ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΩΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΒΕΝΖΙΝΟΠΩΛΩΝ

Απειλούν με κινητοποιήσεις και μέσα στο Πάσχα

* Κλειστά αύριο τα πρατήρια καυσίμων - Νέα αύξηση 2,5 λεπτών ανά λίτρο σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης

Δημοσίευση: 17 Μαρ 2010 2:06 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:32
Εισήγηση για συνέχιση των κινητοποιήσεων θα υποβάλει στη γενική συνέλευση των βενζινοπωλών, που θα συνεδριάσει την Κυριακή, η διοίκηση της Ομοσπονδίας τους, ανέφερε χθες ο πρόεδρος της ΟΒΕ κ. Μιχάλης Κιούσης. Απαντώντας σε ερωτήσεις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν νέες απεργίες, ακόμη και μέσα στο Πάσχα, ενώ η αρχή θα γίνει αύριο Πέμπτη 18 Μαρτίου με 24ωρο κλείσιμο των πρατηρίων.
Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην έκδοση αποδείξεων για τις πωλήσεις καυσίμων χωρίς να έχουν εγκατασταθεί προηγουμένως ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων από τα οποία θα εκδίδονται αυτόματα αποδείξεις. Χθεσινή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι τα πρατήρια θα εκδίδουν αποδείξεις από την 1η Απριλίου από τις υπάρχουσες ταμειακές μηχανές γεγονός που σύμφωνα με την Ομοσπονδία θα οδηγήσει σε λουκέτα καθώς οι πρατηριούχοι θα ελέγχονται για διαφορές μεταξύ εισροών και εκροών όγκου καυσίμων που δεν οφείλονται σε αυτούς, αλλά δεν μπορούν να τις ελέγξουν (π.χ. διαφορά θερμοκρασίας που μεταβάλλει τον όγκο των καυσίμων, ελλειμματικές παραδόσεις, κλπ.)
Ο κ. Κιούσης τάχθηκε υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές των καυσίμων, εφόσον επιβληθεί σε όλα τα στάδια διακίνησης (διυλιστήρια, εταιρίες και πρατήρια). Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του κλάδου για τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων οι οποίες όπως είπε έχουν προκαλέσει μείωση της ζήτησης βενζίνης κατά 15 % με αποτέλεσμα να μην επιτευχθούν και οι στόχοι για τα έσοδα που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών. Όπως ανέφερε, ο φόρος στη βενζίνη είναι ο 5ος υψηλότερος στην ΕΕ και η τιμή η 3η υψηλότερη ενώ από το 2005 ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης αυξήθηκε κατά 106 % και ο ΦΠΑ κατά 16,6 %. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας, από την τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για κάθε λίτρο καυσίμων το 61,36 % είναι φόροι, το 31,77 % η τιμή διυλιστηρίου, το 3,51 % το κέρδος των εταιριών και το 3,36 % το κέρδος των πρατηριούχων.
Αναφορικά τέλος με την παραπομπή στον εισαγγελέα πρατηριούχων που δεν δήλωσαν τις τιμές πώλησης στο παρατηρητήριο καυσίμων (η δήλωση είναι υποχρεωτική με Αγορανομική Διάταξη) ο πρόεδρος της ΟΒΕ είπε ότι η πλειοψηφία των πρατηριούχων δεν δηλώνουν τις τιμές για τεχνικούς λόγους, και ζήτησε λίγες ημέρες παράταση προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση.
ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ
Στο μεταξύ νέα αύξηση 2,5 λεπτών ανά λίτρο σημείωσε η μέση τιμή της αμόλυβδης την προηγούμενη εβδομάδα, πριν τεθεί σε ισχύει ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ στα καύσιμα. Σύμφωνα με τις εβδομαδιαίες τιμοληψίες του υπουργείου Ενέργειας η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε την Παρασκευή στο 1,394 ευρώ, από 1,369 την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο διάστημα η τιμή χονδρικής ακρίβυνε κατά 0,8 λεπτά (από 1,314 σε 1,322 ευρώ) και η τιμή διυλιστηρίου κατά 1,5 λεπτά (από 1,257 σε 1,272 ευρώ).
Με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η τιμή της αμόλυβδης στη χώρα μας είναι η τρίτη ακριβότερη στην ΕΕ. Ακριβότερες από την Ελλάδα είναι μόνο η Ολλανδία και η Δανία ενώ αμέσως φθηνότερη είναι η Γερμανία.
Οι τιμές σήμερα, σύμφωνα με το παρατηρητήριο του υπουργείου, κυμαίνονται για την αμόλυβδη από 1,146 η φθηνότερη (στα Γρεβενά), μέχρι 1,65 ευρώ στη νομαρχία Πειραιά.
Η υπουργός Οικονομίας κα Λούκα Κατσέλη δήλωσε χθες ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Ενέργειας Οικονομικών έχει ζητηθεί εισήγηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας "προκειμένου να ληφθούν όλα τα μέτρα για την πάταξη των αδικαιολόγητων αυξήσεων, όπου αυτές παρατηρούνται".
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass