ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ - ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ 10% ΩΣ ΚΑΙ 50% ΣΕ ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ-ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Μαχαίρι» στα έξοδα για το πασχαλινό τραπέζι

* Σταθερή «αξία» τα τσουρέκια – Στα ίδια επίπεδα τα αρτοποιεία, λέει ο πρόεδρος της ΟΑΕ, Μ.Μούσιος

Δημοσίευση: 02 Απρ 2010 3:07 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:38
Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
Σημαντικές απώλειες τζίρων καταγράφουν οι έμποροι και οι παραγωγοί κρεάτων-αμνοεριφίων, καθώς και οι παραγωγοί και έμποροι οπωροκηπευτικών στις λαϊκές αγορές του νομού Λάρισας. Οι καταναλωτές, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οδηγούνται στο να περιορίσουν σημαντικά τα φετινά έξοδα για το πασχαλινό τραπέζι, κάνοντας περικοπές ακόμη και στις ποσότητες των βασικών εδεσμάτων που παραδοσιακά καταναλώνονται αυτή την περίοδο. Τουλάχιστον 10% είναι οι απώλειες τζίρων από τα αμνοερίφια –μείον 20% - 25% στη φετινή διακίνηση διαπιστώνει η ΝΑΛ, ενώ πολύ μεγαλύτερες είναι οι απώλειες, της τάξης του 30% - 50%, στις λαϊκές αγορές, σε σχέση με την περσινή Μ.Εβδομάδα. Στα ίδια επίπεδα παρέμειναν οι πωλήσεις τσουρεκιών στα αρτοποιεία.
Αναμενόμενα χαρακτήρισε αυτά τα επίπεδα κίνησης –και απωλειών σε τζίρους- ο πρόεδρος της Συντεχνίας Κρεοπωλών Ν.Λάρισας, Χρήστος Πάσχος, υπογραμμίζοντας ότι για τα υπόλοιπα κρέατα (πχ χοιρινά) οι πωλήσεις είναι στο ναδίρ. Ο ίδιος ανέφερε στην «Ε» ότι οι απώλειες σε τζίρους είναι περίπου της τάξης του 10%, ωστόσο γενικότερα στο νομό η μείωση είναι ακόμη μεγαλύτερη.
Όπως σημείωσε ο κ.Πάσχος, η φετινή χρονιά σηματοδοτεί μια νέα φάση εμπορίας κρεάτων (και δη αμνοεριφίων), καθώς πλέον υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση στην παραγωγή (κτηνοτροφία) –δεν υπάρχουν πια τόσες πολλές μικρές ανεξάρτητες μονάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργείται πρόβλημα στους εμπόρους-κρεοπώλες. Οι όποιες καλύτερες τιμές προέκυψαν από συμφωνίες παραγωγών με χονδρεμπόρους δεν έφτασαν στον επόμενο κρίκο της αλυσίδας, τους λιανοπωλητές, με αποτέλεσμα οι τελικές τιμές προς τους καταναλωτές να διαμορφωθούν σε αυτά τα επίπεδα. Οι κρεοπώλες περιμένουν σήμερα και αύριο τους αγοραστές της τελευταίας στιγμής, καθώς εκτιμάται ότι είναι αρκετοί οι καταναλωτές που δεν ολοκλήρωσαν τις αγορές τους.
ΛΑΪΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ
Σημαντικότατες απώλειες, της τάξης του 30% - 50% καταγράφουν οι τζίροι παραγωγών και εμπόρων στις λαϊκές αγορές, αναφορικά με την προμήθεια οπωροκηπευτικών σε σχέση με πέρυσι. Όπως ανέφερε στην «Ε» ο πρόεδρος του Σωματείου Παραγωγών – Πωλητών Λαϊκών Αγορών του νομού Λάρισας, Λάζαρος Αποστόλου, η κίνηση στους πάγκους είναι υποτονική. «Τις προηγούμενες ημέρες, η κίνηση ήταν λίγο καλύτερη από τη συνηθισμένη κίνηση στις λαϊκές αγορές σε περίοδο μη εορταστική», είπε. Επίσης, αρχίζει να καταγράφεται και στη Λάρισα μια τάση των καταναλωτών να στρέφονται προς τα σούπερ-μάρκετ για τα οπωροκηπευτικά –το φαινόμενο αφορά την λαϊκή αγορά του Σαββάτου, οπότε και οι καταναλωτές που πραγματοποιούν τις εβδομαδιαίες προμήθειές τους εκείνη την ημέρα, αντί να πάνε μέχρι τη λαϊκή αγορά, προμηθεύονται φρούτα και λαχανικά μαζί με τα υπόλοιπα προϊόντα από τα μεγάλα σημεία πώλησης. Οι επαγγελματίες του κλάδου εκτιμούν ότι το φαινόμενο οφείλεται και στην υποχρέωση συγκέντρωσης αποδείξεων.
ΤΣΟΥΡΕΚΙΑ
Στα ίδια επίπεδα με τα περσινά είναι η κίνηση για την προμήθεια τσουρεκιών στα αρτοποιεία της πόλης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, Μιχάλη Μούσιο, καθώς πρόκειται για ένα παραδοσιακό έδεσμα που δεν έχει «απώλειες». Όσο για το θέμα που προέκυψε –σε αθηναϊκά κανάλια- με την αναγραφή της τιμής, ο κ.Μούσιος διευκρινίζει ότι για τα τσουρέκια δεν υπάρχει υποχρέωση αναγραφής της τιμής ανά κιλό –αναγράφεται η τιμή ανά τεμάχιο, απλώς η τιμή ανά κιλό χρησιμοποιείται ως μέτρο υπολογισμού. Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Συντεχνίας Αρτοποιών του νομού Λάρισας συνιστά στους αρτοποιούς να αναγράφουν ευδιάκριτα σε πινακίδες τις τιμές των προϊόντων κάθε είδους. Στο μεταξύ, ψωμί για τρεις μέρες θα διαθέσουν τα αρτοποιεία του νομού Λάρισας αύριο, Μ.Σάββατο. Τα αρτοποιεία θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή και τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ θα λειτουργήσουν κανονικά από την Τρίτη, 6 Απριλίου.
 
 
ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μείον 25% στην κίνηση των αμνοεριφίων
 
Σημαντικά μειωμένη, με απώλειες της τάξης του 25% σε σχέση με πέρυσι, είναι φέτος η διακίνηση των αμνοεριφίων στο νομό Λάρισας, σύμφωνα με στοιχεία της Νομαρχίας Λάρισας. Να σημειωθεί ότι ο νομός Λάρισας είναι από τους κατεξοχήν νομούς-παραγωγούς κρέατος στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα αυτά τα επίπεδα μείωσης να δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στους κτηνοτρόφους του νομού.
Οι κτηνίατροι της Νομαρχίας Λάρισας συνεχίζουν τους ελέγχους σε σφαγεία και αγορά για τη διασφάλιση της ομαλής κίνησης και την προστασία των καταναλωτών. Ειδικότερα, σύμφωνα με δελτίο της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής η κατάσταση στην αγορά εμφανίζεται ως ακολούθως:
Μειωμένη σε σχέση με πέρυσι είναι η διακίνηση των αμνοεριφίων στο νομό Λάρισας σύμφωνα με τα στοιχεία της διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Λάρισας μετά και τις ελέγχους που διενήργησε σε σφαγεία του νομού. Από τις 26 Μαρτίου μέχρι και το Μ.Σάββατο που αναμένεται να έχει κορυφωθεί και η αγορά των αμνοεριφίων θα έχουν σφαγεί στο νομό Λάρισας 58.000 – 60.000 αμνοερίφια.
Ήδη μέχρι και τη Μ.Τρίτη είχαν σφαγεί 39.500 αμνοερίφια από αυτά τα 20.900 ήταν αρνιά ντόπια, τα 4.600 αρνιά εισαγωγής (Ρουμανίας) και τα 14.000 κατσίκια. Η διακίνηση των αμνοεριφίων για το φετινό Πάσχα είχε μία πτώση που φθάνει το 20-25%. Οι τιμές των αμνοεριφίων αναμένεται να κυμανθούν φέτος για τα αρνιά από 9,5 έως 10 ευρώ το κιλό και για τα κατσίκια από 10,7 έως 11 ευρώ το κιλό.
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass