ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΧΘΕΣ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 8 ΚΑΙ 9 ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΜΙΣΘΩΝ

Σε νέες κινητοποιήσεις οι Εφοριακοί

* Το σχέδιο για τον φόρο εισοδήματος - Λιγότερες θα είναι τελικά οι αποδείξεις για το αφορολόγητο

Δημοσίευση: 02 Μαρ 2010 1:42 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:27
Σε νέα 48ωρη απεργία, στις 8 και 9 Μαρτίου προχωρούν οι Eφοριακοί, όπως αποφασίστηκε κατά την χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΠΟΕ-ΔΟΥ.
Οι Eφοριακοί αντιδρούν στα σχέδια της κυβέρνησης για πρόσθετες μισθολογικές περικοπές - πέραν του 10% στα επιδόματα - και όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση «ο εφοριακός κλάδος δεν αποδέχεται και δεν αντέχει καμία παραπέρα μείωση των αποδοχών του». Οι Eφοριακοί ζητούν άμεση στελέχωση των Eφοριών που λειτουργούν από τον περασμένο Μάιο χωρίς διευθυντές, υποδιευθυντές και τμηματάρχες.
Να θυμίσουμε πως οι Εφοριακοί είχαν αναστείλει την τελευταία 24ωρη απεργία που είχαν κηρύξει για τις 17 Φεβρουαρίου, αν και είχαν προχωρήσει νωρίτερα (4,5 και 10 Φεβρουαρίου) σε κινητοποιήσεις, θεωρώντας ότι τα οικονομικά μέτρα δεν θα τους πλήξουν τόσο όσο αρχικά εκτιμούσαν...
Με τις νέες περικοπές που θα γίνουν υπολογίζουν πως το εισόδημά τους θα περικοπεί τουλάχιστον κατά 30%.
ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ
Στο μεταξύ εντός της εβδομάδας το Υπ. Οικονομικών αναμένεται να παρουσιάσει τις νέες ρυθμίσεις που επέρχονται στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων  
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση όλων των περιπτώσεων αυτοτελούς φορολόγησης πλην τόκων καταθέσεων και κρατικών ομολόγων. Επιδόματα και αμοιβές που σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς θα εντάσσονται στην ενιαία φορολογική κλίμακα.  
Επίσης:
- Καταργούνται όλες οι απαλλαγές από τη φορολογία εισοδήματος ή η φορολόγηση εισοδημάτων με ειδικούς συντελεστές. Εξαιρούνται μόνο οι περιπτώσεις που αφορούν ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (άτομα με βαριά κινητική αναπηρία, πολύτεκνες μητέρες, η αποζημίωση λόγω απόλυσης κ.α. αλλά σε συνδυασμό με εισοδηματικό κριτήριο.
- Εισάγεται ο λογιστικός προσδιορισμός βάσει βιβλίων εσόδων - εξόδων και αποδείξεων πώλησης ή παροχής υπηρεσιών για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και καταργείται κάθε ειδικός τρόπος φορολόγησης ορισμένων κατηγοριών επαγγελμάτων. Βάσει βιβλίων και στοιχείων θα φορολογούνται ταξί, φορτηγά, ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, μηχανικοί - αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές, πρακτορεία ΠΡΟ-ΠΟ, βενζινάδικα, περίπτερα, κ.λπ..
ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ
Στο μεταξύ διορθώσεις στη σύνδεση του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ με αποδείξεις, με καθιέρωση περισσότερων συντελεστών και κλιμακίων ανάλογα με το εισόδημα σχεδιάζει να ανακοινώσει το υπουργείο Οικονομικών. Το οικονομικό επιτελείο φέρεται να κατέληξε στις τελικές αποφάσεις για τη σύνδεση αποδείξεων με το αφορολόγητο, χωρίς να αποκλείονται για μία ακόμη φορά αλλαγές της τελευταίας στιγμής...  
Με τις αλλαγές στο σύστημα των αποδείξεων κερδισμένοι είναι όσοι έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα που θεωρούνταν αδύνατο να μαζέψουν τις αποδείξεις που απαιτούσε το υπουργείο Οικονομικών βάσει των αρχικών ανακοινώσεων. Τότε, ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε ανακοινώσει ότι, για να κερδίσουν οι φορολογούμενοι το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, θα πρέπει να υποβάλουν στην Εφορία αποδείξεις ύψους 10% επί του εισοδήματός τους, εφόσον αυτό φτάνει έως τα 12.000 ευρώ, ενώ για φορολογουμένους με υψηλότερα εισοδήματα ο συντελεστής ανέβαινε στο 30%.
 Έτσι, μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ τον χρόνο θα έπρεπε να συγκεντρώσει αποδείξεις ύψους 9.000 ευρώ, εξαιρουμένων των αποδείξεων για ενοίκια και δόσεις στεγαστικών δανείων, αγορά αυτοκινήτων και λοιπών παγίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, εισιτηρίων κάθε μεταφορικού μέσου και αποδείξεων για γιατρούς, δικηγόρους κ.λπ. που μετρούν για εκπτώσεις δαπανών από το εισόδημα, αλλά όχι για την εξασφάλιση του αφορολογήτου.
Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν το υπουργείο Οικονομικών φέρεται πλέον να έχει καταλήξει στις τελικές του αποφάσεις.
Η βασική πρόταση που φαίνεται να προκρίνεται αφορά την καθιέρωση κλίμακας αποδείξεων, όπου βάσει του εισοδήματος του φορολογούμενου, το ύψος των απαιτούμενων αποδείξεων χωρίζεται σε κλιμάκια τα οποία στο τέλος αθροίζονται.
Με βάση αυτό το σενάριο, για τα πρώτα 6.000 ευρώ του εισοδήματος δεν απαιτούνται καθόλου αποδείξεις (συντελεστής 0), για τα επόμενα 6.000 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 10% και για το κλιμάκιο εισοδήματος πάνω από τα 12.000 ευρώ αυξάνεται σε 30.000 ευρώ.
Το μέγιστο όριο των απαιτούμενων αποδείξεων παραμένει στα 12.000 ευρώ και για όσους προσκομίζουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από την απαιτούμενη, προβλέπεται μπόνους- έκπτωση φόρου 10% (επί της διαφοράς), με μέγιστο επιτρεπτό όριο υποβαλλόμενων αποδείξεων τα 15.000 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, μισθωτός με εισόδημα 30.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρώσει αποδείξεις 600 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από τα 6.000 έως τα 12.000 ευρώ και επιπλέον 5.400 ευρώ για το τμήμα του εισοδήματος από 12.000 έως 30.000 ευρώ ή συνολικά αποδείξεις 6.000 ευρώ. Η διαφορά σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες του υπουργείου Οικονομικών φτάνει τα 3.000 ευρώ.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass