ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΙΔΕΑΖΟΥΝ ΔΙΟΡΘΩΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΤΑΤΕΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μεγαλύτερες οι φορολογικές επιβαρύνσεις

* Αυστηρότερα τα τεκμήρια ακινήτων, ψαλιδίζεται η έκπτωση τόκων στα στεγαστικά, καθιερώνεται ΦΠΑ δύο ταχυτήτων

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2010 22:19 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:36
Με νέες αλλαγές της τελευταίας στιγμής, που προϊδεάζουν διορθωτικές κινήσεις κατά τη συζήτησή του,
κατατέθηκε χθες στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο. Οι αλλαγές εντοπίζονται στα τεκμήρια ακινήτων
όπου επιβάλλεται προσαύξηση κατά 70% για όσα βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης άνω των 5.000 ευρω/τ.μ, στη φορολογία αποζημιώσεων απόλυσης που γίνεται ευνοϊκότερη, στην έκπτωση τόκων στεγαστικών δανείων, όπου επιβαρύνεται ακόμη και η κύρια κατοικία ενώ καθιερώνεται ΦΠΑ δύο ταχυτήτων και ως προς το ποσοστό του και ως ως προς το χρόνο εφαρμογής του.
Σε ότι αφορά στους τόκους των στεγαστικών δανείων προβλέπεται ότι θα ισχύει τελικά από 1/1/2010 έκπτωση 20% από το φόρο μόνο για πρώτη κατοικία έως 120 τ.μ. Αυτό σημαίνει ότι η έκπτωση τόκων στεγαστικών κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας έως 200 τ.μ. και για ποσό δανείου έως 350.000 ευρώ που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση για όσους ελάμβαναν δάνειο εντός της διετίας 2009-2010 αποτελεί παρελθόν. Οι παλαιοί δανειολήπτες θα εξακολουθούν να γλιτώνουν φόρο που να αντιστοιχεί στο 40% των τόκων αλλά το νομοσχέδιο πλήττει και την κύρια κατοικία αφού οι επιβαρύνσεις θα ισχύουν για όσους προβούν σε αγορά μεγαλύτερης από 120 τ.μ. επιφάνειας κατοικίας.  
 Με το νομοσχέδιο καθιερώνεται φόρος υπεραξίας στις πωλήσεις μετοχών από την 1-1-2011 εφόσον η πώληση γίνεται σε διάστημα τριών μηνών από την αγορά, έρχεται φόρος 90% στα μπόνους των τραπεζικών στελεχών αλλά και αυστηρές ποινές για όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις και λοιπά φορολογικά στοιχεία. Για τις αποζημιώσεις σε περίπτωση απόλυσης, το νέο καθεστώς γίνεται ευνοϊκότερο καθώς το αφορολόγητο αυξάνεται στις 60.000 ευρώ ενώ ο ανώτατος συντελεστής μειώνεται από το 40% που σχεδιαζόταν αρχικά στο 30%.
Εν προκειμένω το Υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει κλίμακα φορολόγησης αποζημιώσεων απόλυσης με αφορολόγητο όριο 60.000 ευρώ αλλά και φορολόγηση με την ίδια κλίμακα και όλων των αποζημιώσεων λόγω ηθικής βλάβης που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητες. Παίρνοντας πίσω το συντελεστή 40% που αρχικά σχεδίαζε να επιβάλλει σε ποσά άνω των 150.000 ευρώ, ποσό που αυξήθησε 200.000 στη συνέχεια για να… εγκαταλειφθεί εντελώς τελικά ο συντελεστής 40%. Έτσι, με τη νέα μορφή της κλίμακας ο συντελεστής 10% επιβάλλεται για αποζημιώσεις από 60.001 έως 100.000 ευρώ . Ο επόμενος συντελεστής 20% καθιερώνεται για το τμήμα 100.001 έως 150.000 ευρώ και για το κλιμάκιο άνω των 150.000 ευρώ ο συντελεστής αυξάνεται σε 30%.
Ακόμα και μετά την κατάθεση, οι διορθώσεις ως φαίνεται δεν θα λείψουν αφού χαρακτηριστικά στο μέτωπο των τεκμηρίων, ενώ στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου τα τεκμήρια είναι αμετάβλητα σε σχέση με τις ανακοινώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, στο σχέδιο νόμου, τα τεκμήρια ακινήτων είναι διαφορετικά και συγκεκριμένα αυστηρότερα για τα μεγάλα ακίνητα.
Παράλληλα το φορολογικό νομοσχέδιο εκτός των άλλων προβλέπει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το ΦΜΑΠ, ενώ προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής. Ενδεικτικά για υποθέσεις φοροδιαφυγής που σχετίζονται και με τη μη έκδοση αποδείξεων προβλέπονται λουκέτα στα καταστήματα έως έξι μήνες αλλά και ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες.
ΠΟΙΟΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΦΠΑ
Σχετικά με το ΦΠΑ το σημαντικότερο είναι πως το Υπουργείο Οικονομικών καθιερώνει ΦΠΑ δύο ταχυτήτων για τα επαγγέλματα που εντάσσονται στο καθεστώς του συγκεκριμένου φόρου καταργώντας παράλληλα από την 1 Ιουλίου 2010 τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής ΦΠΑ. Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια που εντάσσονται πλέον σε ΦΠΑ θα έχουν συντελεστή 10% όπως και οι παρεχόμενες υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης προς άλλους υποκείμενους στο φόρο.
Στον υψηλό συντελεστή 21% εντάσσονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών.
Παράλληλα αυξάνεται ο συντελεστής επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος από 7% και 4% σε 11%. Ο νέος αυξημένος συντελεστής ισχύει για τις πωλήσεις αγροτικών προϊόντων και παροχή αγροτικών υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκαν από 1.1.2009, δηλαδή θα εφαρμοστεί και για τις αιτήσεις επιστροφής που θα υποβληθούν κατά το τρέχον έτος. Όσον αφορά στην επιβολή ΦΠΑ στα προϊόντα των πωλητών λαϊκών αγορών ορίζεται ότι οι αγρότες που πωλούν τα προϊόντα τους από λαϊκές αγορές ή πλανοδίως υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από την ημερομηνία που θα υπάρχει υποχρέωση για την τήρηση βιβλίου εσόδων εξόδων και έκδοση αποδείξεων από τους εμπόρους που πωλούν αγροτικά προϊόντα σε λαϊκές αγορές ή πλανοδίως.
ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ
Σε ότι αφορά στα νέα τεκμήρια των ακινήτων προβλέπονται τα ακόλουθα:
Για ιδιωτικοκατοικούμενη ή μισθωμένη κύρια κατοικία το τεκμήριο ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:
 -Για τα 80 πρώτα τ.μ. κύριων χώρων της κατοικίας το τεκμήριο είναι 60 ευρώ το τ.μ. Για τα επόμενα από 81 μέχρι 200 τ.μ. το τεκμήριο είναι 80 ευρώ το τ.μ.
- Για τα επόμενα από 201 μέχρι 300 τ.μ. το τεκμήριο είναι 150 ευρώ το τ.μ. ενώ στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου το τεκμήριο αυτό είναι 120 ευρώ το τ.μ.
- Για τα επιπλέον των 300 τ.μ. το τεκμήριο είναι 200 το τ.μ. έναντι 150 ευρώ το τ.μ. που προβλέπονταν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου.
Σε ό,τι αφορά τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας προβλέπεται τεκμήριο 30 ευρώ ανά τ.μ. Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 40% όταν πρόκειται για κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τ.μ. και κατά 70% όταν πρόκειται για κατοικίες σε περιοχές με τιμή ζώνης πάνω από 5.000 ευρώ το τ.μ.
Τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά 20% όταν πρόκειται για μονοκατοικίες ενώ για δευτερεύουσες κατοικίες το τεκμήριο μειώνεται στο μισό.
Σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα το τεκμήριο έχει ως εξής:
-Για αυτοκίνητα έως 1200 κ. ορίζεται σε 3.000 ευρώ.
-Για αυτοκίνητα μεγαλύτερων των 1200 κ. προστίθενται 300 ευρώ ανά 100 κ.ε. μέχρι τα 2000 κυβικά και 400 ευρώ ανά 100 κυβικά για πάνω από 2000 κ.ε.
Τα τεκμήρια αυτά μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητα του αυτοκινήτου κατά 20% για χρονικό διάστημα κυκλοφορίας του αυτοκινήτου από 5 μέχρι και 10 χρόνια και κατά 40% για πάνω από 10 χρόνια.
Σε ό,τι αφορά τα τεκμήρια των διδάκτρων που καταβάλλονται στα ιδιωτικά σχολεία εξαιρούνται τα νυχτερινά γυμνάσια και λύκεια και προβλέπεται ποσό 2000 ευρώ ανά μαθητή για το νηπιαγωγείο, 4000 ευρώ για το δημοτικό και 6.000 ευρώ για το γυμνάσιο και λύκειο.
Για το βοηθητικό προσωπικό προβλέπεται τεκμήριο 8000 ευρώ ανά απασχολούμενο (οικιακοί βοηθοί, οδηγοί αυτοκινήτων, δάσκαλοι, και λοιπό προσωπικό).
Για τα σκάφη αναψυχής όταν πρόκειται για μηχανοκίνητα ανοιχτού τύπου ταχύπλοα και μη ολικού μήκους μέχρι 5 μέτρα προβλέπεται τεκμήριο 3000 ευρώ. Και για πάνω από 5 μέτρα, 4.000 ευρώ.
Για ιστιοφόρα ή μηχανοκίνητα ή μεικτά σκάφη με χώρο ενδιαίτησης μήκους μέχρι 7 μέτρα το τεκμήριο είναι 7.500 ευρώ και για 7 μέτρα μήκος και άνω προστίθενται 1500 ευρώ για κάθε επιπλέον μέτρο μήκους.
Για εξωτερικές πισίνες έως 60 τ.μ. το τεκμήριο είναι 100 ευρώ το τ.μ. και για πάνω από 60 τ.μ. το τεκμήριο είναι 150 ευρώ το τ.μ.
Στις εσωτερικές πισίνες τα ποσά αυτά διπλασιάζονται.
ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
Με ποινή φυλάκισης έως και 3 μήνες και με λουκέτα έως και για έξι μήνες απειλούνται όσοι εντοπίζονται με πλαστά –εικονικά στοιχεία ή να μην εκδίδουν αποδείξεις και λοιπά φορολογικά στοιχεία.
Στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλών κατά των ελεγκτικών οργάνων, καθώς και κάθε φορά που διαπιστώνεται από διαφορετικούς φορολογικούς έλεγχους η επανάληψη, μέσα στην ίδια ή την επόμενη χρήση, της μη έκδοσης ή της ανακριβούς έκδοσης αποδείξεων και λοιπών παραστατικών για τρεις συναλλαγές, αναστέλλεται μέχρι ένα μήνα η λειτουργία του καταστήματος, γραφείου, εργοστασίου, εργαστηρίου, αποθήκης και γενικά κάθε επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου επιτηδευματία.
Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε διάστημα 3 ετών το λουκέτο θα μπαίνει για έξι μήνες.
Για πλαστά εικονικά ή νοθευμένα φορολογικά στοιχεία κατά την πώληση ή διακίνηση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών ή δεν καταχωρεί στα πρόσθετα βιβλία τις συναλλαγές για τις οποίες δεν έχουν εκδοθεί τα οικεία στοιχεία εσόδων, η ποινή είναι φυλάκιση έως 2 μήνες, που μπορεί υπό προϋποθέσεις να φτάσουν ακόμα και τους τρεις μήνες. Οι διατάξεις αυτές τίθενται σε ισχύ από τη 1-6-2010 και μετά.
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ
Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας 15% στα κέρδη που αποκτούν φυσικά και νομικά πρόσωπα από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εντός τριών μηνών από την απόκτηση τους (βραχυπρόθεσμη επένδυση), ενώ εξακολουθούν να απαλλάσσονται από το φόρο τα κέρδη που προκύπτουν από μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Τα κέρδη που αποκτούν φυσικά πρόσωπα από την πώληση μετοχών εισηγμένων στο Χ.Α. εντός τριμήνου από την ημέρα απόκτησής τους φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις. Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται για μετοχές που αποκτώνται από 1.1.2011 και μετά.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass