ΜΙΧΑΛΟΣ: ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Αποκαθίσταται σταδιακά η ρευστότητα στην αγορά

Δημοσίευση: 05 Φεβ 2009 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:20
«Η μείωση του λειτουργικού κόστους, η στοχευμένη ανάπτυξη συνεργιών ή η στρατηγική προσφορών που απευθύνονται στις νέες ανάγκες του καταναλωτή, μπορούν να είναι αποδοτικότερες από μια σαρωτική μείωση προσωπικού ή το κλείσιμο ενός καταστήματος σε περιόδους κρίσης» σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος σε ομιλία του χθες σε εκδήλωση στο ΕΒΕΑ με θέμα «πώς να αποκτήσετε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε εποχές οικονομικής κρίσης».
Ο κ. Μίχαλος σημείωσε στην ομιλία του ότι η έξοδος από την κρίση «όχι μόνο για την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά, αλλά και για την οικονομία μας στο σύνολό της, εξαρτάται από όλους μας. Εξαρτάται και από την αποτελεσματικότητα της Πολιτείας, αλλά και από την ψυχραιμία, τη σύνεση και την υπευθυνότητα του καθενός από εμάς» και συμπλήρωσε ότι η διεθνής εμπειρία παρέχει πολλά παραδείγματα επιχειρήσεων που κατάφεραν, σε δύσκολες περιόδους, να μετατρέψουν τον κίνδυνο σε ευκαιρία και να βγουν από την κρίση ισχυρότερες σε σχέση με πριν.
Το κοινό χαρακτηριστικό σε όλες αυτές τις επιχειρήσεις, δεν ήταν ούτε ο πανικός, ούτε η άγνοια του κινδύνου. Δεν ήταν οι βεβιασμένες και αποσπασματικές κινήσεις. Αντίθετα, ήταν η έγκαιρη και νηφάλια εκτίμηση της κατάστασης, η διορατικότητα, η επίγνωση των δυνατών και των αδύναμων σημείων τους και η προσήλωση στο όραμα και στις αρχές τους.
«Κάποιοι δικαίως θα πουν ότι το περιθώριο για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών είναι περιορισμένο, όταν μια επιχείρηση αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα επιβίωσης. Όμως ακόμα και στην περίπτωση αυτή, μπορούν να υπάρξουν λύσεις που ενδεχομένως να είναι πιο αποτελεσματικές σε σχέση με τις συμβατικές και με λιγότερο κόστος για την ανταγωνιστική θέση της επιχείρησης» είπε ο κ. Μίχαλος.
Αλλωστε όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι στη σημερινή εποχή, η αξία κάθε επιχείρησης δεν διαμορφώνεται μόνο από την κερδοφορία και τα οικονομικά της αποτελέσματα. Διαμορφώνεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από παράγοντες άυλους, αλλά εξίσου σημαντικούς, όπως είναι οι ικανότητες και η αφοσίωση των εργαζομένων της, η φήμη της στην αγορά και η αξιοπιστία της απέναντι σε προμηθευτές και συνεργάτες, η εμπιστοσύνη των πελατών της, η προτίμηση των καταναλωτών, η κοινωνική ευθύνη και η στάση της απέναντι στο ευρύτερο σύνολο».
Ο Κ. Μίχαλος ανέφερε ότι όλοι αυτοί οι παράγοντες, που δημιουργούν αξία για την επιχείρηση, δεν μπορούν σε μια περίοδο κρίσης να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά και μόνο ως κόστος. Αντίθετα, μπορούν να λειτουργήσουν ως ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, ως σύμμαχοι στην προσπάθεια για την υπέρβαση της κρίσης και την ανάπτυξη της επιχείρησης, με όφελος κοινό για όλους.
Σε ότι αφορά την πρόσβαση των ΜμΕ στη χρηματοδότησης ο κ. Μίχαλος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι έχει αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ρευστότητα.
Ιδιαίτερη ευαισθησία εμφανίζει το λιανικό εμπόριο σε περιόδους οικονομικής ύφεσης ενώ τις περισσότερες φορές η ανάκαμψη μετά το πέρας της κρίσης δεν είναι άμεση, επισήμανε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας The Franchise Co Π.Ρουσόπουλος.
Επίσης πρόσθεσε ότι η επιθετική διαχείριση ο έλεγχος και η αναθεώρηση των εξόδων είναι ιδιαίτερα σημαντικά τόσο κατά τη διάρκεια της ύφεσης, όσο και στην ανάκαμψη.
Ο γενικός διευθυντής της Dale Carnegie Training Hellas, Σ.Καραγιάννης ανέφερε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να καταστούν ανταγωνιστικές και να ανταπεξέλθουν σε περιόδους κρίσεις πρέπει να δώσουν ιδιαίτερο βάρος στον καθορισμό μεσομακροπρόθεσμων στόχων στον περιορισμό των λειτουργικών εξόδων και την εξασφάλιση της ρευστότητας και στην κατανόηση του πελάτη.
Όπως πρόσθεσε, αυτό που πρέπει να γίνει είναι η εστιασμένη πώληση η μεγιστοποίηση της χρήσης εργαλείων και διαδικασιών και η διαχείριση της απόδοσης.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass