ΣΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΩΝ, ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟ ΖΩΗ ΑΚΡΙΒΟΥΛΗ

Συνέργειες φορέων και επιχειρήσεων για ανάπτυξη

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2009 3:26 | Τελευταία ενημέρωση: 25 Σεπ 2015 11:26
Την ουσιαστική και πραγματική συνέργεια, συντονισμό και συνεργασία φορέων, τόσο για τη διεκδίκηση θεσμικών αιτημάτων, όσο και οικονομίες κλίμακος μέσα από τη συνένωση επιχειρήσεων σε μεγαλύτερες μονάδες προκρίνει η οικονομολόγος και σύμβουλος επιχειρήσεων, Ζωή Ακριβούλη ως την κυρίαρχη λογική στο αναπτυξιακό μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσει η Λάρισα και η ευρύτερη περιοχή του νομού, το επόμενο διάστημα. Με βασική επισήμανση ότι το αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει να διαπνέεται από τη λογική της βιώσιμης ανάπτυξης, της κοινωνίας και του πολιτισμού, η κ. Ακριβούλη σημείωσε ότι δεν αρκεί ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη της πόλης να παραμένει σε τοπικό επίπεδο, αλλά ότι θα πρέπει να γίνεται σε επίπεδο υπερ-τοπικό και σίγουρα διαπεριφερειακό.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα, στο stand του Δήμου Λαρισαίων, στο Περίπτερο 3 στη ΔΕΘ, η γνωστή οικονομολόγος επεσήμανε ότι η Λάρισα έχει να αντιμετωπίσει τρεις κατηγορίες προκλήσεων τα επόμενα χρόνια: την εγχώρια, δομικού χαρακτήρα, κρίση της ελληνικής οικονομίας, τις επιπτώσεις από την εισαγόμενη κρίση και την απουσία επενδυτικών κεφαλαίων, καθώς και την ένταση του παγκοσμίου και πανευρωπαϊκού ανταγωνισμού. «Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιχειρηματίες καλούνται να αλλάξουν νοοτροπία. Δεν αρκεί πλέον η λογική του να είμαι το μεγάλο αφεντικό σε μια μικρή επιχείρηση», σημείωσε.
Ο χαρακτήρας μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής ανάπτυξης, ειδικά για τη Λάρισα και την ευρύτερη περιοχή του νομού, θα πρέπει, λαμβάνοντας υπ' όψη τις δυσκολίες, τους περιορισμούς και τις νέες τάσεις του ευρύτερου περιβάλλοντος, να αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τα υπάρχοντα και να δημιουργεί συνεχώς νέα τοπικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη της περιοχής, υπογράμμισε η κ. Ακριβούλη.
«Οι συνθήκες που διαμορφώνονται μας επιβάλουν τη δημιουργία ενός νέου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Ένα σχέδιο που θα λαμβάνει υπόψη του όλες τις παραπάνω παραμέτρους αλλά και τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Με τα σημερινά δεδομένα επεξεργασιών τόσο σε επίπεδο μελετών όσο και επίπεδο δημόσιας συμβολής των κοινωνικών, οικονομικών και παραγωγικών φορέων οι στρατηγικές επιλογές διαμορφώνονται ως εξής: στον πρωτογενή τομέα θα πρέπει να μπούμε στην παραγωγή νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και την οργάνωση των αγροτών σε επιχειρηματική βάση. Στον δευτερογενή και τριτογενή, χρειαζόμαστε υποστηρικτικές πολιτικές που αφορούν επίσης την κοινωνία της γνώσης, της πληροφορίας, της έρευνας και της καινοτομίας και που θα συμβάλλουν θετικά και στην αλλαγή της επιχειρηματικής νοοτροπίας αλλά και στην ανάπτυξη της συλλογικής επιχειρηματικότητας. Τέλος, ειδικά σε ό,τι αφορά την πόλη καθαυτή, οι κύριες επιλογές στρατηγικής, διαμορφώνονται ως εξής: Βελτίωση της λειτουργικότητας του αστικού χώρου και της ποιότητας ζωής και αναβάθμιση τμημάτων του που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα, υποδομές εγκατάστασης επιχειρήσεων και προώθηση των επιχειρηματικών συσπειρώσεων, της καινοτομίας της επιχειρηματικότητας και των υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες και προώθηση των λειτουργικών δικτυώσεων της Λάρισας με τα γειτονικά αστικά κέντρα», τόνισε.
«Η Λάρισα έχει τις δυνατότητες να φτάσει στο σημείο της ανάπτυξης που θέλει και μπορεί να γίνει ο τρίτος πόλος έλξης στην Ελλάδα. Η κρίση δεν έχει μόνο αρνητικά αποτελέσματα, δίνει και ευκαιρίες συνολικής οικονομικής και αναπτυξιακής αναπροσαρμογής. Ας αδράξουμε αυτή την ευκαιρία ώστε η επόμενη κρίση που σίγουρα θα έλθει να μας βρει σε καλύτερες θέσεις από αυτές σήμερα και ας γίνει η ευκαιρία που μας δίνει σήμερα η 74η ΔΕΘ που τιμά τη Λάρισα, η αφετηρία για σταθερή συζήτηση και συνδιαμόρφωση πολιτικών από τους φορείς της πόλης και την τοπική αυτοδιοίκηση στη βάση συγκεκριμένων δεσμεύσεων για υλοποίηση όσων μπορούν να υλοποιηθούν σε τοπικό επίπεδο αλλά και κοινή δράση για επιρροή και αλλαγή όσων (όπως το θεσμικό πλαίσιο) είναι διαχειρίσιμα σε εθνικό επίπεδο», κατέληξε η Ζωή Ακριβούλη.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι εκδηλώσεις στο περίπτερο του Δήμου Λαρισαίων συνεχίζονται όλη την εβδομάδα. Σήμερα, Τρίτη, 8 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής της Λάρισας», με εισηγητές τους Νίκο Τσουτσούκα, χημικό μηχανικό, Θάνο Κόκκαλη, χημικό μηχανικό και Νίκο Παπαγεωργίου, ηλεκτρολόγο μηχανικό.
Τη «σκυτάλη» των εκδηλώσεων παίρνει αύριο Τετάρτη, 9 Σεπτεμβρίου, επίσης στις 6.30 μ.μ., η ΕΕΔΕ-Τμήμα Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, που διοργανώνει ειδική ημερίδα με θέμα «Διαχείριση έργων και περιφερειακή ανάπτυξη (τάσεις, προβλήματα, προοπτικές)», με θεματικές ενότητες όπως «Διαχείριση έργων στην Περιφέρεια», «Συστήματα ποιότητας και διαχείρισης έργων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» και «Ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στη διαχείριση έργων».
«Η ποιότητα των αγροτικών προϊόντων ως διαβατήριο στις ανταγωνιστικές αγορές» είναι το θέμα της εκδήλωσης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που θα γίνει την Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, στις 6.30 το απόγευμα, με εισηγητή τον Βασίλη Ηλιάδη, αντιπρόεδρο του ΓΕΩΤΕΕ.
Οι εκδηλώσεις των οικονομικών και παραγωγικών φορέων ολοκληρώνονται το Σάββατο, 12 Σεπτεμβρίου, με την εκδήλωση του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ), για τον αναπτυξιακό ρόλο του φορέα, που θα αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα, με εισηγητή τον πρόεδρο
του Συνδέσμου, Ν. Ρώμνιο.
 
 
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass