ΑΠΟ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ ΣΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

Αιτήματα για επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων και στη Λάρισα

* Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση οι έμποροι, εξαιτίας της έκρηξης των ακάλυπτων επιταγών

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2009 2:39 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:32
Την εμφάνισή τους και στη Λάρισα άρχισαν να κάνουν αιτήματα επαναδιαπραγμάτευσης ενοικίων, με την αρχή να γίνεται από αλυσίδες πολυεθνικών εταιριών. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση εταιρίας που ζήτησε από ιδιοκτήτη καταστήματος επί της οδού Κούμα –του εμπορικότερου δρόμου της πόλης- να μην καταβάλει συγκεκριμένο αριθμό μισθωμάτων, με επίκληση την οικονομική κρίση και την απώλεια τζίρου. Μάλιστα, στο σχετικό έγγραφο αίτημα επισυναπτόταν και απαντητική επιστολή συναίνεσης, την οποία καλούνταν να συμπληρώσει ο ιδιοκτήτης.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Ε», στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφηνόταν να εννοηθεί πως σε περίπτωση μη συναίνεσης στο αίτημα, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη η συνέχιση της «συνεργασίας». Η εκδήλωση εκτεταμένου κύματος επαναδιαπραγμάτευσης ενοικίων ήταν θέμα χρόνου, σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς και ήδη στην Αθήνα είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις αλυσίδων, πολυεθνικών και εγχώριων καταστημάτων, που έχουν προχωρήσει σε ανάλογες κινήσεις, στην προσπάθεια περικοπής των λειτουργικών εξόδων. Η εξέλιξη αυτή έχει εντοπιστεί τόσο στην ενοικίαση γραφείων, όσο και στην ενοικίαση καταστημάτων, εμπορικών ή και μαζικής εστίασης, ωστόσο στην περίπτωση των καταστημάτων –και δη στους πιο εμπορικούς δρόμους- εμφανίζει μεγαλύτερες αντοχές στην πίεση που ασκείται για μείωση των ενοικίων.
Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το φαινόμενο δεν αφορά μόνον στα μεγάλα καταστήματα και τις πολυεθνικές, καθώς διαπραγματεύσεις για αναπροσαρμογή ή καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθωμάτων γίνονται και σε επίπεδο μικρότερων επιχειρήσεων, ιδίως στις περιπτώσεις που ο τζίρος έχει υποχωρήσει πάρα πολύ. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις αδυνατεί να αντεπεξέλθει στις βασικές υποχρεώσεις της, είτε πρόκειται για ενοίκιο, είτε πρόκειται για δάνειο είτε πρόκειται για καταβολή μισθών. Βεβαίως, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες συνήθως αναπτύσσονται σε περισσότερα τετραγωνικά και απασχολούν αρκετούς εργαζόμενους.
ΑΣΦΥΞΙΑ
Εντωμεταξύ σε συνθήκες τρομακτικής ασφυξίας λειτουργεί πλέον η αγορά, εξαιτίας των ακάλυπτων επιταγών. Τα στοιχεία για το πρώτο δίμηνο του 2009 κάνουν λόγο για ένα ποσό που φτάνει σχεδόν στο μισό δισεκατομμύριο ευρώ (πιο συγκεκριμένα στα 448,8 εκατ. ευρώ), δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα έλλειψης και ρευστότητας και εμπιστοσύνης σε μια ολόκληρη αλυσίδα εμπορίας προϊόντων και υπηρεσιών. Οι έμποροι και οι επιχειρηματίες προσπαθούν να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που αναγκάζονται να καλύψουν μέρος των επιταγών που φτάνει στα χέρια τους, κάτι που δεν είναι σε θέση, βεβαίως, να κάνουν επ’ άπειρον. Την έλλειψη ρευστότητας στην αγορά επιδεινώνει και το γεγονός της μεταχρονολόγησης για οκτώ ή και δέκα μήνες, σε μια κρίσιμη περίοδο για την αγορά.
ΣΠΟΡΑΔΙΚΕΣ
Έντονο αναμένεται να είναι και το πρόβλημα της καταβολής του τριμήνου του ΦΠΑ, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα έσοδα του κράτους, καθώς το προηγούμενο διάστημα οι πωλήσεις κινήθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε σχέση με πέρυσι –ούτε καν οι εκπτώσεις ή οι προσφορές ή η ειδική καμπάνια για την Ημέρα Καταναλωτή σε πανελλαδικό επίπεδο δεν μπόρεσαν να αντιστρέψουν το αρνητικό «κλίμα» του τζίρου στα ταμεία. Προς το παρόν, στην αγορά της Λάρισας, το αγοραστικό ενδιαφέρον παραμένει χαμηλό, με τις περισσότερες αγορές να είναι εξαιρετικά επιλεκτικές ή σποραδικές. Στις βιτρίνες των περισσότερων καταστημάτων κάνουν την εμφάνισή τους τα είδη ένδυσης-υπόδησης για την εαρινή σεζόν, ωστόσο μέσα στα καταστήματα παραμένουν στα ράφια είδη της περασμένης σεζόν.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass