ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ - ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΙΝΚΑ

«Ανάσα" για τους εμπόρους οι εκπτώσεις

Δημοσίευση: 11 Ιουλ 2008 3:33 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:19
Με την προσδοκία να σταματήσει η πτωτική τάση στο λιανικό εμπόριο και να αναστραφεί το δυσμενές κλίμα, παρά το γεγονός ότι οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο παραμένουν μετριοπαθέστατες, ξεκινούν την ερχόμενη Δευτέρα οι θερινές εκπτώσεις. Θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου και με την ευκαιρία αυτή το ΙΝΚΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών έτσι ώστε να αξιοποιήσουν καλύτερα την περίοδο των εκπτώσεων, χωρίς προβλήματα, και πολύ περισσότερο εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στη χρήση των πιστωτικών καρτών. Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ, πολλά παράπονα καταγράφονται για τις πιστωτικές κάρτες μέσω των οποίων τουλάχιστον το 71% των καταναλωτών πραγματοποιεί τις αγορές του και στις εκπτώσεις. Γι' αυτό το ΙΝΚΑ υπενθυμίζει ότι:
- Οι αγορές πρέπει να γίνονται με προγραμματισμό που θα εξυπηρετεί τις πραγματικές ανάγκες των καταναλωτών και της οικογένειας και όχι τις κάθε λογής ''μοναδικές ευκαιρίες'' και τα ''τελευταία κομμάτια'' που θα πρέπει να προλάβουμε ή τις ''εκπληκτικές τιμές'' και τις ''μεγάλες εκπτώσεις'' που δεν θα πρέπει να χάσουμε. Δεν αγοράζουμε για να αγοράσουμε.
- Ο προγραμματισμός των αγορών εξασφαλίζει ότι αγοράζουμε αυτό που χρειαζόμαστε πραγματικά και στις καλύτερες τιμές. Ο προγραμματισμός πρέπει να γίνεται: στο ήρεμο περιβάλλον του σπιτιού και όχι στον ''ατμό'' της αγοράς, να βασίζεται σε σχολαστική έρευνα και να μην ανατρέπεται ο προγραμματισμός από το ''γιορτινό'' περιβάλλον της αγοράς.
- Οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να επηρεάζονται από τα ποσοστά (%) των εκπτώσεων στις προθήκες των καταστημάτων ή από την έκπτωση σε ένα συγκεκριμένο προϊόν. Οι εκπτώσεις διαφέρουν από είδος σε είδος και οπό ποιότητα σε ποιότητα ακόμα και μέσα στο ίδιο κατάστημα. Αποφεύγετε τις γενικές εντυπώσεις γιατί πολλά καταστήματα χρησιμοποιούν στη διαφήμιση και στις βιτρίνες κάποιο ή κάποια είδη για ''κράχτη''.
- Εφιστούμε την προσοχή των καταναλωτών στο ότι η περίοδος των εκπτώσεων μπορεί να τους είναι χρήσιμη στα είδη τα οποία επηρεάζονται από την εποχικότητα και τη μόδα, δηλαδή στα είδη ένδυσης και υπόδησης.
- Αντίθετα, στις οικιακές συσκευές και τον εξοπλισμό, τα οπτικοακουστικά μέσα, τα έπιπλα και τα λοιπά διαρκή προϊόντα, η περίοδος των εκπτώσεων δεν είναι αναγκαστικά η καλύτερη εποχή για τις αγορές μας. Οι τιμές αυτών των προϊόντων μεταβάλλονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου με άλλα κριτήρια (συναλλαγματικές διακυμάνσεις, έκδοση νέου μοντέλου, ταμιακή ρευστότητα της αγοράς κ.λπ.) τόσο που είναι πιθανόν κατά την περίοδο των εκπτώσεων να είναι σχετικά ανεβασμένες. Επίσης, γι' αυτές τις αγορές η ηρεμία μιας ήσυχης αγοραστικής περιόδου (δηλαδή, εκτός των περιόδων των εκπτώσεων) μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να διεκδικήσει ''έκπτωση'' ανάλογη με τον τρόπο πληρωμής και τη ''διαπραγματευτικότητά του'' το αμέσως προηγούμενο ή άλλο μοντέλο.
- Οι καταναλωτές να διαμαρτύρονται με έμφαση και να καταγγέλλουν κάθε περίπτωση πλασματικών εκπτώσεων ή κυκλοφορίας ελαττωματικών προϊόντων κατά την περίοδο αυτή.
ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ
 Στο μεταξύ, υπενθυμίζεται ότι οι έμποροι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην οδηγηθούν σε πρακτικές οι οποίες μπορούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές όπως:
 - Η απόκρυψη αποθεμάτων.
- Η πώληση μικρής ποσότητας αποθεμάτων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων.
- Η διάθεση στην κατανάλωση ειδών β' διαλογής χωρίς ανάλογη σήμανση ή που έχουν αγοραστεί ειδικά για την περίοδο των εκπτώσεων.
- Η αναγραφή τιμών "προ εκπτώσεως" που να είναι υψηλότερες των πραγματικών.
- Η ανάρτηση πινακίδων με τα κυμαινόμενα ποσοστά, δηλαδή «Εκπτώσεις 10% - 20% - 30%».
Σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων της υπουργικής απόφασης προβλέπεται η επιβολή προστίμου, το οποίο μπορεί να φθάσει έως και το 0,5% του ετήσιου ακαθόριστου τζίρου της περυσινής χρήσης του παραβάτη εμπόρου, με καταγγελία στο τηλ. 1520.
Κατά την απόφαση επιβάλλεται:
- η αναγραφή και των 2 τιμών, προ και μετά την έκπτωση, σε όλα τα πωλούμενα είδη ή
- η αναγραφή σε πινακίδα του ποσοστού της έκπτωσης για σαφώς καθορισμένες κατηγορίες ομοίων προϊόντων, με την προϋπόθεση της αναγραφής της αρχικής τιμής κάθε είδους.
Επίσης, απαγορεύονται οι προσφορές 20 ημέρες πριν από την έναρξη των εκπτώσεων, καθώς και η με οποιονδήποτε τρόπο παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού με εκπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Τέλος, το ΙΝΚΑ ζητάει από τους καταναλωτές να ζητούν πάντα για όλες τις αγορές τους αποδείξεις, τόσο για τη δυνατότητα αντικατάστασης του προϊόντος που αγοράζουν όσο και για τη σωστή λειτουργία της αγοράς, για την οποία σημαντικό μέρος της ευθύνης έχουν και οι ίδιοι οι καταναλωτές.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass