ΕΛΗΞΕ ΧΘΕΣ Η ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ - ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΖΗΤΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΣΕΕ

«Κόλλησε» η ρύθμιση οφειλών μικρομεσαίων προς τράπεζες

* Πρόβλημα στις πιστώσεις μερίδας επενδύσεων του αναπτυξιακού εντόπισαν οι βιομήχανοι της Β.Ελλάδας – Ζητούν την παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου

Δημοσίευση: 16 Απρ 2010 3:32 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 10:42
 Με τον εμπορικό κόσμο της χώρας να ζητά –για δεύτερη φορά- παράταση, έληξε χθες η προθεσμία υπαγωγής στον νόμο ρύθμισης οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος είχε τεθεί σε ισχύ από τις 26 Ιανουαρίου, ωστόσο, οι τράπεζες –επικαλούμενες μη αποστολή εγκυκλίου- είχαν καθυστερήσει σημαντικά την ουσιαστική έναρξη του νόμου. Παράλληλα, η καθυστέρηση ενεργοποίησης του προγράμματος ρύθμισης για τις ασφαλιστικές και φορολογικές εισφορές (ΤΕΜΠΜΕ) απέκλεισε από τη διαδικασία ρύθμισης των τραπεζικών οφειλών όλες τις επιχειρήσεις που είχαν χρέη προς φορείς και εφορίες, καθώς, προαπαιτούμενο ήταν η ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Σε επιστολή της προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας, η ΕΣΕΕ καταγγέλλει τραπεζικές πρακτικές που αφορούν σε άσκηση πίεσης για αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης, στο πλαίσιο της διετούς αναστολής πληρωμής των τόκων –με δυσμενείς επιπτώσεις για τους δανειζόμενους. Στο μεταξύ, «τεχνικό» εμπόδιο, που δεν επιτρέπει εκταμίευση της προκαταβολής, στο πλαίσιο των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού, εντόπισαν οι βιομήχανοι της Β.Ελλάδας και ζητούν την παρέμβαση του Υπουργείου για το θέμα.
Το θέμα της καθυστέρησης της εφαρμογής του νόμου 3816/2010 είχε τεθεί επί τάπητος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της υπουργού Οικονομίας, Λ.Κατσέλη στη Λάρισα, στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου (στο πλαίσιο της εκδήλωσης των ΕΣΛ-ΟΕΣΘ για την οικονομία). Από το βήμα της εκδήλωσης, η κ.Κατσέλη είχε τονίσει πως οι προθεσμίες για τον συγκεκριμένο νόμο ρύθμισης των τραπεζικών οφειλών ήταν αυστηρές –τονίζοντας την ημερομηνία. Ωστόσο, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η καθυστέρηση από την πλευρά των τραπεζών για την εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου δίνει σοβαρό «πάτημα» για παράταση –μάλιστα η ΕΣΕΕ ζητά παράταση μέχρι και τα τέλη Ιουνίου. Επίσης, η διοίκηση του φορέα σημειώνει πως έχει ήδη ζητήσει από τις 23 Μαρτίου την παράταση, χωρίς να λάβει απάντηση. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η απάντηση στο αίτημα είναι αρνητική.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Στην επιστολή αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε εκ νέου - καθώς δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα απάντηση στην με Α.Π: Φ1 11917 από 23 Μαρτίου 2010 επιστολή μας- να δώσετε παράταση στην προβλεπόμενη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τις ΜΜΕ στις τράπεζες προκειμένου να υπαχθούν στο ν. 3816/2010 περί της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών.
Με δεδομένα την καθυστερημένη εκ μέρους των Τραπεζών αποστολή προς τα υποκαταστήματά τους των υποδειγμάτων αιτήσεων, που εξέδωσε το Υπουργείο αλλά και καθώς δεν έχει ακόμη την αναμονή έναρξης εφαρμογή του 3ο κύκλου του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ για τακτοποίηση οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ώστε ο προσφεύγων για ρύθμιση σε τράπεζα να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος, που πρόσφατα εξαγγείλατε εκτιμούμε, ότι είναι αναγκαία η εύλογη παράταση της σημερινής προθεσμίας που εκπνέει στις 15/4/2010. Προτείνουμε μάλιστα η παράταση να είναι τουλάχιστον ως τις 31/6/2010- με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος ρύθμισης μέσω εγγυημένων από το ΤΕΜΠΜΕ δανείων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών.
Άλλωστε αντίστοιχη παράταση ως το τέλος Ιουνίου δόθηκε και από την κυβέρνηση στις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιήσουν το πακέτο στήριξης που χορήγησε η ελληνική κυβέρνηση στο χρηματοπιστωτικό τομέα. (...)
Ένα δεύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι η εμμονή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να μη συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά να προσπαθούν να επιβάλλουν τα τραπεζικά τους καθεστώτα. Με την έκδοση του νέου νόμου και την δυνατότητα της διετούς αναστολής για την αποπληρωμή των τόκων, πολλές τράπεζες απαιτούν αλλαγή των όρων των αρχικών συμβάσεων χορήγησης δανείων που είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών». Στο πλαίσιο όλων αυτών, η ΕΣΕΕ προτείνει, μεταξύ άλλων, την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου προς τις Τράπεζες προκειμένου να αποσαφηνιστεί ότι οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τους δανειολήπτες δεν αλλοιώνονται ούτε μεταβάλλονται.
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ
Επιστολή διαμαρτυρίας για «δυσλειτουργίες» στο πλαίσιο εφαρμογών διατάξεων που αφορούν στον αναπτυξιακό νόμο απέστειλε η διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Β. Ελλάδος προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο ΣΒΒΕ έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες αποδέκτης έντονων παραπόνων επιχειρήσεων μελών του διότι πολλά επιχειρηματικά σχέδια έχουν παγώσει εξαιτίας της διαδικασίας του Ιουλίου 2007 αλλαγής του τρόπου καταβολής των επιχορηγήσεων για ορισμένες κατηγορίες επενδύσεων και κυρίως για τα πολυετή επιχειρηματικά σχέδια και τις ειδικές επενδύσεις.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 14929 / ΦΕΚ 1301 / Τεύχος Β’ / 26.07.2007 απόφαση του πρώην Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία ενεργοποιήθηκε πρόσφατα, για να καταβληθεί η πρώτη δόση (50%) της επιχορήγησης με την πιστοποίηση του 50% της επένδυσης, απαιτείται από τα ελεγκτικά όργανα, στην περίπτωση σύναψης τραπεζικού δανείου, να έχει εκταμιευθεί το συνολικό ποσό του δανείου.
«Η παραπάνω διάταξη είναι κυριολεκτικά ανεφάρμοστη, καθώς, οι τράπεζες όπως είναι απολύτως λογικό, εκταμιεύουν τα δάνεια που έχουν συνάψει με την πρόοδο των εργασιών και όχι εφάπαξ. Η παραπάνω υπουργική απόφαση αποτελεί ένα κατεξοχήν παράδειγμα στρέβλωσης, γραφειοκρατίας και παραλογισμού, που αντιστρατεύεται την ανάπτυξη, μπλοκάρει τις επενδύσεις και δεν οδηγεί πουθενά», επισημαίνεται. Με την επιστολή του ο ΣΒΒΕ ζητά από την υπουργό την άμεση εξέταση και άρση της παράλογης αυτής υπουργικής απόφασης, προτείνοντας να επανέλθει το καθεστώς καταβολής των επιχορηγήσεων που ίσχυε πριν το 2007, όπου η εκταμίευση των δανείων έπρεπε να αποδεικνύεται με την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass