ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥΣ

Εθνική: Η αλήθεια για τις επικουρικές συντάξεις

«Εγγυημένων εισφορών αλλά όχι και εγγυημένων παροχών αποτελεί ο λογαριασμός…»

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2008 4:31 | Τελευταία ενημέρωση: 28 Σεπ 2015 14:27
Η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, με αφορμή την δημοσιότητα που έλαβε το θέμα της πληρωμής της επικουρικής σύνταξης, διευκρινίζει με ανακοίνωσή της ότι ουδέποτε ανέλαβε την υποχρέωση καταβολής, ούτε εγγυήθηκε το ύψος του ποσού και την καταβολή της επικούρησης στους συνταξιούχους. Άρα, όπως αναφέρει, "ο λογαριασμός δεν ήταν και δεν είναι εγγυημένων παροχών. Ο λογαριασμός είναι εγγυημένων εισφορών και όποιες υποχρεώσεις έχει η τράπεζα, τις εκπληρώνει στο ακέραιο". Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εισφορές της Εθνικής Τράπεζας στο Λογαριασμό Επικούρησης είναι πολλαπλάσιες των εισφορών των εργαζομένων και ανέρχονται σε 9% έναντι 3,5% των εισφορών των εργαζομένων, καταβάλλονται δε ανελλιπώς. Η τράπεζα οικειοθελώς συνεχίζει (και μετά το νόμο 2084/1992 που εξισώνει τις εισφορές εργοδότη και εργαζομένων) να καταβάλλει στο ακέραιο το πολλαπλάσιο αυτό ποσό των εισφορών.
 Η ασφάλιση στο ΙΚΑ-Ε.Τ.Ε.Α.Μ. των εργαζομένων που προσλαμβάνονται μετά τις 14.7.2005, είναι υποχρεωτική εκ του νόμου (3371/2005) και όχι επιλογή της τράπεζας. Ως εκ τούτου, οι εισφορές της τράπεζας καταβάλλονται στο Ε.Τ.Ε.Α.Μ. με βάση το νόμο.
H τράπεζα εφάρμοσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου μόνο για εργαζόμενους με θεμελιωμένο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Επομένως, οι εθελούσιες αποχωρήσεις αυτές δεν επηρέασαν το όποιο τυχόν αναλογιστικό έλλειμμα του λογαριασμού. Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η τράπεζα, από τον Απρίλιο του 2006, προχώρησε στις νόμιμες ενέργειες για την υπαγωγή του Λογαριασμού στο ΕΤΑΤ με την πεποίθηση ότι η υπαγωγή στο ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων) αποτελεί την ενδεδειγμένη λύση, για την εξυπηρέτηση του πραγματικού συμφέροντος των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Η διαδικασία υπαγωγής στο ΕΤΑΤ έχει προχωρήσει και ήδη βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής της.
Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης των ταμείων του προσωπικού της τράπεζας στο ΙΚΑ (κυρία) και στο ΕΤΑΤ (επικουρική) θα προσδιορισθεί και το κόστος ένταξης που θα επιβαρύνει την τράπεζα. Αυτό, με τη σειρά του, θα προσδιορίσει και τα μεγέθη που θα μπορεί να διαθέσει, από την πλευρά της, η τράπεζα για να εκπληρώσει την με δική της πρωτοβουλία δέσμευση να δημιουργήσει, σε συνεργασία με τους εργαζομένους, ένα τρίτο πυλώνα ασφάλισης με στόχο την κάλυψη διαφορών που θα προκύψουν στις συντάξεις λόγω της ένταξης των ταμείων στο ΙΚΑ, ETAT. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αγωγές εκ μέρους φορέων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους, προς την τράπεζα, δεν διευκολύνουν την καλή συνεργασία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας αυτής.
Η τράπεζα τονίζει ότι, οικειοθελώς και επανειλημμένα, συνέβαλε και διευκόλυνε οικονομικά το Λογαριασμό Επικούρησης για την επίτευξη των σκοπών που επιδιώκει και ουδέποτε δημιούργησε με πράξεις ή παραλείψεις της προβλήματα στη ρευστότητά του και στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων. Η κάλυψη τυχόν ελλειμμάτων του λογαριασμού δεν αποτελεί υποχρέωση της τράπεζας, όπως επισημαίνει.
Από τις αρχές του έτους, η τράπεζα, όπως αναφέρει, μέσω των εκπροσώπων της στην Επιτροπή Διαχείρισης του Λογαριασμού, είχε προτείνει εφικτές λύσεις, προβλεπόμενες από το καταστατικό του λογαριασμού, για την αντιμετώπιση του ταμιακού ελλείμματος του λογαριασμού μέσω της περιουσίας του. Οι λύσεις αυτές δεν έγιναν δεκτές από την πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής (εκπροσώπους των εργαζομένων και συνταξιούχων), γεγονός που οδήγησε στην αδυναμία πληρωμής των επικουρικών συντάξεων του Αυγούστου. Επιπλέον, οι περαιτέρω ενέργειες και το γενικότερο πνεύμα της πλειοψηφίας των μελών της Επιτροπής (ιδιαίτερα, άσκηση αγωγών κατά της Τράπεζας) δεν συνέβαλαν και δεν συμβάλλουν στην εξεύρεση εποικοδομητικής λύσης.
Μετά την τελευταία σύγκληση της Επιτροπής Διαχείρισης του Λογαριασμού, η διοίκηση, παρόλο που δεν έχει νομική υποχρέωση, αποδέχτηκε, στο πλαίσιο μόνον του ενδιαφέροντός της για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της και της κοινωνικής της ευαισθησίας, προκειμένου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος, να διευκολύνει ταμιακά το λογαριασμό. Τα σχετικά ποσά πιστώθηκαν έγκαιρα στους ατομικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
 
 
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass