ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΒΑΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο Γ. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ

Λάστιχο οι συντελεστές του ΦΠΑ

Αυξάνεται στο +2 ο υψηλός ενώ μειώνεται στο -2 ο χαμηλός

Δημοσίευση: 29 Ιουλ 2008 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:24
 Αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης προανήγγειλε χθες ο υπ. Οικονομίας Γ.  Αλογοσκούφης, μιλώντας στην ετήσια συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ο κ. Αλογοσκούφης έκανε λόγο για διεύρυνση της φορολογικής βάσης, και την ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων για πάταξη της φοροδιαφυγής, δηλώνοντας ότι πρέπει να φορολογηθούν εισοδήματα τα οποία μέχρι σήμερα σε μεγάλο βαθμό δεν φορολογούνται.."Όχι εισοδήματα από μισθωτή εργασία αλλά από εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν ή εισοδήματα από κεφάλαιο» διευκρίνισε ο υπουργός.Συγκεκριμένα:Την αύξηση του ανώτερου συντελεστή στο ΦΠΑ εξετάζει το υπουργείο Οικονομίας, σε μια προσπάθεια αύξησης των κρατικών εσόδων, αν και ο υπουργός Οικονομίας, σε συνέντευξη του είχε δηλώσει πως η αύξηση του ΦΠΑ δεν είναι προτεραιότητα.
Με την αύξηση στον ανώτερο συντελεστή του ΦΠΑ, θα επέλθουν αυξήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες, που κατατάσσονται στα «πολυτελείας» και που επιβαρύνονται σήμερα με 19%. Τα προϊόντα αυτά, μετά την αύξηση, υπολογίζεται ότι θα έχουν ΦΠΑ 20% ίσως και 21%. Έτσι, αυτοκίνητα, κοσμήματα, οινοπνευματώδη, καπνός θα γίνουν απλησίαστα για τους πολίτες.
Το κράτος υπολογίζει ότι θα έχει έσοδα και από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες θα αυξήσουν κατά 5% τα ασφάλιστρα των ΙΧ ως το τέλος του έτους, ενώ από το 2009 θα υπάρξουν και νέες αυξήσεις.
Στόχος επίσης του υπ. Οικονομίας, σύμφωνα με πληροφορίες είναι η μείωση, κατά 2 μονάδες, στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που «αγκαλιάζει» σχεδόν όλα τα βασικά είδη διατροφής. Ο φόρος από το 9% θα υποχωρήσει στο 7%. H αναπροσαρμογή των συντελεστών του ΦΠΑ θα αποτελέσει το «κυρίως πιάτο» στο φθινοπωρινό «πακέτο» των φόρων που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την συρρίκνωση της «μαύρης τρύπας» των εσόδων η οποία στο εξάμηνο ξεπερνά τα 1,5 δις. ευρώ.
 
Πάντως όπως άφησε να εννοηθεί ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στην συνεδρίαση της Επιτροπής κατά της φοροδιαφυγής, επικουρική βοήθεια σε αυτό το «πακέτο» θα προσφέρουν:
* Η κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης για ορισμένες κατηγορίες εισοδημάτων με ταυτόχρονη υπαγωγή αυτών στην φορολογική κλίμακα.
Φορολόγηση της υπεραξίας των μετοχών αλλά και των μερισμάτων.
* Η φορολόγηση των stock options (δικαιώματα προαίρεσης μετοχών) τα οποία σήμερα απαλλάσσονται πλήρως από τη φορολογία.
* Η αντικατάσταση του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών από τον φόρο υπεραξίας που θα επιβληθεί στις μετοχές.   
* Η τέταρτη και τελευταία δόση αύξησης της αύξησης 3,1% του ΕΦΚ των καυσίμων, που καταλήγει πλέον στα 302 ευρώ.
* Από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στα ναυτιλιακά καύσιμα.
Βέβαια, το οικονομικό επιτελείο, έχει ως εφεδρεία και μια σειρά από άλλα φορολογικά μέτρα και τα οποία σκοπεύει με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που θα καταθέσει αρχές Οκτωβρίου στην βουλή να ενεργοποιήσει. Αυτά είναι:                   
* Αναπροσαρμογή του νεοεπιβαλλόμενου τέλους ακίνητης περιουσίας (ΕΤΑΚ) σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
* Αύξηση του ανώτατου συντελεστή 40% για τους φορολογούμενους που έχουν ετήσια εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ.
* Αυξήσεις έως και 15% στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων που έχουν να πειραχθούν από το 2005. Εκτιμάται ότι θα εισπραχθούν περίπου 130 εκατ. ευρώ επιπλέον των 925 εκατ. ευρώ που έχουν προϋπολογισθεί.
* Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχουν φθάσει τα 20 δις. ευρώ έναντι 17 δισ. ευρώ που ήταν πριν από ένα χρόνο.  
  
ΤΙ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
  Εξόφληση χρεών
εως και 60 δόσεις  
 
Σε ότι αφορά την ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει την δυνατότητα σε κάθε οφειλέτη του Δημοσίου να εξοφλήσει το χρέος του είτε εφάπαξ είτε μέχρι και σε 60 μηνιαίες δόσεις, με εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων κλιμακούμενες αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέγει ο οφειλέτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε οφειλέτης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει έναν από τους παρακάτω τρόπους για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών του:
- Σε μία δόση με απαλλαγή από το 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.
- Μέχρι 6 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 77 % των προσαυξήσεων.
- Μέχρι 10 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 75% των προσαυξήσεων.
- Μέχρι 20 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 70% των προσαυξήσεων
- Μέχρι 24 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 68% των προσαυξήσεων.
- Μέχρι 30 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 65% των προσαυξήσεων.
- Μέχρι 40 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 60% των προσαυξήσεων.
- Μέχρι 48 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 56% των προσαυξήσεων.
- Μέχρι 54 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 53% των προσαυξήσεων.
- Μέχρι 60 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή από το 50% των προσαυξήσεων.
Το συνολικό ποσό κάθε δόσης δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο των 150 ευρώ. Παράλληλα, σημαντικά θα είναι τα κίνητρα για την υπαγωγή των οφειλετών στη ρύθμιση αφού εκτός από τον μεγάλο αριθμό των δόσεων και τις εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων, ετοιμάζονται διατάξεις που θα προβλέπουν ότι:
1. Σε κάθε οφειλέτη που είναι συνεπής στη ρύθμιση χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας εφόσον έχουν πληρωθεί όλες οι δόσεις της ρύθμισης μέχρι την ημέρα έκδοσής του και εφόσον ο οφειλέτης είναι ενήμερος σε τυχόν άλλες ληξιπρόθεσμες οφειλές.
2. Δεν λαμβάνονται σε βάρος του οφειλέτη που θα ρυθμίσει το χρέος του τα παρακάτω μέτρα:
- Της ποινικής δίωξης λόγω μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο.
- Του κλεισίματος των καταστημάτων ή επιχειρήσεων.
- Της προσωπικής κράτησης σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
 Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατό να υπαχθούν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα τουλάχιστον μέχρι 28/2/2008, χωρίς να αποκλείεται και μεταγενέστερη καταληκτική ημερομηνία.
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass