 
Η επίσκεψη του υφυπουργού, ενταγμένη στο πλαίσιο της περαιτέρω δραστηριοποίησης του ελεγκτικού μηχανισμού έχει ως στόχο την εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων όχι μόνο για την είσπραξη μεγαλύτερων ποσών αλλά και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο κ. Κουσελάς στην απογευματινή συνάντηση με τους διευθυντές και υποδιευθυντές των οικονομικών υπηρεσιών θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, για την περαίωση, για την είσπραξη του ΦΠΑ, των ληξιπρόθεσμων οφειλών καθώς και για τον έλεγχο φορολογούμενων με μεγάλα εισοδήματα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές και σε ποιο βαθμό δικαιολογούνται από τις νόμιμες δραστηριότητές τους.
Παράλληλα ο κ. Κουσελάς αναμένεται να δώσει και το πλαίσιο της αλλαγής των δομών του φορολογικού συστήματος, το οποίο προβλέπει καταργήσεις και συγχωνεύσεις Εφοριών, διευθύνσεων και τμημάτων.
Στο πλαίσο της ριζικής αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού να σημειώσουμε πως από τις 300 Εφορίες που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα υπολογίζεται ότι θα μείνουν 220. Οι 80 εφορίες που θα καταργηθούν είναι μικρές Δ.Ο.Υ. που υπολειτουργούν και οι υπάλληλοί τους θα μετακινηθούν σε μεγαλύτερες εφορίες ή σε Δ.Ο.Υ. που θα συγχωνευθούν. Το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει να βελτιώσει την απόδοση των φορολογικών υπηρεσιών με αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας τους.
ΑΛΑΛΟΥΜ ΜΕ ΠΕΡΑΙΩΣΗ
Στο μεταξύ την ώρα που οι φωνές και τα παράπονα των επιχειρηματικών φορέων για τη διαδικασία της περαίωσης έχουν ενταθεί, ένα νέο αλαλούμ βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς θα πρέπει όσοι μέχρι στιγμής δεν έλαβαν το εκκαθαριστικό σημείωμα να σπεύσουν να το λάβουν από τις Εφορίες. Συγκεκριμένα ο υφυπ. Οικονομικών κ. Κουσελάς έστειλε χθες ενημερωτική εγκύκλιο σε όλες τις Εφορίες για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν στις περιπτώσεις όπου έως και την 10-11-2010 δεν είχε εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα περαίωσης από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο στις περιπτώσεις αυτές η έκδοση του εκκαθαριστικού σημειώματος θα πρέπει να γίνει μέχρι την 29/11, ενώ η αποδοχή των σημειωμάτων αυτών τους επιτηδευματίες και η υπαγωγή στη ρύθμιση θα πρέπει να γίνει το αργότερο εντός 15 ημερών από την ημερομηνία έκδοσης του εκκαθαριστικού από τη ΔΟΥ.
Οι Εφορίες της Λάρισας εν προκειμένω, με το ελάχιστο προσωπικό υπαλλήλων που διαθέτουν, θα πρέπει και να διορθώσουν τα λάθη των εκκαθαριστικών αλλά και να εκδίδουν τα νέα ειδοποιητήρια, τα οποία ούτως ή άλλως οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να τα κατεβάσουν από το διαδίκτυο.
Ωστόσο το Υπ. Οικονομικών έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση, καθώς αύριο λήγει η καταληκτική προθεσμία και η συμμετοχή των επιτηδευματιών είναι αναιμική.
Μεγαλύτερη κινητοποίηση επικρατεί τις Εφορίες για τη διόρθωση των λαθών παρά στις τράπεζες για την κατάθεση της προκαταβολής του φόρου. να θυμίσουμε πως σύμφωνα με τον νόμο, οι αρχικές προθεσμίες εκπνέουν αύριο 18 Νοεμβρίου για όσους φορολογούμενους έχουν λάβει εκκαθαριστικά χωρίς λάθη, ενώ στην περίπτωση που απαιτούνται διορθώσεις η προθεσμία εκπνέει στις 29 Νοεμβρίου.
ΠΡΟΣ ΠΑΡΑΤΑΣΗ
Πάντως ερωτηθείς χθες για το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στη ρύθμιση για την περαίωση ο γ.γ. Οικονομικών κ. Γεωργακόπουλος, δήλωσε πως αυτό θα συμβεί μόνον εφόσον διαπιστωθεί αυξημένη συμμετοχή και ασκηθεί πίεση προς την συγκεκριμένη κατεύθυνση. «Δεν είναι υποχρεωτικό να γίνει. Εάν υπάρξει πίεση θα το εξετάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως και μετά την παρέλευση της 18ης Νοεμβρίου οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, χάνοντας ωστόσο τα αρχικά ευεργετήματα. Στην κατεύθυνση της παράτασης των προθεσμιών ωστόσο «δείχνει» και η απόφαση του υπ. Οικονομικών για μετάδοση ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ, προκειμένου να ενημερωθούν οι φορολογούμενοι. Η απόφαση ανάθεσης των σποτ σε διαφημιστική εταιρεία ελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα και η μετάδοσή τους δεν έχει ξεκινήσει ακόμα.
Να σημειώσουμε ακόμη πως για την υπαγωγή στη ρύθμιση απαιτείται η καταβολή του 20% του φόρου περαίωσης, ενώ η εξόφληση γίνεται σε δόσεις που μπορούν να φτάσουν και τις 24. Επίσης άς επισημανθεί ότι η καταβολή της προκαταβολής γίνεται υποχρεωτικά σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη τράπεζα, με την προσκόμιση- επίδειξη του εκκαθαριστικού και οι δόσεις, σε περίπτωση μη εφάπαξ εξόφλησης, καταβάλλονται επίσης σε οποιαδήποτε συμβεβλημένη τράπεζα, με δυνατότητα όμως καταβολής και στις εφορίες.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass