ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΘΕΒ, ΟΕΒΕ ΚΑΙ ΕΣΛ

«Αδιανόητο να μην τηρηθούν τα όσα υπογράψαμε»

* Ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου, εάν γίνει δεκτή η προσφυγή της Hellenic Steel

Δημοσίευση: 27 Μαρ 2009 3:11 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:35
Της Μαρίας Μίχου
michou@eleftheria.gr
Απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την πρόθεση της διοίκησης της Hellenic Steel να προσφύγει στον ΟΜΕΔ για την ακύρωση –ουσιαστικά- της αύξησης που έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων της Λάρισας. Χρησιμοποιώντας σχεδόν την ίδια έκφραση, οι κ.κ. Ρώμνιος (ΣΘΕΒ), Καγκελάρης (ΟΕΒΕ) και Τζίκας (ΕΣΛ-ΕΣΕΕ), επισήμαναν ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να μην τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Και οι τρεις εξέφρασαν τους έντονους προβληματισμούς τους αναφορικά με το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί σε κοινωνικό επίπεδο, εκτίμησαν ωστόσο ότι η προσφυγή της εταιρίας δεν θα γίνει –δεν θα πρέπει να γίνει- δεκτή από τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Σύμφωνα με τον κ.Ρώμνιο, το 80% των επιχειρήσεων θα καταγράψει ζημίες, ενώ σύμφωνα με τον κ.Καγκελάρη, 40% των μικρών επιχειρήσεων κινδυνεύει να μην επιβιώσει –σημειώνοντας ότι πρόκειται για πρόθεση, και όχι για επίπτωση από την κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι και η Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (διετής, 2008-2009), στο πλαίσιο της οποίας προβλέπονται αυξήσεις της τάξης του 5,5% από την 1η Μαϊου του τρέχοντος έτους, είναι επίσης προϊόν διαιτησίας –μάλιστα, το τελικό κείμενο είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2008. «Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε με νύχια και με δόντια αυτά που συμφωνήσαμε. Δεν μπορεί και δεν πρέπει για ακόμη μία φορά να την πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων, εκτιμώ ότι θα σεβαστούν αυτές τις αποφάσεις. Ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία και η ψυχολογία των πολιτών είναι πολύ αρνητική», είπε σχετικά ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε πως δεν υπάρχει περίπτωση να συμβεί κάτι ανάλογο από την πλευρά ντόπιων επιχειρηματιών. Άφησε, ωστόσο, να εννοηθεί πως δεν μπορεί να αποκλειστούν αντίστοιχες με αυτή της διοίκησης της Hellenic Steel ανάλογες κινήσεις και έτερων πολυεθνικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στη χώρα και στην περιοχή. «Πιστεύω ότι ο ΟΜΕΔ θα πρέπει να απαντήσει αρνητικά. Σε διαφορετική περίπτωση “ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου”», ανέφερε ο κ.Ρώμνιος, μιλώντας στην «Ε». Να σημειωθεί ότι μεθαύριο, Κυριακή, πραγματοποιείται η γενική συνέλευση των μελών του ΣΘΕΒ, υπό τη σκιά αυτών των εξελίξεων, παρουσία του υφυπουργού Ανάπτυξης, Ι. Μπούγα, αλλά και του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου, στις 7.30 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Divani.
ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ
Ερωτηθείς για το εάν και οι δηλώσεις για περιορισμό της εργάσιμης εβδομάδας από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου –τόσο του ιδίου, όσο και του προέδρου του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλου- ευθύνονται τόσο για το κλίμα ανασφάλειας στους εργαζόμενους, όσο και για το θέμα της Hellenic Steel, ο κ.Ρώμνιος παραδέχθηκε πως όποια επιχείρηση προχωρά είτε σε μείωση του προσωπικού, είτε σε περιορισμό των ωρών εργασίας θα πρέπει να ελέγχεται, ώστε να διαπιστωθεί εάν συντρέχει πραγματικός κίνδυνος να μην τα καταφέρει να επιβιώσει η επιχείρηση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει κίνδυνος να γενικευτεί το φαινόμενο. Ο ίδιος εμφανίζεται κατηγορηματικός ως προς το ότι αυτές οι πρακτικές, εάν δεν γίνεται διαφορετικά, θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένο ορίζοντα διάρκειας, να αναπληρωθεί το τμήμα του μισθού που περιορίζεται από τον ΟΑΕΔ (ΛΑΕΚ) και να επανέλθει άμεσα το προηγούμενο καθεστώς για όλους τους εργαζόμενους όταν παρέλθει η περίοδος της κρίσης για την επιχείρηση –ωστόσο, δεν έκρυψε το ότι επίσης υπάρχει κίνδυνος να μην υπάρξει επαναφορά.
Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ είπε ότι υπό την παρούσα συγκυρία, το 80% των επιχειρήσεων θα καταγράψει για φέτος ζημίες.
ΤΑ ΥΠΟΓΡΑΨΑΜΕ
«Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τηρήσουμε αυτά που υπογράψαμε εμείς οι ίδιοι», σχολίασε ο πρόεδρος του ΕΣΛ και γενικός γραμματέας της ΕΣΕΕ, Νίκος Τζίκας, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την εξέλιξη με το θέμα της H.S. Ο ίδιος εκτίμησε επίσης πως δεν μπορεί να γίνει δεκτό τέτοιο αίτημα, καθώς «ανοίγουν οι ασκοί του Αιόλου», μιας και θα ανοίξει η όρεξη σε πολλούς.
ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ
Απαράδεκτο χαρακτήρισε το θέμα και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν.Λάρισας, Κωνσταντίνος Καγκελάρης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορούν να γίνονται τέτοιου είδους καταχρήσεις, με πρόσχημα τη δεδομένη οικονομική συγκυρία. Σε αντίθεση πάντως με τους βιομήχανους, ο κ.Καγκελάρης επισήμανε ότι η θέση της ΓΣΕΒΕΕ είναι εναντίον των «μεσοβέζικων καταστάσεων» στο θέμα των ημερομισθίων και των μισθών. «Είμαστε αντίθετοι στις απολύσεις, και δη τις μαζικές. Αλλά είμαστε και τελείως αντίθετοι στη μείωση του μισθού ή των ωρών/ημερών εργασίας. Διευκρινίζω ότι η πρόταση της Ομοσπονδίας είναι ότι σε περίπτωση που δεν γίνεται διαφορετικά, αν είναι να δανειστεί η επιχείρηση για να τα βγάλει πέρα, είναι προτιμότερο να απολύσει ένα-δύο άτομα, παρά να πληρώνει λιγότερο μισθό σε όλους. Δεν έχει κανένα νόημα και προοπτική το μισθό των 700 ευρώ να τον κάνουμε 400 ευρώ. Θα γκρεμοτσακιστούμε όλοι μαζί», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι τέτοιες λύσεις εντείνουν την έλλειψη ρευστότητας από την οποία υποφέρει η αγορά. Ο κ.Καγκελάρης δεν είναι καθόλου αισιόδοξος και υποστηρίζει πως ένα σημαντικό ποσοστό των μικρών επιχειρήσεων δεν θα καταφέρει να βγει από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. «Τολμώ να πω ότι υπάρχει σχέδιο, ώστε το 40% των μικρών επιχειρήσεων να φύγει από την αγορά. Όποια μέτρα κι αν λάβουν, επιχειρήσεις θα κλείσουν. Στόχος θα πρέπει να είναι η κοινωνική μέριμνα, ώστε να μην φουντώσει κι άλλο η ανεργία», επισήμανε.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass