ΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΆΛΛΟΥΝ ΦΕΤΟΣ ΤΟ ΕΝΤΥΠΟ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥΣ

Οι φορολογούμενοι που «τρέχουν» για το Ε9

* Τα έντυπα δε στέλνονται και πρέπει να αναζητηθούν στις Εφορίες ενώ η λανθασμένη συμπλήρωσή τους θα ανεβάσει το φόρο του ΕΤΑΚ

Δημοσίευση: 14 Απρ 2009 3:45 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 13:47
Αντιμέτωποι με τους γρίφους και τις «παγίδες» της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, το γνωστό έντυπο Ε9, βρίσκονται και φέτος χιλιάδες Λαρισαίοι φορολογούμενοι που το 2008 είχαν μεταβολές στην οικογενειακή και στην περιουσιακή τους κατάσταση. Η συμπλήρωση του εντύπου, το οποίο πρέπει να τονιστεί ότι δεν αποστέλλεται πλέον στους υπόχρεους με το φάκελο που ταχυδρομεί το Υπ. Οικονομικών και για αυτό πρέπει να ζητηθεί από τις Εφορίες, θέλει μεγάλη προσοχή καθώς οι αλλαγές στα στοιχεία των ακινήτων ή στα εμπράγματα δικαιώματα των φορολογουμένων θα ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του φετινού Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.
 Συνεπώς λάθη και παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 μπορεί να ανεβάσουν το «λογαριασμό» του Τέλους Ακινήτων. Άλλωστε πολλοί Λαρισαίοι άρχισαν ήδη να «τρέχουν», προκειμένου να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν στα έντυπα της περιόδου 2005-2008. Πρόκειται ιδιοκτήτες ακινήτων που άρχισαν να παραλαμβάνουν ειδοποιητήρια - επιστολές για να διορθώσουν τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά τα λανθασμένα στοιχεία των ακινήτων τους, εξαιτίας των οποίων δεν κατέστη δυνατή η σωστή καταγραφή της εικόνας της περιουσιακής τους κατάστασης και κατ’ επέκταση η επεξεργασία και η έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ.
 Επειδή το θέμα του Ε9, είναι πολύ σημαντικό (θα γίνει εκτενέστερη αναφορά κάποια άλλη ημέρα), θα αρκεστούμε σήμερα στην ανάδειξη κάποιων σημείων:
1. Υποβάλλεται σε δύο αντίτυπα τις ίδιες ημερομηνίες με τη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος και οι σύζυγοι υποβάλλουν υποχρεωτικά κοινό έντυπο Ε9.
2. Στο έντυπο γράφεται οποιαδήποτε μεταβολή στοιχείων ακινήτων ή διαγραφή ακινήτων η οποία πραγματοποιήθηκε μόνο εντός του 2008 και γι αυτό υποχρεωμένοι να συμπληρώσουν τα έντυπα δεν είναι όλοι οι φορολογούμενοι αλλά:
- Όσοι την 1η Ιανουαρίου 2009 έχουν εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα, τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στο 2008.
- Οσοι την 1η Ιανουαρίου 2008 έχουν οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητά τους, που έχουν δηλωθεί στο έντυπο Ε9 τα προηγούμενα έτη (2005, 2006, 2007, 2008), η οποία επήλθε μέσα στο έτος 2008.
- Υπόχρεος που στη δήλωση Ε9 των ετών 2005, 2006, 2007 ή 2008 συμπεριέλαβε σύζυγο ή λοιπά προστατευόμενα μέλη (τα οποία είχαν ακίνητα στην κυριότητά τους), εφόσον υπάρχουν μεταβολές στην οικογενειακή του κατάσταση, όπως αυτή έχει απεικονιστεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγούμενων ετών (2005, 2006, 2007, 2008), ανεξάρτητα από το αν έχει μεταβληθεί η κατάσταση των ακινήτων. Οι μεταβολές στην οικογενειακή κατάσταση που πρέπει να δηλωθούν είναι ο γάμος, η διάσταση, το διαζύγιο, η παύση χαρακτηρισμού των τέκνων ως προστατευόμενων μελών ή ο θάνατος προστατευομένων μελών. Τονίζεται ότι οι πιο πάνω μεταβολές δηλώνονται εφόσον η σύζυγος ή τα προστατευόμενα μέλη είχαν ακίνητα στην κυριότητά τους, τα οποία είχαν συμπεριληφθεί σε δηλώσεις του υπόχρεου προηγούμενων ετών (2005, 2006, 2007, 2008).
- Ο υπόχρεος (φυσικό πρόσωπο) που τέλεσε γάμο εντός του 2008, εφόσον η σύζυγός του είχε ακίνητα που είχαν δηλωθεί σε δηλώσεις προηγούμενων ετών (2005, 2006, 2007, 2008).
- Οι κληρονόμοι του υπόχρεου σε δήλωση, ο οποίος απεβίωσε εντός του 2008 κα είχε υποβάλει τα προηγούμενα έτη (2005, 2006, 2007, 2008) δήλωση στοιχείων ακινήτων.
3. Διευκρινίζεται ότι αναγράφονται τα εμπράγματα δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε ακίνητα της 1ης Ιανουαρίου 2009, ανεξάρτητα αν αυτά εν τω μεταξύ έχουν μεταβιβαστεί μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ: Κάποιος αγόρασε το 2008 τρία διαμερίσματα. Δύο στη Λάρισα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Το ένα από αυτά έδωσε με γονική παροχή στην κόρη του στις 14/1/2008. Το άλλο στο γιο του στις 24/1/2008. Το διαμέρισμα της Θεσσαλονίκης το μεταβιβάζει στις 12/1/2009. Στο φετινό Ε9 θα αναγραφεί μόνο το ακίνητο της Θεσσαλονίκης.
4. Οι φορολογούμενοι που θα υποβάλλουν για πρώτη φορά το Ε9 φέτος σημειώνουν «Χ» στην ένδειξη Είδος δήλωσης - Αρχική.
5. Διαγραμμίζονται πάντοτε οι ενδείξεις «Δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 το έτος 2005, 2006, 2007 και 2008».
6. Στο έντυπο προστέθηκε η στήλη 26 με την ένδειξη ΑΠΑΑ η οποία συμπληρώνεται στην περίπτωση κτίσματος οικοπέδου εντός αντικειμενικού συστήματος ή εκτός με τα σημεία 1 ή 2 αντίστοιχα.
7. Ακίνητο που μεταβιβάστηκε το έτος 2008 και είχε αναγραφεί στις δηλώσεις Ε9 των προηγουμένων ετών θα διαγραφεί ως εξής: Στην πρώτη σελίδα του εντύπου στην ένδειξη «δηλώθηκαν ακίνητα στο Ε9 ετών 2005, 2006, 2007 και 2008» θα σημειωθεί «Χ» στο τετραγωνίδιο ΝΑΙ ή ΟΧΙ, κατά περίπτωση, για κάθε έτος ξεχωριστά. Στο εσωτερικό της δήλωσης θα αναγραφούν όλα τα στοιχεία του ακινήτου που μεταβιβάστηκε και στη στήλη «κωδ. μεταβολή» (24 του πίνακα 1 και 22 του πίνακα 2) θα γραφτεί ο κωδ. αριθμός 3 (διαγραφή ακινήτου). Ως αύξων αριθμός θα αναγραφεί εκείνος της δήλωσης Ε9 με τον οποίο δηλώθηκε το ακίνητο πρώτη φορά. Σε περίπτωση κατά την οποία έχει αποσταλεί το εκκαθαριστικό σημείωμα ενιαίου τέλους ακινήτων (ΕΤΑΚ) έτους 2008 θα αναγραφεί υποχρεωτικά ο ΑΤΑΚ (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) που αναγράφεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα και όχι ο αύξων αριθμός ακινήτου.
 
 
ΣΕ ΛΈΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΔΗΛΩΣΕΩΝ Ε9
Διόρθωση λαθών Ε9 μέσω ίντερνετ
 
Όπως ενημέρωσε χθες η ΓΓΠΣ, από την περασμένη εβδομάδα τέθηκε σε λειτουργία η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για τη Βελτίωση Δηλώσεων Ε9. Η πρόσβαση στην υπηρεσία είναι εφικτή από το δικτυακό τόπο www.e-9.gr.
Να θυμίσουμε πως αποκατάσταση λαθών και παραλείψεων γίνονται και τηλεφωνικά στο 801 111 2277. (από Δευτέρα έως Παρασκευή, εκτός αργιών από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα) μέσα σε 19 ημέρες από τη λήψη του ειδοποιητηρίου. Να γίνει κατανοητό πάντως πως η χρήση του τηλεφώνου ή του ιντερνετ γίνεται μόνον καθ υπόδειξη του ειδοποιητηρίου και όχι επιλεκτικά. Δηλαδή δεν μπορείτε να διορθώσετε λάθη τηλεφωνικώς αν πρέπει αυτά να αποκατασταθούν ηλεκτρονικά 
 Η νέα ηλεκτρονική υπηρεσία απευθύνεται στους πολίτες, για τους οποίους διαπιστώθηκε ότι η δήλωση ή οι δηλώσεις Ε9 που υπέβαλαν κατά τα έτη 2005 έως 2008 εμφανίζουν λάθη και παραλείψεις ως προς τα στοιχεία του Πίνακα 1. Τα συγκεκριμένα προβλήματα καθιστούν αδύνατη, τη σύνθεση της εικόνας της περιουσιακής τους κατάστασης, όπως αυτή ίσχυε την 1η Ιανουαρίου 2008 και κατ’ επέκταση την επεξεργασία και την έκδοση εκκαθαριστικού σημειώματος ΕΤΑΚ. Προϋπόθεση για τη χρήση της νέας Υπηρεσίας είναι η παραλαβή του σχετικού Ειδοποιητηρίου, στο οποίο περιγράφονται τα συγκεκριμένα λάθη ή παραλείψεις και ο ειδικός κωδικός πρόσβασης στην εφαρμογή.
Για τη χρήση της νέας Υπηρεσίας και τη διασφάλιση του απορρήτου της επικοινωνίας, οι ενδιαφερόμενοι θα χρειαστεί να εισάγουν:
- Τον Α.Φ.Μ. τους.
- Τον Ειδικό Κωδικό που αναγράφεται στο Ειδοποιητήριο που έχουν παραλάβει.
- Τον Αριθμό Ειδοποίησης του Εκκαθαριστικού της τελευταίας Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος που έχουν υποβάλει ή τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου που εμφανίζεται στην τελευταία προεκτυπωμένη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος.
Η εφαρμογή, πέρα από τη δυνατότητα τροποποίησης/συμπλήρωσης των στοιχείων ακινήτων των δηλώσεων Ε9, προσφέρει τη δυνατότητα ακριβούς γεωγραφικού προσδιορισμού της θέσης τους με τη χρήση των χαρτών του συστήματος Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων (ΑΠΑΑ) του Υπουργείου Οικονομικών. Επίσης, σε κάθε βήμα της διαδικασίας, περιλαμβάνει αναλυτική βοήθεια, στην οποία μπορεί να προσφεύγει ο χρήστης σε περίπτωση που αυτό απαιτηθεί.
Οι διορθώσεις που πραγματοποιούνται μέσω της νέας ηλεκτρονικής υπηρεσίας, επέχουν θέση δήλωσης στοιχείων ακινήτων. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ο πολίτης μπορεί να εκτυπώσει τη δήλωση στοιχείων ακινήτων που έχει υποβάλει, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ακριβές αντίγραφο, όταν συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του νόμου 1599/1986 στην οποία βεβαιώνεται η ακρίβεια των δηλωθέντων στοιχείων (ΦΕΚ 163Β/13-2-2006). Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη μέχρι την 30η Νοεμβρίου 2009. 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass