ΑΠΑΝΤΑ Η ΕΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Παραπλάνηση καταναλωτών από το Συνήγορο του Πολίτη

* Στα 10,9 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα κέρδη της εταιρίας το 2009, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με το 2008

Δημοσίευση: 06 Μαρ 2010 2:20 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:29
 Για παραπλάνηση των καταναλωτών από το Συνήγορο του Πολίτη κάνει λόγο η ΕΠΑ Θεσσαλίας, καθώς, όπως αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωσή της η εταιρία, οι επισημάνσεις της Αρχής «συνάγουν γενικόλογα συμπεράσματα, τα οποία δεν στηρίζονται σε πραγματικά αποδεικτικά στοιχεία και επομένως είναι συκοφαντικά». Η ΕΠΑ Θεσσαλίας καλεί τον Συνήγορο του Πολίτη να παρουσιάσει έστω και μία διαφήμισή της (και της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης), «στην οποία (σ.σ. οι δύο εταιρείες) δεσμεύονται να διατηρήσουν την τιμή του φυσικού αερίου 20% χαμηλότερη έναντι αυτής του πετρελαίου. Αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ε.Π.Α. Αττικής Α.Ε., η τιμολογιακή πολιτική της οποίας, όπως είναι γνωστό, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, και διαμορφώνεται με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Επισημαίνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική των δύο Ε.Π.Α. κατά τη διάρκεια των ετών παρείχε στους καταναλωτές οικονομικό όφελος που έφτασε και ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 35%».
Αναφορικά με την πορεία των μεγεθών της ΕΠΑ Θεσσαλίας για το 2009, οι πωλήσεις του φυσικού αερίου ανήλθαν σε 111 εκατ. κυβικά μέτρα, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 7,8%, ενώ η προ φόρων κερδοφορία της εταιρίας για το ίδιο έτος ανήλθε σε 10,9 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 40%.
Στις γραπτές επισημάνσεις της ΕΠΑ Θεσσαλίας αναφέρονται χαρακτηριστικά και μεταξύ άλλων τα εξής: «Ως προς την ενημέρωση των καταναλωτών για την τιμολογιακή πολιτική, οι Εταιρείες είναι υποχρεωμένες, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, να δημοσιεύουν τα τιμολόγια πώλησης φυσικού αερίου. Αυτή τη νόμιμη υποχρέωση οι Εταιρείες την τηρούν αδιαλείπτως, όπως συνάγεται και από το γεγονός ότι οι τιμολογιακές πολιτικές των δύο Ε.Π.Α. έχουν ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2009 δημοσιοποιηθεί στους δικτυακούς τόπους των δύο Εταιριών (www.epathessaloniki.gr, www.epathessalia.gr). Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας διαβεβαιώνουν ότι ο σεβασμός στους πελάτες τους, η προστασία των καταναλωτών και η τήρηση της νομοθεσίας που διέπουν τις δύο Εταιρείες είναι βασική τους αρχή και λυπούνται για τις μεροληπτικές εναντίον τους κρίσεις, ενόψει των οποίων επιφυλάσσονται των δικαιωμάτων τους έναντι του νόμου.
Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας από την ίδρυσή τους έως σήμερα, λειτουργούν πάντοτε υπό τον έλεγχο της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, τηρώντας με σεβασμό τους όρους της Άδειας Διανομής. Όλες οι μεταβολές στα αναλογικά και πάγια τέλη που χρεώνονται στους λογαριασμούς φυσικού αερίου, κοινοποιούνται στη ΡΑΕ, το αργότερο έως 31 Οκτωβρίου κάθε έτους, όπως ορίζει η Άδεια Διανομής, ενώ κάθε έτος ελέγχεται από την Αρχή η τήρηση του Μέγιστου Επιτρεπόμενου Εσόδου.
Η ενημέρωση των καταναλωτών για τις μεταβολές τόσο των παγίων όσο και των αναλογικών τελών, πραγματοποιείται άμεσα, την ημέρα έκδοσης των μηνιαίων τιμών αερίου, μέσω των ιστοσελίδων της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, καθώς και μέσω των λογαριασμών φυσικού αερίου. Ειδικά για το θέμα της εξέλιξης του αναλογικού τέλους, η ενημέρωση προς τους καταναλωτές ήταν συνεχής με καταχωρήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, με ειδικά έντυπα ενημέρωσης μαζί με τους λογαριασμούς καθώς και μέσω των γραφείων εξυπηρέτησης πελατών της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας.
Είναι λάθος να χρεώνεται στις Εταιρίες ότι προέβησαν σε παραπλανητική διαφήμιση και προκαλούμε το Συνήγορο του Πολίτη να παρουσιάσει έστω και μία διαφήμιση της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, στην οποία δεσμεύονται να διατηρήσουν την τιμή του φυσικού αερίου 20% χαμηλότερη έναντι αυτής του πετρελαίου. Αυτό αφορά αποκλειστικά και μόνο την Ε.Π.Α. Αττικής Α.Ε., η τιμολογιακή πολιτική της οποίας, όπως είναι γνωστό, είναι εντελώς διαφορετική από αυτή της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, και διαμορφώνεται με βάση την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Επισημαίνεται ότι η τιμολογιακή πολιτική των δύο Ε.Π.Α. κατά τη διάρκεια των ετών παρείχε στους καταναλωτές οικονομικό όφελος που έφτασε και ξεπέρασε σε ορισμένες περιπτώσεις το 35%.
Αξίζει να σημειώσουμε, ότι όλα τα στοιχεία που αφορούν στην εφαρμογή της τιμολογιακής μας πολιτικής, κατατέθηκαν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για την ενημέρωσή της. Θα θέλαμε να τονίσουμε, ότι οι τοποθετήσεις μας απέναντι στους καταναλωτές φυσικού αερίου, αλλά και απέναντι στις καταναλωτικές οργανώσεις ήταν πάντοτε υπεύθυνες και έγκυρες. Σε κανένα σημείο δε χρησιμοποιήσαμε πλάγιες αναφορές ή γενικόλογες συγκρίσεις. Οι απαντήσεις μας ήταν σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένες, ουσιαστικές και περιεκτικές.
Τιμούμε και εκτιμούμε πάντα τη δράση όλων των Αρχών (Ρ.Α.Ε., Συνήγορο του Πολίτη, Συνήγορο του Καταναλωτή, Υπουργείο Ανάπτυξης, Κέντρο Προστασίας του Καταναλωτή). Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι κύριο μέλημά μας είναι η διατήρηση των τιμών αερίου σε χαμηλά επίπεδα, τόσο για την προστασία των καταναλωτών, αλλά και για τη διείσδυση του φυσικού αερίου. Άλλωστε, από την πρόσφατη εξέλιξη των τιμών αερίου κατέστη γνωστό σε όλους ότι ούτε η Ε.Π.Α Θεσσαλονίκης ούτε η Ε.Π.Α. Θεσσαλίας διαμορφώνουν την τελική τιμή του αερίου προς τον καταναλωτή, αλλά το φαινόμενο αυτό ήταν αποτέλεσμα της εξέλιξης των τιμών των ενεργειακών προϊόντων διεθνώς που κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είχε άκρως αφύσικο χαρακτήρα σε παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά τη δεκαετή δραστηριότητα της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας, μόνο για διάστημα τεσσάρων μηνών, τέλη 2008 – αρχές 2009, η τιμή του φυσικού αερίου δεν ήταν επαρκώς ανταγωνιστική έναντι του πετρελαίου για λόγους που οφείλονται στην πορεία του κόστους των πετρελαιοειδών και συνεπώς και της τιμής του φυσικού αερίου διεθνώς.
Εξάλλου το γεγονός ότι, ο Συνήγορος του Καταναλωτή, η Δ.ΕΠ.Α. η Ρ.Α.Ε., το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Κέντρο Προστασίας του Καταναλωτή δεν έδωσαν συνέχεια στα αιτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη, αποδεικνύει το αβάσιμο των αιτιάσεων και των κατηγοριών που απηύθυνε στις Εταιρίες μας και όχι, όπως κάποιοι θέλουν να δημιουργηθεί η εντύπωση, την έλλειψη βούλησης εκ μέρους των εν λόγω αρχών να ενεργήσουν.
Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Ε.Π.Α. Θεσσαλίας σε μία περίοδο σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης για τη χώρα θεωρούν επιζήμιο και ανεύθυνο να προβαίνει κανείς σε δηλώσεις που στερούνται αντικειμενικών στοιχείων, όπως αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη, καθόσον μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματικές αντιδράσεις εκ μέρους των πολιτών χωρίς πραγματικούς λόγους. Οι Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και Ε.Π.Α. Θεσσαλίας επιφυλάσσονται για όλες τις άμεσες και έμμεσες ζημίες συνεπεία των συγκεκριμένων δηλώσεων και επισημαίνουν τη ζημία που έχει ήδη προκληθεί στην ανάπτυξη του φυσικού αερίου στις περιοχές αδείας από ανεύθυνες και ανεξέλεγκτες δηλώσεις.
Προς επίρρωση της ορθής συμπεριφοράς της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης και της Ε.Π.Α. Θεσσαλίας παραθέτουμε αυτολεξεί τα συμπεράσματα του Συνηγόρου του Καταναλωτή της 16/10/2009 πάνω στο ίδιο θέμα.
« i) Οι Εταιρίες παροχής φυσικού αερίου δεν είναι υποχρεωμένες εκ του νόμου για την εφαρμογή κοινής τιμολογιακής πολιτικής, ii) η μεθοδολογία τιμολόγησης της Ε.Π.Α. Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνη με τους κανόνες της επιστήμης και της τεχνικής του οικείου κλάδου συναλλαγών, τελεί σε συνάρτηση με τα ανταγωνιστικά καύσιμα και τα στοιχεία κόστους, δεν υπερβαίνει το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο κέρδους και δεν έχει μεταβληθεί κατά το τρέχον έτος τιμολόγησης iii) η κατανάλωση φυσικού αερίου είναι συμφέρουσα για τον καταναλωτή σε σχέση με την κατανάλωση πετρελαίου εκτός βραχύχρονων και εκτάκτων συγκυριών και iv) δεν έχει υποβληθεί κανένα στοιχείο σχετικά με την εμπορική επικοινωνία της εταιρείας για σταθερή τιμολόγηση του φυσικού αερίου κατά 20% χαμηλότερα από την αντίστοιχη τιμή του πετρελαίου, σας ενημερώνουμε ότι η αναφορά σας τίθεται στο αρχείο δυνάμει των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3297/2004 (ΦΕΚ 259 Α’) “Συνήγορος του Καταναλωτή"».
ΜΕΓΕΘΗ
Με βάση τον δημοσιευμένο ισολογισμό της ΕΠΑ Θεσσαλίας, ο κύκλος εργασιών της εταιρίας για το 2009 ανήλθε σε 53,1 εκατ. ευρώ, από 53,02 εκατ. ευρώ το 2008 –σημειώνοντας οριακή άνοδο. Τα συνολικά προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν το 2009 σε περίπου 10,9 εκατ. ευρώ, από 7,78 εκατ. ευρώ το 2008, σημειώνοντας άνοδο της τάξης περίπου του 39%, ενώ τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων διαμορφώθηκαν πέρυσι στα 14,23 εκατ. ευρώ, από 10,2 εκατ. ευρώ το 2008.
Σύμφωνα με την εταιρία, οι πωλήσεις του φυσικού αερίου για το 2009 ανήλθαν σε 111 εκατ. κυβικά μέτρα, με αύξηση 7,8%, ενώ οι πελάτες (ενεργοποιημένοι και μη) της ΕΠΑ Θεσσαλίας ανήλθαν σε 40.888, με αύξηση της τάξης του 12,6% σε σχέση με το 2008. Ο βαθμός διείσδυσης του φυσικού αερίου (κάλυψη αγοράς σε διαμερίσματα) έχει ξεπεράσει το 30,39%. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λάρισα, ο αριθμός των συμβολαίων φυσικού αερίου που είχαν συναφθεί ως το τέλος του περασμένου Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 21.868.
Τέλος, το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει συνέχεια στην ανάπτυξη του δικτύου και την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αναπτύσσοντας το δίκτυο σε νέους δήμους αλλά και καλύπτοντας, σύμφωνα με τη ζήτηση, μεγαλύτερο μήκος οδών σε ήδη τροφοδοτημένους δήμους. Ειδικότερα στην επόμενη πενταετία στη Θεσσαλία έχουν σχεδιασθεί επεκτάσεις του δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης (4 bar) μήκους 160 χλμ, επικεντρώνοντας και δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αύξηση της κάλυψης, στους Δήμους της Δυτικής Θεσσαλίας (Καρδίτσα και Τρίκαλα – περίπου 90 χλμ). Εντός του 2010 στη Λάρισα πρόκειται να κατασκευαστεί νέο δίκτυο φυσικού αερίου μήκους 13 χλμ. Η ΕΠΑ Θεσσαλίας προσφέρει ειδική προσφορά στα τέλη σύνδεσης με επιπλέον έκπτωση 50% στα ήδη μειωμένα τέλη σύνδεσης για τους Δήμους Καρδίτσας και Τρικκαίων, καθώς και στο Δημοτικό Διαμέρισμα της Τερψιθέας, που θεωρούνται περιοχές επέκτασης του δικτύου φυσικού αερίου.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass