ΛΗΓΕΙ ΑΥΡΙΟ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πώς ρυθμίζονται τα χρέη προς τράπεζες

* Ποια δάνεια εντάσσονται στη ρύθμιση και με ποια διαδικασία θα διαγραφείτε από τον Τειρεσία...

Δημοσίευση: 14 Απρ 2010 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:42
   Αν και δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση, εκπνέει αύριο Πέμπτη 15 Απριλίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από επιχειρηματίες, επαγγελματίες και αγρότες της Λάρισας προκειμένου να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες (και ενήμερες) οφειλές που δημιουργήθηκαν από δάνεια και άλλες πιστώσεις, προς τις τράπεζες.
 O νόμος 3816/2010 (ΦΕΚ. 6/Α/26.1.2010) δίνει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις κυρίως μικρές και μεσαίες, επαγγελματίες και αγρότες που έχουν περιέλθει σε δυσχερή οικονομική θέση μέσα από τη ρύθμιση των χρεών τους προς τα πιστωτικά ιδρύματα και, σε ορισμένες περιπτώσεις, με την αναστολή ή μετάθεση της εκπλήρωσης δανειακών τους υποχρεώσεων να «ανασάνουν», να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους, να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Προ ημερών να θυμίσουμε πως το Υπ. Οικονομικών προχώρησε σε βελτίωση των ρυθμίσεων του νόμου, καθώς παρέτεινε μέχρι τέλος Μαΐου την προθεσμία για την προσκόμιση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, οπότε τα δικαιολογητικά αυτά μπορούν να προσκομιστούν και μετά την υποβολή της αίτησης. Η παράταση ισχύει μόνο αν οι δανειολήπτες έχουν υποβάλει τη σχετική αίτηση οπωσδήποτε μέχρι την 15η Απριλίου, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να προσκομίσουν μέχρι την 31.5.2010 τη φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Με τον τρόπο αυτό οι δανειολήπτες θα έχουν μεγαλύτερη χρονική ευχέρεια για να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους προς τις Εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, αξιοποιώντας και το σχετικά πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ για την παροχή δανείων για την αποπληρωμή των οφειλών τους αυτών.
Πριν προχωρήσουμε σε υπενθύμιση των βασικών σημείων του νόμου, με τη μορφή ερωτήσεων-απαντήσεων, πρωτίστως να σας δώσουμε το περίγραμμα της ρύθμισης. Στις διατάξεις του νόμου υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1.1.2005, εφόσον το σύνολο από την κάθε σύμβαση δεν υπερβαίνει το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ. Η ρύθμιση γίνεται με επιτόκιο ενήμερης οφειλής και κατ’ ελάχιστο για επτά έτη. Τα δύο πρώτα έτη οι δανειολήπτες καταβάλλουν μόνο τόκους και μετά τις τοκοχρεολυτικές δόσεις. Αν πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά τις 30-7-2007, οι δανειολήπτες δεν προκαταβάλλουν κανένα ποσό για τις ρυθμίσεις που ζητούν να υπαχθούν. Όταν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1.1.2005 ως 30.6.2007, πρέπει να καταβάλλουν το 10% της οφειλής χωρίς να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού. Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μετά τις 30.7.2007 διαγράφονται με τη ρύθμιση οι τόκοι ανατοκισμού και υπερημερίας.
Στις ρυθμίσεις υπάγονται και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από συμβάσεις «leasing», ενώ να σημειώσουμε πως η Εθνική Τράπεζα έχει εκπονήσει δικό της πρόγραμμα εξυπηρέτησης των δανειοληπτών που λειτουργεί παράλληλα με τη δυνατότητα υπαγωγής στις ρυθμίσεις του νόμου 3816/2010 και αφορά και περιπτώσεις δανείων που δεν εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις του νόμου. Υπενθυμίζουμε ότι όσοι υπαχθούν στις ρυθμίσεις θα έχουν προσωρινή προστασία από τους πιστωτές τους μέχρι τις 31.7.2010.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ
Για να έχετε μια καλύτερη εικόνα για το καθεστώς των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεσω ερωτήσεων και απαντήσεων σας ενημερώνουμε:  
* Έως πότε μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στις ρυθμίσεις;
- Μέχρι τις 15 Απριλίου ενώ οι τράπεζες υποχρεούνται να γνωστοποιούν στον οφειλέτη μέσα σε τριάντα ημέρες από την υποβολή της αίτησης το ύψος της οφειλής που προκύπτει.
* Ποιών Πιστωτικών Ιδρυμάτων τα δάνεια υπάγονται στην ρύθμιση;
- Οι διατάξεις των ρυθμίσεων των ληξιπρόθεσμων οφειλών εφαρμόζονται για δάνεια ή πιστώσεις που χορηγήθηκαν μέσω υποκαταστημάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα από πιστωτικά ιδρύματα που έχουν την έδρα τους ή έχουν νομίμως εγκατασταθεί στην Ελλάδα.
* Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπαχθούν οι δικαιούχοι στη ρύθμιση;
- Οι οφειλές να έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες μετά την 30.6.2007 και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου (16.1.2010). Εάν η σύμβαση δεν έχει καταγγελθεί, πρέπει να υφίσταται οφειλή με καθυστέρηση τουλάχιστον τριών μηνών.
* Τι γίνεται με τους τόκους υπερημερίας και ανατοκισμού;
- Αφαιρούνται και διαγράφονται από το υπό ρύθμιση συνολικά οφειλόμενο ποσόν.
* Τι προβλέπεται για ληξιπρόθεσμες, πριν από 30.6.2007, οφειλές;
- Οι οφειλές συμβάσεων από 1.1.2005 μέχρι 30.6.2007, μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση, υπό τον όρο ότι θα αποπληρωθεί μέχρι την 15.5.2010 ποσόν ίσο με το δέκα επί τοις εκατό (10%) της οφειλής που προκύπτει, δίχως να υπολογίζονται τόκοι υπερημερίας και ανατοκισμού, για τους οποίους τηρείται χωριστός λογαριασμός.
Εφόσον η ρύθμιση εξυπηρετηθεί από τον οφειλέτη μέχρι την αποπληρωμή του 50% της οφειλής, επέρχεται η οριστική διαγραφή των τόκων υπερημερίας και ανατοκισμού. Σημειώνεται, ότι δεν επιτρέπεται η καταγγελία της ρύθμισης αν δεν υπάρχει καθυστέρηση τεσσάρων τουλάχιστον μηνιαίων καταβολών.
* Πώς γίνεται η αποπληρωμή της οφειλής μετά τη ρύθμιση;
- Η αποπληρωμή πρέπει να έχει διάρκεια ίση με αυτήν που απομένει μέχρι τη λήξη της σύμβασης, προσαυξημένη κατά δύο έτη. Στην περίπτωση που η σύμβαση έχει καταγγελθεί, θα πρέπει να έχει διάρκεια ίση με αυτήν που θα απέμενε μέχρι τη λήξη της προσαυξημένη κατά δύο έτη, ενμώ η διάρκεια δεν μπορεί να είναι μικρότερη από επτά έτη.
* Τι γίνεται με κινητές αξίες που έχουν δοθεί ως εγγύηση;
- Οι πάσης φύσεως ρευστοποιούμενες κινητές αξίες που έχουν ημερομηνία λήξης, θα μειώνουν το ποσόν αναπροσαρμόζοντας έτσι τις δόσεις.
* Τι επιτόκιο θα ισχύει κατά τη διάρκεια της ρύθμισης;
- Ο υπολογισμός των τόκων θα γίνεται, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, με το συμβατικό επιτόκιο ενήμερης οφειλής. Απόκλιση από τα παραπάνω επιτρέπεται μόνο αν και τα δύο μέρη συμφωνήσουν διαφορετικά.  
* Τι γίνεται με τις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης;
- Από τη δημοσίευση του νόμου μέχρι την 31.7.2010 «παγώνουν» διαδικασίες για την είσπραξη οφειλών, που μπορούν να ρυθμιστούν για όσους έχουν υποβάλει αίτηση υπαγωγής στη ρύθμιση.
* Υπάγονται στη ρύθμιση οφειλές από συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων;
- Nαι, εφόσον δεν έχουν καταγγελθεί ή έχουν καταγγελθεί τον τελευταίο μήνα πριν από τη δημοσίευση του νόμου.
* Οι εγγυητές και οι καθολικοί διάδοχοι αυτών υπάγονται στη ρύθμιση;
- Ναι, υπάγονται.
ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΗΜΕΡΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ
* Σε ποιους δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης των διατάξεων για τις ενήμερες οφειλές( για αυτές δηλαδή που δεν έχουν καταστεί ενήμερες);
Στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες με βιβλία τρίτης κατηγορίας και στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι στην τελευταία ετήσια χρήση μέχρι τον Ιούνιο του 2009 είχαν ετήσιο κύκλο εργασιών μικρότερο των 2.500.000 ευρώ και ζημία στην ίδια χρήση. Προϋπόθεση το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσόν των 350.000 ευρώ.
 Στις επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα μικρότερα των 150.000 ευρώ στη χρήση του 2008, στους κατ’ επάγγελμα αγρότες και στις επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σημαντική καταστροφή από πυρκαγιές ή φυσικά φαινόμενα από το 2007 μέχρι το 2009. Προϋπόθεση το ανεξόφλητο κεφάλαιο του δανείου να μην υπερβαίνει το ποσόν των 200.000 ευρώ.
* Ποιες δυνατότητες παρέχονται;
- Οι παραπάνω δανειολήπτες έχουν μία από τις ακόλουθες δυνατότητες:
1. Περίοδο χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής
διάρκειας του δανείου, εφόσον η σύμβαση δεν έχει υπερβεί το ένα τρίτο της διάρκειάς της.
2. Αναστολή επί διετία της χρεωλυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση
της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής.
3. Παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου κατά τρία έτη.
* Σβήνονται «πανωτόκια» παλιών δανείων των αγροτών;
- Ναι. Αγρότες που έπαιρναν βραχυπρόθεσμα δάνεια με την ίδια σύμβαση επί πολλά έτη, θα οφείλουν πλέον μόνο το διπλάσιο των δανείων (μείον τις καταβολές που έχουν πραγματοποιήσει) και όχι το διπλάσιο του ποσού που προκύπτει αν προσθέσουμε στα δάνεια τους συμβατικούς τόκους, τους τόκους υπερημερίας και τους τόκους ανατοκισμού μέχρι την τελευταία χορήγηση.
 Τέλος να σημειώσουμε πως οι δανειολήπτες μπορούν να ενημερώνονται ατελώς για τις ρυθμίσεις του νόμου από την τηλεφωνική γραμμή 801-11- 97367, από τις 9 π.μ. μέχρι τις 5 μ.μ. ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν το πλήρες κείμενο του νόμου τόσο στην ιστοσελίδα του Ελληνικού Κοινοβουλίου www.parliament.gr όσο και του Υπουργείου Οικονομίας www.ypoian.gr.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass