ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΟΥ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ Ή ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΣΟΒΑΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Μέτρα για την τόνωση της οικοδομής

* Θετικά αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο μεσίτες και φορείς της κτηματαγοράς - Αναμένονται ανακοινώσεις…

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2009 2:41 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:31
Την αναστολή του «πόθεν έσχες» στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για δύο ή τρία χρόνια, ως μέτρο ανάκαμψης του κλάδου της οικοδομής, φέρεται πως εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση.
Αν και η υιοθέτηση του μέτρου αυτού, μπορεί να οδηγήσει σε νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, οι προβληματισμοί της κυβέρνησης δείχνουν να ξεπερνιούνται τόσο από τις υπάρχουσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες όσο και από τις πιέσεις που ασκούν οι φορείς της κτηματαγοράς.
Όπου βρεθούν και όπου σταθούν εκπρόσωποι της ελληνικής κτηματαγοράς τονίζουν πως η αγορά ακινήτων χρειάζεται «ζεστό χρήμα» και υποψήφιους αγοραστές πρόθυμους να ξοδέψουν. Τόσο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, όσο και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών - Οικοδομικών Επιχειρήσεων Ελλάδος κ. Δημ. Καψιμάλης στο πρόσφατο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ ζήτησαν επιτακτικά την αναστολή του μέτρου ενώ στους ένθερμους υποστηρικτές της πρότασης αυτής, προστέθηκαν τελευταίως και μεσίτες.   
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» το μέτρο αυτό πρόκειται να ανακοινωθεί πριν από το Πάσχα, στο πλαίσιο μιας δέσμης φορολογικών μέτρων για την ενίσχυση της οικοδομής. Τα μέτρα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τη διευθέτηση των ημιυπαιθρίων χώρων και θα συνδυαστούν με την ανακοίνωση κάποιων προγραμμάτων επαγγελματικής που θα αφορούν στον κατασκευαστικό κλάδο.
ΠΩΣ ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ ΤΟ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»
Τι θα σημάνει όμως πρακτικά η αναστολή του «πόθεν έσχες»; Πρωτίστως να σημειώσουμε πως σήμερα δεν υπάρχει «πόθεν έσχες» για αγορά ακινήτου, μόνο αν αυτό αποκτάται ως πρώτη κατοικία του αγοραστή. Για εξοχικά και διαμερίσματα ή οικόπεδα τα οποία προορίζονται για επένδυση, ο αγοραστής είναι υποχρεωμένος, μέσω της φορολογικής του δήλωσης,  να δικαιολογήσει πού βρήκε τα χρήματα για την αγορά του ακινήτου.
 Μέχρι σήμερα, δεν παρουσιάστηκε πρόβλημα στην δικαιολόγηση του «πόθεν έσχες». Ακόμη και το «μαύρο χρήμα» ξεπερνούσε με ευκολία τα εμπόδια που έθετε το τραπεζικό σύστημα. Ο αγοραστής πήγαινε στην τράπεζα και ζητούσε να χρηματοδοτήσει την αγορά του ακινήτου με δάνειο. Ως εγγύηση, προσέφερε στην τράπεζα όχι το ίδιο το ακίνητο (μέσα από τη διαδικασία εγγραφής προσημείωσης) αλλά έναν τραπεζικό λογαριασμό γεμάτο λεφτά. Οι τράπεζες, ήταν και είναι, πολύ δεκτικές στο να χορηγούν δάνεια με εγγύηση μετρητό χρήμα καθώς το ρίσκο τους είναι μηδενικό ενώ βγάζουν και κέρδη από τους τόκους. Από την άλλη, ο αγοραστής ναι μεν επωμίζεται ένα μικρό οικονομικό βάρος (τη διαφορά ανάμεσα στο επιτόκιο που θα πληρώνει για το δάνειο μείον το επιτόκιο που θα εισπράττει από την κατάθεση) αλλά από την άλλη ξεπερνά το εμπόδιο του «πόθεν έσχες». Γιατί στη φορολογική του δήλωση συμπληρώνει ότι η αγορά του ακινήτου αποκτήθηκε με δάνειο. Η Εφορία είναι δύσκολο να ανακαλύψει ότι πίσω από αυτό το δάνειο, υπάρχει ένας τραπεζικός λογαριασμός γεμάτος λεφτά...
 Το τελευταίο διάστημα, το «παράθυρο» αυτό έχει κλείσει. Οι ίδιες οι τράπεζες έχουν κλείσει τις στρόφιγγες των δανείων και δε χορηγούν στεγαστικά πάνω από 70% της πραγματικής αξίας του ακινήτου, ενώ η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη έχει γίνει πολύ αυστηρή. 
 Η αναστολή του «πόθεν έσχες» όμως για δύο ή τρία χρόνια θα τονώσει την αγορά και το χρήμα θα κινηθεί ευκολότερα. Βέβαια το Υπουργείο Οικονομικών πάντως προκειμένου να αποφύγει το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» πρόκειται να ανακοινώσει εκτός από την αναστολή του «πόθεν έσχες» συνδυαστικά και ένα ετήσιο όριο που ο φορολογούμενος δε θα μπορεί να ξεπερνά… Το πόσο θα είναι αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομική του κατάσταση και το ετήσιο εισόδημά του.   
ΜΕΤΡΑ ΤΟΝΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Την αναστολή του «πόθεν έσχες» ζήτησαν προχθές και οι μεσίτες της Αττικής στέλνοντας επιστολή στον
προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ι. Παπαθανασίου προτείνοντας παράλληλα και κάποια άλλα μέτρα για την αναθέρμανση της οικοδομής. Συγκεκριμένα ο σύλλογος μεσιτών προτείνει τα εξής:
1. Αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μιά τριετία, μέχρι 31.12.2011, με ετήσιο όριο ώστε να μην νομιμοποιούνται έσοδα από εγκληματικές πράξεις.
2. Μείωση του φόρου μεταβίβασης σε όσους δεν απαλλάσσονται, από το 11% (σταθερό επί δεκαετίες) σε 5,5% για την Αττική, και σε 3% για την υπόλοιπη Ελλάδα.
3. Απαλλαγή από τον φόρο μεταβίβασης για αγορά πρώτης επαγγελματικής στέγης από ελευθέρους επαγγελματίες.
4. Μείωση των συντελεστών του φόρου υπεραξίας στο μισό.
5. Μείωση των φορολογικών συντελεστών για κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις παραμεθόριες περιοχές και στα νησιά.
6. Αύξηση του ορίου χρέους για μη διενέργεια πλειστηριασμού κατοικίας από 20.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ για μία τριετία.
7. Σύσταση στις Τράπεζες ώστε να αρχίσουν να ξαναδίνουν στεγαστικά δάνεια με ευνοϊκότερους ορούς από ότι σήμερα.
8. Καθιέρωση τριετούς άτοκου δανείου (όπως το ΤΕΜΠΜΕ) για αγορά επαγγελματικού ακινήτου υπό προϋποθέσεις σε ατομικές επιχειρήσεις ή προσωπικές εταιρείες. Είναι προτιμότερο αυτό, παρά να διατεθούν τα χρήματα αυτά σε υψηλότοκες προθεσμιακές καταθέσεις σε κάποιες τράπεζες όπως δυστυχώς έκαναν αρκετοί που πήραν βοήθεια από το ΤΕΜΠΜΕ.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass