ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ ΓΕΙΤΟΝΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΠΙΔΑ ΤΗΣ ΥΠΕΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΙΚΟΝΙΚΩΝ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

Γέμισε τη Θεσσαλία με πλαστά τιμολόγια

* Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ τα διαφυγόντα έσοδα για το Δημόσιο - Ο εισαγγελέας έτοιμος προς απόδοση κατηγοριών

Δημοσίευση: 10 Μαρ 2009 2:54 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:29
Στο τελευταίο στάδιο αποκάλυψης μιας σοβαρής υπόθεσης διακίνησης εικονικών και πλαστών τιμολογίων, από γνωστό επιχειρηματία γειτονικού νομού, βρίσκεται η ΥΠΕΕ Θεσσαλίας. Η υπόθεση ήρθε προς γνώση της ελεγκτικής υπηρεσίας εδώ και ένα χρόνο και διερευνήθηκε επισταμένως. Το όργιο φοροδιαφυγής στο οποίο επιδόθηκε ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς τα νοθευμένα φορολογικά στοιχεία, λόγω της… φύσης της δουλειάς του, τα διακινούσε όχι μόνον στο θεσσαλικό χώρο αλλά και σε όλη την επικράτεια. Η υπόθεση είναι θέμα ημερών να δημοσιοποιηθεί αφού ο εισαγγελέας πεπεισμένος για την παράνομη δράση του, είναι έτοιμος να αποδώσει κατηγορίες και να οδηγήσει την υπόθεση στα δικαστήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχει η «Ε», τα διαφυγόντα φορολογικά έσοδα για το Δημόσιο ξεπερνούν τα 2 εκ. ευρώ ενώ ο επιχειρηματίας για να διευκολύνει τη δράση του άνοιξε το 2003 επιχείρηση στο όνομα συγγενικού του προσώπου, την οποία βέβαια ουδέποτε λειτούργησε και ακολούθως άρχισε να γεμίζει, προτάσσοντας το δικό του επώνυμο και με κύρος «όνομά» του, χιλιάδες πλαστές επιταγές την αγορά. Η φερεγγυότητά του όμως κάποια στιγμή αμφισβητήθηκε και η αντίστροφη μέτρηση για την αποκάλυψη της πραγματικής δράσης άρχισε… 
ΕΚΘΕΣΗ ΣΟΚ
 Στο μεταξύ οι αποκαλύψεις και τα στοιχεία-σοκ για τη δράση των κυκλωμάτων με τα πλαστά και τα εικονικά τιμολόγια δεν σταματούν. Την περασμένη Παρασκευή η ΥΠΕΕ, δημοσιοποίησε τον απολογισμό δράσης για το 2007 ενώ σύντομα πρόκειται να ανακοινώσει και την ετήσια έκθεση του 2008 σχετικά με το θέμα των πλαστών τιμολογίων
 Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνονται στην έκθεση:
- Το 2007 εντοπίσθηκαν πάνω από 28.000 περιπτώσεις χρήσης πλαστών-εικονικών φορολογικών στοιχείων, η αξία των οποίων προσεγγίζει τα 500.000.000 ευρώ. Περαιτέρω, σε μία υπόθεση χρηματιστηριακής εταιρίας διαπιστώθηκαν εικονικές συναλλαγές, το ύψος των οποίων ανέρχεται περίπου στα 2,8 δισ. ευρώ! Η υπόθεση αυτή ελέγχθηκε στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργήθηκαν για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων.
- Το φαινόμενο της χρήσης πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων παρατηρείται σε όλους τους χώρους οικονομικής δραστηριότητας, από την παραγωγή και το εμπόριο αγαθών, την παροχή υπηρεσιών, μέχρι το χώρο των κατασκευών και των ελεύθερων επαγγελματιών. Οι επιχειρήσεις που δέχονται πλαστά ή εικονικά στοιχεία είναι συνήθως οικονομικά εύρωστες, σε αντίθεση με αυτές που εκδίδουν τέτοια στοιχεία, οι οποίες συνήθως είναι αδύναμες οικονομικά ή και ανύπαρκτες.
- Μέσω της χρήσης εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων επιδιώκεται, κυρίως, η μη καταβολή ή η μείωση της καταβολής τόσο έμμεσων όσο και άμεσων φόρων και σε μερικές περιπτώσεις η τακτοποίηση λογιστικών - φορολογικών ατασθαλιών που προέρχονται από άλλες φορολογικές παραβάσεις.
- Η μη καταβολή έμμεσων φόρων ή η καταβολή μειωμένου ποσού φόρου εστιάζεται κυρίως στο ΦΠΑ με φορολογικά στοιχεία κυρίως για ανύπαρκτες αγορές και δαπάνες.
- Η μη καταβολή ή η μείωση της καταβολής άμεσων φόρων επιδιώκεται μέσω της μείωσης των κερδών. Αυτό «επιτυγχάνεται» με την έκδοση φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες δαπάνες ή αγορές, δηλαδή για εικονικές συναλλαγές.
- Φοροδιαφυγή με εικονικά φορολογικά στοιχεία γίνεται ακόμη και από επιχειρήσεις με ενδοκοινοτικές συναλλαγές μέσω επιμέρους συναλλαγών (κυκλικών συναλλαγών) που αποσκοπούν είτε στην είσπραξη μεγαλύτερων ποσών επιστροφής ΦΠΑ, είτε στη μη απόδοση του ποσού ΦΠΑ που αντιστοιχεί στις συναλλαγές τους. Αυτό επιτυγχάνεται με τη βοήθεια κατασκευασμένων κυκλωμάτων από εμπλεκόμενες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο (απάτη τύπου Καρουζέλ ή κυκλική απάτη), με αντικείμενο, συνήθως, την εμπορία κινητών τηλεφώνων, την εμπορία εξαρτημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, την εμπορία κοσμημάτων, μεταχειρισμένων αγαθών κ.λπ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass