ΖΗΤΑ Ο ΣΘΕΒ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιήσεις και πυρηνική ενέργεια

* Θετικά τα βήματα για ειδικά χωροταξικά ΑΠΕ-βιομηχανίας, για εργαζομένους στις ΔΕΚΟ – Συναίνεση και πολιτική ωριμότητα από τα δύο μεγάλα κόμματα

Δημοσίευση: 01 Αυγ 2008 3:30 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:26
 Πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις –με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, αλλά και πυρηνική ενέργεια στην Ελλάδα βρέθηκαν στο επίκεντρο των προτάσεων που καταθέτουν οι Θεσσαλοί βιομήχανοι για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας. Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος, εξέφρασε την υποστήριξη του επιχειρηματικού κόσμου στο νομοσχέδιο για το εργασιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ, ενώ τόνισε πως σε αναπτυξιακά ζητήματα κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα έπρεπε, αν μη τι άλλο να συναινούν. Ο ίδιος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις –ελέω της διεθνούς κρίσης- και υποστήριξε ότι θα πρέπει να διαμορφωθεί μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική, που να πείθει την κοινωνία ότι μπορεί να δημιουργηθεί νέος πλούτος τα επόμενα χρόνια.
Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε χθες το μεσημέρι η διοίκηση του ΣΘΕΒ και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ.Ρώμνιος υπογράμμισε ότι τα περιθώρια για πολιτικούς διαξιφισμούς για το θεαθήναι έχουν στενέψει δραματικά και πως η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει συμπαραστάτη την (αξιωματική) αντιπολίτευση –αν μη τι άλλο να υπάρχει συναίνεση σε βασικά αναπτυξιακά ζητήματα. Ωστόσο, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο «κεντροδεξιάς» προσέγγισης, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει ωριμότητα στον πολιτικό κόσμο ούτε καν για συναίνεση, πόσο μάλλον για πολιτική συνεργασία.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναφερόμενος στο κρίσιμο θέμα της ενεργειακής εξάρτησης της Ελλάδας, ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι, ενώ η χώρα θα μπορούσε να είναι ένα «κάτοπτρο» (σ.σ. για τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά), υπήρξαν αγκυλώσεις και καθυστερήσεις που αυτή τη στιγμή έχουν οδηγήσει στην ύπαρξη υπερβολικά πολλών, αλλά μικρών επενδύσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων, αντί για δυναμικά και μεγάλα σχήματα. Ο κ. Ρώμνιος υποστήριξε ακόμη ότι σε αρκετές περιπτώσεις είναι αβάσιμη και αδικαιολόγητη η αντίδραση τοπικών κοινωνιών και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη δημιουργία αιολικών πάρκων, ενώ κατέδειξε την αδυναμία της κρατικής μηχανής και στο θέμα του βιοντίζελ, αναφέροντας πως ακόμη δεν έχουν βγει οι ποσοστώσεις του 2008, με αποτέλεσμα οι δέκα εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο να υπολειτουργούν ή να μη λειτουργούν καθόλου.
ΠΥΡΗΝΙΚΗ
Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ τάχθηκε υπέρ της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και στη χώρα μας, παρά το σεισμογενές της γεωμορφολογίας της, καθώς, όπως υποστήριξε, υπάρχει τεχνολογία που ξεπερνά αυτό το θέμα (βλ. Ιαπωνία). Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, στις γειτονικές χώρες, Αλβανία, Βουλγαρία και Ρουμανία, λειτουργούν ή σχεδιάζονται περίπου 40 πυρηνικοί αντιδραστήρες.
ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ
Ο κ. Ρώμνιος υπογράμμισε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων, τουλάχιστον πέντε-έξι μηνών, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να μην μπορούν να κάνουν ούτε μπρος ούτε πίσω –πρόβλημα που το απέδωσε στην έλλειψη χρημάτων (στο κομμάτι της συγχρηματοδότησης από το κράτος). Παράλληλα, επιβεβαίωσε τις φήμες για δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αρκετές επιχειρήσεις –κυρίως στον κατασκευαστικό κλάδο- και στη Λάρισα.
ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ
Ωστόσο, φάνηκε αισιόδοξος αναφορικά με την αύξηση του αριθμού των επενδύσεων στη Λάρισα –ιδιαίτερα στη ΒΙΠΕΛ, καθώς, εκτός από την Aldi, και τη γαλλικών συμφερόντων εταιρία παραγωγής φωτοβολταϊκών πάνελ (στοιχείων), πρόκειται να δημιουργηθεί μια νέα μονάδα εξευγενισμού χρησιμοποιημένων ελαίων, ενώ επίκειται η εγκατάσταση εταιρίας που δραστηριοποιείται στο χώρο των logistics, αλλά και η δημιουργία μιας νέας μονάδας κουφωμάτων. Σχολιάζοντας τη «μανία» με τα εμπορικά κέντρα που φαίνεται ότι έχει πιάσει τη Θεσσαλία, εκτίμησε ότι στη Λάρισα, μετά τα τέσσερα (Pantheon, Gaea, εκεί που θα εγκατασταθεί το Ikea και το τέταρτο Λαρισαίου επιχειρηματία) δεν θα υπάρξουν άλλα.
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ο κ. Ρώμνιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις (Λιμάνια, ΟΣΕ, Ολυμπιακή κ.λπ.) είναι απαραίτητη προϋπόθεση, αν μη τι άλλο για να μη φορτώνονται στις πλάτες των φορολογουμένων οι ζημιογόνες δραστηριότητες, ωστόσο είπε ότι αυτό θα είναι το κύριο, αν όχι το μόνο όφελος για τους πολίτες. Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ συμφώνησε με τις αλλαγές στο καθεστώς μισθοδοσίας στις ΔΕΚΟ, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διαφορές στις απολαβές μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα.
ΑΔΙΕΞΟΔΟ
Στις προτάσεις που καταθέτει ο Σύνδεσμος για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας κάνει λόγο για ανάγκη απομάκρυνσης των εμποδίων που κρατούν χαμηλά την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας και οδηγούν -στην παρούσα συγκυρία- σε ένα τεράστιο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο. «Στο αδιέξοδο αυτό υπάρχει μόνο μια ρεαλιστική λύση, αφενός να υιοθετηθούν μέτρα άμεσης ενίσχυσης των ασθενέστερων ομάδων και αφετέρου να διατυπωθεί μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική που θα πείθει την κοινωνία ότι μπορεί να δημιουργηθεί νέος πλούτος τα επόμενα χρόνια», επισήμανε ο κ. Ρώμνιος.
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Στις προτάσεις του ο ΣΘΕΒ υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαία μια νέα αναπτυξιακή στρατηγική, η οποία χρειάζεται να κάνει ιεραρχήσεις επιλογών και να δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα, να αναλύει τα μέτρα σε συγκεκριμένες δράσεις, να προϋπολογίζει το κόστος, να κατανέμει την ευθύνη και να διαμορφώνει χρονοπρόγραμμα υλοποίησης κάθε δράσης, να χρησιμοποιεί συγκεκριμένη μεθοδολογία μέτρησης των αποτελεσμάτων. Κρίσιμο σημείο αποτελεί για τον ΣΘΕΒ η στήριξη της επιχειρηματικότητας στις περιφέρειες, και δη στη Θεσσαλία, που βιώνουν πιο έντονα τις κρίσεις τής ελληνικής οικονομίας, πράγμα που ουσιαστικά αντικατοπτρίζει με το χειρότερο δυνατό τρόπο την αναπτυξιακή της απόσταση από το κέντρο.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass