ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ Η ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ, ΕΚΤΙΜΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΩΝ ΟΕΣΘ-ΕΣΛ, ΝΙΚΟΣ ΤΖΙΚΑΣ

«Φιλί ζωής» για τις εμπορικές επιχειρήσεις μέσω ΤΕΜΠΜΕ

* Ετοιμάζεται και τρίτο πρόγραμμα, για κεφάλαια κίνησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας * Εκδήλωση για το ασφαλιστικό ετοιμάζει ο ΕΣΛ, με προσκεκλημένο τον υφυπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2010 2:48 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:36
Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
«Φιλί ζωής» στις εμπορικές επιχειρήσεις της Λάρισας, αλλά και όλης της χώρας, αναμένεται να είναι τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ παροχής δανείων με εγγύηση του Ταμείου για την πληρωμή ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων. Τα πολυαναμενόμενα προγράμματα ενδέχεται να ενεργοποιηθούν εντός της ερχόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο των ΟΕΣΘ-ΕΣΛ, Νίκο Τζίκα, ενώ ετοιμάζεται η συνέχεια των εγγυοδοτήσεων –πάλι μέσω ΤΕΜΠΜΕ- για την παροχή δανείων-κεφαλαίων κίνησης. Στο μεταξύ, εκδήλωση για το ασφαλιστικό, μετά τις γιορτές του Πάσχα, ετοιμάζει ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας, με προσκεκλημένο τον υφυπουργό εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη.
Σύμφωνα με τον κ.Τζίκα, τα δύο προγράμματα αναμένεται να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στην Μ.Εβδομάδα, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά τους εμπόρους, σε πανελλαδικό επίπεδο. Το πρώτο πρόγραμμα αφορά στην κάλυψη ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, ενώ το δεύτερο αφορά στην κάλυψη δαπανών αγορών και χρεών προς τους προμηθευτές. Το βασικότερο χαρακτηριστικό και των δύο προγραμμάτων είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν θα καταλήξει ρευστό στην τσέπη των εμπόρων –για τις μεν οφειλές προς ταμεία το ποσό θα μεταφέρεται απευθείας από την τράπεζα στον φορέα που υπάρχει η οφειλή, ενώ αντιστοίχως για τις δαπάνες-οφειλές αγορών το ποσό θα μεταφέρεται αυτομάτως στους προμηθευτές.
Παράλληλα, να σημειωθεί ότι ετοιμάζεται και τρίτο πρόγραμμα, πάλι μέσω ΤΕΜΠΜΕ, αναφορικά με την παροχή εγγυήσεων για κεφάλαια κίνησης, ανάλογο με τα δύο προηγούμενα που είχαν λειτουργήσει μέσω του εν λόγω Ταμείου.
ΚΡΙΣΙΜΑ
Κρίσιμο στοιχείο είναι ότι και για τα δύο νέα προγράμματα δεν υπάρχει όρος για υποχρεωτικό μέσο όρο κερδοφορίας στην τριετία. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το πρόγραμμα για τις ασφαλιστικές-φορολογικές εισφορές λειτουργεί ακόμη και στην περίπτωση που έχει γίνει ρύθμιση αυτών των οφειλών. Ωστόσο, επειδή έχουν ανακοινωθεί ρυθμίσεις με ευνοϊκούς όρους (όπου γίνεται έκπτωση σημαντική στις προσαυξήσεις), το ποσό που θα μεταφερθεί από την τράπεζα προς τον φορέα, στην περίπτωση που έχει γίνει ρύθμιση, θα αφορά τον τελικό «λογαριασμό» -δηλαδή, η αιτούσα εμπορική επιχείρηση θα λάβει δάνειο ίσο με το ποσό που έχει οριστεί συν την όποια ρύθμιση (ή έκπτωση).
Επίσης, το πρόγραμμα για τις ασφαλιστικές-φορολογικές εισφορές δίνει την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να είναι πλέον επιλέξιμες στον Ν. 3816/2010, για την ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών προς τις τράπεζες –υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ από τις 26 Ιανουαρίου λήγει, επισήμως, στις 15 Απριλίου. Ωστόσο, ήδη έχει υπάρξει αίτημα, από την πλευρά του εμπορικού κόσμου, για παράταση, προκειμένου σε συνδυασμό και με τα νέα προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ να παρασχεθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη «ρευστότητα» στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1
Για την κάλυψη με εγγυημένα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων:
-Τα ποσό δεν εκταμιεύεται στον δανειζόμενο, αλλά μεταφέρεται απευθείας από την Τράπεζα στον φορέα του Δημοσίου, όπου υφίσταται η οφειλή.
-Ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δις ευρώ και αφορά οφειλές επιχειρήσεων προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, που δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι τις 28/02/2010. Το πρόγραμμα λήγει στις 31/12/2010.
-Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (νέες ή υφιστάμενες) και όλων των εταιρικών μορφών, που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.
-Δικαιούχοι, επίσης, είναι και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από την β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους.
-Τα ανώτατο ύψος του δανείου ανέρχεται σε 100.000 ευρώ και το κατώτατο σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των απασχολουμένων.
-Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια με 2 χρόνια περίοδο χάριτος κατά τα οποία οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τόκους.
-Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για τα δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα, θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2
Για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών με εγγυημένα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ:
-Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές, βάσει τιμολογίων και άλλων νόμιμων παραστατικών.
-Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δις ευρώ και η λήξη του είναι στις 21/12/2011.
-Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων (νέες και υφιστάμενες) και όλων των εταιρικών μορφών. που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.
-Δικαιούχοι, επίσης, είναι και οι επιχειρήσεις που είχαν λάβει κεφάλαια κίνησης από τα προγράμματα της α’ φάσης του ΤΕΜΠΜΕ και επιχειρήσεις που έχουν ή θα λάβουν κεφάλαια κίνησης από την β’ φάση του ΤΕΜΠΜΕ και απασχολούν μέχρι 9 εργαζόμενους.
-Το ύψος του δανείου ξεκινάει από τις 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για την διάρκεια του προγράμματος τις 300.000 ευρώ.
-Η διάρκεια του δανείου είναι 6 χρόνια με 2 χρόνια περίοδο χάριτος κατά τα οποία οι επιχειρήσεις θα καταβάλουν μόνο τόκους.
-Το ποσοστό κάλυψης του ΤΕΜΠΜΕ ανέρχεται σε 80%, ενώ για τα δάνεια άνω των 40.000 ευρώ υ επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την Τράπεζα θα παρέχει εξασφαλίσεις έως 10% του δανείου.
Οι τελικές προδιαγραφές, οι όροι και οι διαδικασίες θα προσδιοριστούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν από το Δ.Σ. του ΤΕΜΠΜΕ.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Στο μεταξύ, εξαιρετικά θορυβημένοι εμφανίζονται οι έμποροι και της Λάρισας εξαιτίας των αλλαγών που δρομολογούνται στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, καθώς οι αλλαγές αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά ένα πολύ μεγάλο φάσμα των επαγγελματιών του κλάδου. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ.Τζίκα, ο ΕΣΛ θα διοργανώσει ειδική εκδήλωση για το ασφαλιστικό, με κεντρικό ομιλητή τον υφυπουργό Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη. Ο χρόνος της εκδήλωσης τοποθετείται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου, ενώ περισσότερα θα ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass